A 60-as, 70-es években persze sok minden más volt, a nyaralásoktól kezdve a hivatalos ünnepekig.
A szüreti részvétel ugyan nem volt előírva, de azért illett segíteni a munkában, amit örömmel meg is tett mindenki.
Ilyen volt a szüret a 60-as, 70-es években
A ma is gyakorolt szüreti hagyományok, így a szüreti mulatság és bál a 18-19. században honosodott meg hazánkban. A jeles ünnepre üsszegyűlt mindenki, még a távoli rokonok is, gyakran a külföldön szolgáló katonák is hazatértek. Azóta persze sokat változott a szüret, de még pár évtizeddel ezelőtt is fontos eseménynek számított, amire az egész család összegyűlt. Az egész napos munkát pedig a 60-as, 70-es években is mulatsággal zárták, ahogy a képeken is látszik.

Az 1961-es képen a szüretre összegyűlt család szerepel, hiszen a szüret fontos esemény volt ekkoriban, amin részt vett mindenki, aki csak tudott.
Fotó: Fortepan / Hunyady József 1961

Idősebb és fiatalabb nők egyaránt, annak ellenére, hogy a szőlő levágása nem volt könnyű munka. Csak annyi volt a különbség, hogy a nők kisebb edényekbe gyűjtötték a szőlőt, mint a férfiak.
Fotó: Fortepan / Fodor András örökösei

A férfiak is kivették persze a részüket, ők viszont nagyobb puttonyokba gyűjtötték a szőlőt, ahogy a képen szereplő fiatalon is látszik.
Fotó: Fortepan / Gábor Viktor 1961

A puttonyokban összegyűlt szőlőt ilyen nagy dézsákba öntötték, ahol kezdődhetett a préselés. De csak miután taposással összezúzták a szemeket. Ma már persze erre is gépeket használnak.
Fotó: Fortepan / Gábor Viktor 1961

Az egész napos kemény munkát szüreti mulatság követte, melynek része volt a bőséges vacsora. A menü általában marhagulyás vagy birkapörkölt volt. A képen viszont a badacsonyi szüreti játékok alatt rendezett, az Ecsédi lakodalmas című táncjátékhoz kapcsolódó lakodalmi ebéd látható.
Fotó: Fortepan / Bauer Sándor 1965

Egy másik szüretről, Nyáregyházáról származik a fenti kép, ahol a szüreti bálban vesznek részt a fiatalok. A tánc mellett különböző játékok is szórakoztatták a résztvevőket, és sok helyen szüreti felvonulást is tartottak.
Fotó: Fortepan / Péterffy István 1969

Ez a kép már a 70-es évekből származik, és azt örökítette meg, mikor a szőlőt teherautókkal az Eger- Gyöngyösvidéki Pincegazdaság Egri Főpincészetéhez vitték.
Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ 1972

A kipréselt és leszűrt mustot alacsony hőmérsékleten erjesztik, aminek során a must borrá alakul. Hordókban érlelődve éri el a tökéletes ízt, ami akár 1-3 évig is eltarthat.
Fotó: Fortepan / Urbán Tamás 1970
Olvass tovább: így mulattak szüleink a Várkert Bazárban - A 60-as, 70-es évek bulijai nagyon mások voltak
Néhány évtizeddel ezelőtt tánczene és rockkoncert helyszíne volt a ma is népszerű budai városrész.
Így mulattak szüleink a Várkert Bazárban - A 60-as, 70-es évek bulijai nagyon mások voltak
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Borítókép és Cikken belüli képek forrása: Fortepan)