Milyen gyakran kell a szőnyeget kimosni? Nem elég évente tisztítani

Több tényezőn múlik, meddig halogathatod a szőnyegtisztítást.

GettyImages-1248997561

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szőnyegek tisztítását jóval gyakrabban javasolt megejteni az éves nagytakarításnál, sokan mégis elfeledkeznek róla, milyen sok piszkot össze tud gyűjteni, legfeljebb időnként porszívóval mennek át a felületen.

A szőnyegtisztítás javasolt gyakorisága több tényezőtől függ az allergiától kezdve a házi kedvencek társaságán és a lakáshasználat intenzitásán át a higiéniai szokásokig - a szakértők szerint egyes esetekben a megfelelő tisztaság érdekében néhány tippet érdemes figyelembe venni erre vonatkozóan.

A szőnyegtisztítás gyakorisága

Általánosságban igaz, hogy a szőnyegek porszívózását heti rendszerességgel javasolják, ám ha a család nagyobb, és gyakrabban otthon tartózkodik, heti két- vagy többszöri tisztítás lenne az ideális. Amennyiben háziállat, gyerek van a háztartásban, illetve cipőt viselnek a házban, netán allergiával küzdő él a családban, legalább heti kettő, szennyeződés esetén a napi takarítás is indokolt lehet.

A szőnyegeken ugyanis könnyen összegyűlik a por, gyorsan szennyeződhetnek, megtelepedhetnek és elszaporodhatnak rajtuk a baktériumok, poratkák, esetleg penészgombák, ez a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőkre nézve jelenthet fokozott kockázatot.

Mosószeres tisztítás is szükséges

A szőnyeget alapesetben sokan az éves nagytakarítás idején mossák le tisztítószerrel, ami átlagos vagy az alatti szennyeződés esetén még megfelelő is lehet, ám az ütemezés több tényezőtől függhet. Ha kisgyermekek vagy háziállatok is élnek a lakásban, ennél gyakrabban érdemes tervezni vele.

Alapszabályként elég megjegyezni, hogy kissé nagyobb forgalmú lakásban félévente, házi kedvenc esetén minimum 3-6 havonta, gyerekeknél, világos színű textil esetén legalább félévente, allergiás családtag esetén 2-3 havonta, dohányosok mellett is legalább 3-6 havonta érdemes kimosni vagy gőzzel kitisztítani a szőnyeget. Egy-másfél évente akár speciális vegytisztító segítségét is megfontolandó igénybe venni.

A gyerekek hajlamosak sok piszkot és szennyezést bevinni a szőnyegre, de egy-egy baleset, kiömlő étel-ital, szétszóródó apróság bárkinél előfordulhat. A kutyák, macskák esetében pedig a lehulló szőrrel, sáros tappanccsal is számolni kell esetenként, így a gyakoriság tovább növekedhet. Poratka-allergia fennállása esetén kritikus pont lehet minden kárpit és lakástextil, beleértve a szőnyegeket is, a szakértők a HEPA-szűrős porszívók használatát javasolják érzékenység esetén, 2-3 havonta pedig teljes tisztítószeres mosást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Erre figyelj szőnyegtisztításnál

A szőnyeg tisztításakor néhány dologra nem árt kiemelten figyelni. A szőnyeg túlzott nedvesítése például kerülendő, mivel az anyagban maradó vízcseppek a penészgombák elszaporodásának kedveznek. Minden esetben hagyd a szőnyeget megszáradni, mielőtt visszatennéd a helyére, esetleg ráhúznál egy bútort is.

A mosás előtt mindig szánj elég időt a porszívózásra, a látható por eltüntetése után sokkal könnyebb dolgod lesz a mosásnál. Speciális szőnyegmosó sampont vagy port használj a felületen. Ezek leírását követve garantáltan tiszta lesz a végeredmény.

Olvass tovább: így használd az egyszerű tisztítószert

Olcsó, mégis hatékony környezetbarát tisztítószer a citromsav, mely több módon bevethető a háztartásban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük