Az 5 legmérgezőbb szobanövény

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, aki pedig ismeri is, az okos. A növények nem olyan jámborak: bénulást és fulladást is okozhatnak!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány szobanövény, amelyről nem is gondolnád, mérgező lehet. Bár a felnőttek kevésbé veszélyeztetettek, ahol kisgyermek is van, fokozottan kell ügyelni ezekre a növényekre.

A mérgező egyedeket vagy célszerű eltávolítanod otthonról, vagy feltenned egy magasabb polc tetejére. A gyermekeken kívül ráadásul a házi kedvencek is gyakran esnek egy-egy csodálatos, hívogató növény áldozatául, ezért nem árt ismerned azokat a sokszor káprázatos szépségű növényeket, amelyek veszélyt jelenthetnek, és tudnod, hogy mit kell tenned, ha már megtörtént a baj.

A buzogányvirág

A dieffenbachia, más néven buzogányvirág a trópusi őserdőkből származik - az életben maradás érdekében nem véletlenül alakított ki védekezőrendszert magának. Ráadásul olyan sokrétűen, hogy ennek az egyszerű növénynek minden része mérgező! Kalcium-oxalátot, oxálsavat és cyanogén-glükozidot tartalmaz, a kívánatos, nagy levelek elrágcsálása pedig azonnali tüneteket eredményez: a mérgezés hatására a szájban és a torokban égő, maró érzés lép fel, megduzzad a nyálkahártya, ami miatt nyelési és beszédnehézségek lépnek fel. Szerencsére eddig még nem tudni egyetlen halálos kimenetelű mérgezésről sem, mindenesetre érdemes körültekintőnek lenni, és vészhelyzetben rengeteg folyadékot itatni a beteggel, és azonnal orvoshoz fordulni!

A fikusz

A Kelet-Indiából származó fikusz nagyon kedvelt szobanövény. Nem túlzottan igényes, mégis gyönyörű kelléke lehet az otthonodnak. Hatalmas leveleiben és a szárában azonban tejnedv található, ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz, ezek elfogyasztásakor pedig hányás, hasmenés, erős hasfájás, valamint súlyos esetben fulladás léphet fel.
Fontos tudnod, hogy mérgezés esetén a beteggel sok vizet kell itatni, és érdemes aktív szenet is tartani otthon, ilyen esetekben ugyanis nagy hasznát veheted!

A ciklámen

A ciklámen az egyik legkedveltebb cserepes növény, virága azonban enyhén, föld alatti gumója pedig erősen mérgező. A virágok szaponint és cyclamin-glükozidot tartalmaznak, amelyek hányást, gyomorfájást, hasmenést és általános rosszullétet okoznak. Ha a virágoknál már erősebb mérgű gyökérből bármennyi is bejut a szervezetbe, erős görcsök, fokozott izzadás és szédülés léphet fel, súlyosabb esetben pedig akár légzési nehézségeket és átmeneti bénulást is okozhat!

A filodendron

A filodendron, más nevén könnyezőpálma mérgét afrikai harcosok használták nyilaik készítéséhez. A mérgező anyagot a növény nem a leveleiben és a szárában tartalmazza, hanem a különös légzőgyökereiben vagy az életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virágában. A baj akkor következik be, ha a gyökerek nedve a bőrre, vagy a nyálkahártyára kerül. Ez ugyanis rendkívül kellemetlen, égető érzést okoz, ráadásul a nyálkahártyát is megduzzasztja, ami nyelési nehézségeket eredményezhet. Abban az esetben, ha a nedvből bármekkora mennyiség is a bőrre került, azonnal mosd le alaposan szappanos vízzel, ha pedig a szájba is jutott, akkor azonnal fordulj orvoshoz!

A kroton

A kroton igen dekoratív, de annál mérgezőbb szobanövény! A trópusi vidékeken élő kutyatejfélék családjába tartozik. Egy példányon egyszerre találhatók zölden, vörösen és sárgán mintázott levelek, melyek a szárral együtt mérgező tejnedvet tartalmaznak. Ez lenyelve hányást, hasmenést, égető érzést okoz a gyomorban, bőrre jutva pedig azonnal kiütések jelennek meg. Mérgezés esetén ilyenkor is segíthet a hánytatás, és némi aktív szén.

Részlegesen mérgező növények

Növények, melyeknek minden része mérgező:

 • Acalypha hispida - érdes szépcsalán
 • Aglaonema fajok - rákvirág
 • Anemone fajok - szellőrózsa
 • Aralia sieboldii - borostyánarália
 • Asparagus fajok - aszparágusz
 • Brugmansia fajok - angyaltrombita
 • Cestrum elegans - bíboros kalapácscserje

Növények, melyeknek levele vagy hajtása mérgező:

 • Begonia fajok - gumós begónia
 • Cycas revoluta - cikász
 • Primula obconica - szobai kankalin
 • Sansavieria - anyósnyelv

Növények, melyeknek a föld alatti szerve mérgező:

 • Clivia miniata - klívia
 • Hippeastrum fajok - amarillisz

A növényben lévő tejnedv mérgező:

 • Euphorbia fajok - kutyatej, mikulásvirág
 • Dipladenia sanderii - dipladenia

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A virága vagy termése mérgező:

 • Anthurium fajok - flamingóvirág
 • Solanum caspicastrum - korallbokor
Ezt is szeretjük