Milyen gyakran kell törölközőt cserélni? 4 kérdés, amire nem is olyan egyértelmű a válasz

A törölközőcsere gyakrabban esedékes, mint azt sokan gondolnák.

Milyen gyakran kell cserélni a törülközőt?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kéztörlő, fürdőlepedő, konyharuha: a fürdőben és a konyhában egyaránt vannak olyan textilek, amelyek nap mint nap a kezünkbe kerülnek.

Ezek az eszközök nemcsak a használattól szennyeződnek be, de kórokozótelepekké is lesznek, hiszen anyaguk folyton nedvessé válik, ami melegágya ezeknek.

Milyen gyakran kell cserélni ezeket?

Van úgy, hogy nem is annyira egyértelmű, milyen sűrűn kell váltani az otthon használatos textileszközöket, hiszen minden háztartásban más gyakorisággal kerülnek az ember kezébe. A kórokozók szakértőinek, a mikrobiológusoknak azonban vannak általánosan alapul vehető szabályaik, javaslataik: négy ilyet veszünk sorra a következőkben.

Milyen gyakran kell kéztörlőt cserélni?

Charles Gerba mikrobiológus szerint nagyon sok ember van, aki nem mossa meg rendesen a kezét, még akkor sem, ha azt gondolja, hogy igen. Náluk minden alkalommal rengeteg kórokozó kerül a textilre, és azok el is szaporodnak a nedves közegben. Susan Whittier mikrobiológus arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valakinek száraz a bőre, vagy van rajta egy apró vágás, még védtelenebb a törölközőn lévő kórokozókkal szemben. Gerba szerint a kéztörlőket legalább kétnaponta ki kell cserélni. Whittier azt mondja, ez akkor húzható el minimálisan, ha két használat között a törölköző teljesen megszárad, hiszen így a kórokozók számára alkalmatlan a közeg. A cserét mindenesetre jobb nem elodázni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor kerüljön a szennyesbe a fürdőlepedő?

Fürdés után az ember tiszta - gondolják sokan, tehát az ilyenkor használatos fürdőlepedő csak vizes lesz, de nem különösebben szennyeződik. Ez az elképzelés teljesen hibás. Testszerte baktériumok, vírusok és gombák élnek a bőrön, de ezek egy részének jelenléte természetes, hiszen a bőr védekezőképességét biztosítják. Ugyanakkor, ahogyan Scott Meschke mikrobiológus mondja, minden fürdés alkalmával kerül valamennyi ebből a parányi élővilágból a törölközőre, nem is beszélve az elhalt hámsejtekről. A fürdőlepedők tehát minden használattal egyre szennyezettebbé válnak. Sokan ráadásul az amúgy is párás fürdőben hagyják a törölközőjüket, ami ugyancsak az anyagra került mikroorganizmusok elszaporodását segíti. Miután ezek a bőrre visszakerülve fertőzéseket okozhatnak, a csere minimum heti egyszer esedékes. A megfelelő gyakoriságra főleg akkor kell odafigyelni, ha a bőr szárazabb, ekcémás vagy sérült, mert ilyenkor még fogékonyabb a kórokozók támadására.

Mikor mossuk ki a fürdőszobaszőnyeget?

Bizony, a fürdőszobaszőnyeg is a kritikus pontok közé tartozik, hiszen hasonlóan a törölközőkhöz, nedvességgel és emberi hámsejtekkel, hajszálakkal és a bőrről származó mikroorganizmusokkal szennyeződik, sőt a párás fürdőben a penész melegágya is, ennélfogva pedig nemcsak bőrfertőzést, de légzőszervi problémákat is okozhat Normann Pace biológus szerint. A földön hagyva szinte észrevétlenül alakulhat ki penész az alsó oldalán vagy a szálai között, és amikor rálép az ember, a spórák a levegőbe röppennek, beszennyezve azt. A fürdőszobaszőnyeget legalább hetente ki kell mosni.

Meddig használható ugyanaz a konyharuha?

Törölgetésre és még megannyi célra használunk konyharuhákat, és ezek rendszerint nemcsak ételmaradékokkal érintkeznek, de nedvességgel is. Susheela Biranjia-Hurdoyal mikrobiológus felhívja a figyelmet, hogy ezek a textilek elképesztő kórokozótelepek, és könnyen okozhatnak ételmérgezést. Különösen a koliform baktériumok gyakoriak rajtuk, azaz az a baktériumcsalád, amelybe az E. coli is tartozik, de Staphylococcus is előfordul. Ami a konyharuhákat illeti, nem tanácsos őket egyszerre egy funkciónál több dologra használni, és olyan helyre kell tenni, ahol két alkalom között meg tudnak száradni. A csere mindennap esedékes a szakértő szerint.

A konyha kórokozótelepei

Sokan meglepődnének, mennyi kórokozó van a konyha bizonyos pontjain: érdemes ezekkel tisztában lenni, és alaposabban takarítani.

7 pont a konyhában, ahol baktériumtelepek bújnak meg: sokan nem takarítják elég gyakran

Nem is gondolnád, milyen sok hely van, ahol kórokozók telepednek meg a konyhában.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük