Az 5 legmérgezőbb szobanövény
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, aki pedig ismeri is, az okos. A növények nem olyan jámborak: bénulást és fulladást is okozhatnak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány szobanövény, amelyről nem is gondolnád, mérgező lehet. Bár a felnőttek kevésbé veszélyeztetettek, ahol kisgyermek is van, fokozottan kell ügyelni ezekre a növényekre.

A mérgező egyedeket vagy célszerű eltávolítanod otthonról, vagy feltenned egy magasabb polc tetejére. A gyermekeken kívül ráadásul a házi kedvencek is gyakran esnek egy-egy csodálatos, hívogató növény áldozatául, ezért nem árt ismerned azokat a sokszor káprázatos szépségű növényeket, amelyek veszélyt jelenthetnek, és tudnod, hogy mit kell tenned, ha már megtörtént a baj.

A buzogányvirág

A dieffenbachia, más néven buzogányvirág a trópusi őserdőkből származik - az életben maradás érdekében nem véletlenül alakított ki védekezőrendszert magának. Ráadásul olyan sokrétűen, hogy ennek az egyszerű növénynek minden része mérgező! Kalcium-oxalátot, oxálsavat és cyanogén-glükozidot tartalmaz, a kívánatos, nagy levelek elrágcsálása pedig azonnali tüneteket eredményez: a mérgezés hatására a szájban és a torokban égő, maró érzés lép fel, megduzzad a nyálkahártya, ami miatt nyelési és beszédnehézségek lépnek fel. Szerencsére eddig még nem tudni egyetlen halálos kimenetelű mérgezésről sem, mindenesetre érdemes körültekintőnek lenni, és vészhelyzetben rengeteg folyadékot itatni a beteggel, és azonnal orvoshoz fordulni!

A fikusz

A Kelet-Indiából származó fikusz nagyon kedvelt szobanövény. Nem túlzottan igényes, mégis gyönyörű kelléke lehet az otthonodnak. Hatalmas leveleiben és a szárában azonban tejnedv található, ami gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz, ezek elfogyasztásakor pedig hányás, hasmenés, erős hasfájás, valamint súlyos esetben fulladás léphet fel.
Fontos tudnod, hogy mérgezés esetén a beteggel sok vizet kell itatni, és érdemes aktív szenet is tartani otthon, ilyen esetekben ugyanis nagy hasznát veheted!

A ciklámen

A ciklámen az egyik legkedveltebb cserepes növény, virága azonban enyhén, föld alatti gumója pedig erősen mérgező. A virágok szaponint és cyclamin-glükozidot tartalmaznak, amelyek hányást, gyomorfájást, hasmenést és általános rosszullétet okoznak. Ha a virágoknál már erősebb mérgű gyökérből bármennyi is bejut a szervezetbe, erős görcsök, fokozott izzadás és szédülés léphet fel, súlyosabb esetben pedig akár légzési nehézségeket és átmeneti bénulást is okozhat!

A filodendron

A filodendron, más nevén könnyezőpálma mérgét afrikai harcosok használták nyilaik készítéséhez. A mérgező anyagot a növény nem a leveleiben és a szárában tartalmazza, hanem a különös légzőgyökereiben vagy az életében egyszer hozott, kukoricacsőre emlékeztető virágában. A baj akkor következik be, ha a gyökerek nedve a bőrre, vagy a nyálkahártyára kerül. Ez ugyanis rendkívül kellemetlen, égető érzést okoz, ráadásul a nyálkahártyát is megduzzasztja, ami nyelési nehézségeket eredményezhet. Abban az esetben, ha a nedvből bármekkora mennyiség is a bőrre került, azonnal mosd le alaposan szappanos vízzel, ha pedig a szájba is jutott, akkor azonnal fordulj orvoshoz!

A kroton

A kroton igen dekoratív, de annál mérgezőbb szobanövény! A trópusi vidékeken élő kutyatejfélék családjába tartozik. Egy példányon egyszerre találhatók zölden, vörösen és sárgán mintázott levelek, melyek a szárral együtt mérgező tejnedvet tartalmaznak. Ez lenyelve hányást, hasmenést, égető érzést okoz a gyomorban, bőrre jutva pedig azonnal kiütések jelennek meg. Mérgezés esetén ilyenkor is segíthet a hánytatás, és némi aktív szén.

Részlegesen mérgező növények

Növények, melyeknek minden része mérgező:

 • Acalypha hispida - érdes szépcsalán
 • Aglaonema fajok - rákvirág
 • Anemone fajok - szellőrózsa
 • Aralia sieboldii - borostyánarália
 • Asparagus fajok - aszparágusz
 • Brugmansia fajok - angyaltrombita
 • Cestrum elegans - bíboros kalapácscserje

Növények, melyeknek levele vagy hajtása mérgező:

 • Begonia fajok - gumós begónia
 • Cycas revoluta - cikász
 • Primula obconica - szobai kankalin
 • Sansavieria - anyósnyelv

Növények, melyeknek a föld alatti szerve mérgező:

 • Clivia miniata - klívia
 • Hippeastrum fajok - amarillisz

A növényben lévő tejnedv mérgező:

 • Euphorbia fajok - kutyatej, mikulásvirág
 • Dipladenia sanderii - dipladenia

A virága vagy termése mérgező:

 • Anthurium fajok - flamingóvirág
 • Solanum caspicastrum - korallbokor
Ezt is szeretjük