Kibírhatatlan szomszédok
Ha társasházban élsz, akkor számodra sem ismeretlen a hajnali sikítozás és ajtócsapkodás. A közösségi lét alkalmazkodást kíván, de hol a határ?

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Frizurakészítés spéci eszközökkel: letesztelte a blogger, mit tudnak a koreai hajbigyók »

Megcsinálták a Crocs papucs csizma változatát – Nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk »

Divatosak, nőiesek, és keskenyebbnek mutatják a csípőt: így viseld a vállhangsúlyos felsőket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Egy társasházban, ahol több tucat lakó él egymás mellett vékony falakkal elválasztva, szinte kivédhetetlenek a konfliktusok.

Az éjjeli baglyok, akik még éjfél után is képesek hangosabban hallgatni a rádiót a kelleténél, azokat a korán kelőket zavarják, akik őket rendszeresen, már hajnalban felébresztik. Természetesen nem élhet mindenki ugyanolyan életet, de ahhoz sincs joga, hogy sajátos életvitelét másokra kényszerítse.

Az ideális megoldás az lenne, ha a konfliktusokat egy-egy kedves, udvarias kéréssel kezelni lehetne, vagy az egymás mellett élők szó nélkül ügyelnének arra, hogy ne zavarják a szomszédaikat. Ettől azonban még igencsak messze vagyunk, éppen ezért jobb, ha tisztázzuk, milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik társasházakban, mások szomszédságában kénytelenek élni.

Létezik törvényi háttér

Jó, ha tudod, hogy nemcsak a társasházak alapítása, létrehozása és szervezeti felépítése törvényileg szabályozott, hanem a működésük is. A törvény természetesen nem szól bele abba, hogy te mit csinálsz a saját lakásodban - addig, amíg azzal másokat nem zavarsz. A társasházi együttélés szabályait az adott társasház házirendje tartalmazza, amely mindenkire kötelező érvénnyel bír, aki a társasház lakója, függetlenül attól, hogy saját tulajdonában van-e a lakás, vagy csupán bérli azt.

Társasházak, szabályok

A törvény részleteiben eltérően rendelkezik a vegyes tulajdonban lévő, a több mint 50 lakással, valamint az 50-nél kevesebb lakással rendelkező társasházak esetében, lényegében azonban a szabályok hasonlóak: kerülendők azon tevékenységek, melyek a nyugalom megzavarására alkalmasak. Hogy ezek a tevékenységek mikor folytathatók, milyen mértékben, és melyek a kivételes esetek, az az adott ház házirendjének függvénye, amelynek tartalmáról minden közösség saját maga dönt, ám a törvényben meghatározottak figyelembevételével.

A kisebb társasházak házirendje szerint a lakóépületben és a hozzá tartozó közös használatra szolgáló területeken - kapualjban, lépcsőházban, függőfolyosókon - napszakoktól függetlenül általában tartózkodni kell minden, mások nyugalmát zavaró zajos magatartástól és tevékenységtől. A tilalom azonban nem a nap 24 órájára vonatkozik: a zajt okozó háztartási gépek használata, valamint a zajjal járó építési-szerelési munkák hétköznapokon általában reggeltől kora estig, szombaton reggeltől kora délutánig engedélyezettek, míg vasárnap csakis a háztartási gépek használhatók, és azok is kizárólag a délelőtti és a koradélutáni órákban.
A rövidebb ideig tartó, zajjal járó munkálatok természetesen ezeken az időpontokon kívül is végezhetők, ezeket azonban előzetesen be kell jelenteni a tulajdonostársaknak.
A televízió, a rádió és a hasonló készülékek használatára vonatkozóan nincsenek konkrét szabályok, csupán annyi, hogy azok ne zavarják a többi lakót.

A nagyobb, lifttel is rendelkező társasházak lakóira vonatkozó szabályok is hasonlóak az előzőekben említettekhez, azzal a különbséggel, hogy a 22 órán túl tartó, várhatóan nagyobb zajjal, tánccal és énekléssel járó családi és baráti találkozókat 24 órával előbb be kell jelenteni a szomszédos lakások tulajdonosainak, illetve bérlőinek.
Az építési-szerelési munkák végzésére, és a hangosabb háztartási gépek működtetésére hasonló szabályok vonatkoznak, mint a kisebb társasházak esetében.
A nagyobb társasházak házirendje sokszor az esetleges zene-, tánc- és énekoktatásra is kitér: ezek a tevékenységek zárt ablakok mellett hétköznap napközben, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon általában a délelőtti és a koradélutáni órákban folytathatók.

Jó, ha tudod!
A lakóközösségek - a törvényes keretek között maradva - önállóan, a lakók igényeihez igazodva alakítják ki az adott társasház házirendjét, így szinte nincs két olyan közösség, amelyben ugyanazok a szabályok lennének érvényben. Természetesen sehol sem engedélyezik szabadon a zajongást és a mások nyugalmát jelentős mértékben zavaró tevékenységek - mint például a szerelési vagy karbantartási munkák - végzését, de társasházfüggő, hogy ezeket a nap pontosan melyik szakában lehet következmény nélkül folytatni.

Hogy milyen jogaid vannak a zajongó szomszéddal szemben?

Sajnos, házirend ide vagy oda, számos alkalommal fordul elő, hogy a lakók nincsenek tekintettel egymásra. Ha úgy érzed, hogy a szomszédod rendszeresen hajnalban végzi a különböző karbantartási munkálatokat a lakásában, és szóban nem tudtok megegyezni, akkor a vonatkozó törvény lehetővé teszi, hogy úgynevezett birtokvédelmet kérj. Ez ügyben az illetékes jegyzőt kell felkeresned - ezt egy éven belül megteheted -, és kérned kell az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését. A kérelmet - amelyre nincs formanyomtatvány - írásban vagy szóban, személyesen vagy meghatalmazott útján nyújthatod be.

Fontos tudnod!
A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező és a birtoksértő pontos nevét és címét, a birtoksértés időpontját és rövid leírását, a tanúk nevét és címét, valamint esetleg más bizonyítási eszköz megjelölését.
A kérelem illetékköteles, melynek mértéke 2.000 Ft.

Az ügyintézés határideje általában 20 nap, de a mindennapi életvitelt súlyosan akadályozó birtoksértések esetén azonnal intézkednek.

A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak nincs helye, de az azt sérelmesnek tartó fél a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól kérheti a határozat megváltoztatását. A bíróság ez esetben elrendelheti a határozat végrehajtásának felfüggesztését, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a határozat megváltoztatása várható.
Egy évnél régebben történt birtoksértés esetén a bíróságtól lehet birtokvédelmet kérni.

Ha a téma felkeltette az érdeklődésed, esetleg konkrét kérdésed van, amire nem kaptál választ, kérdezd szakértőnket, dr. Varga Emesét! »

Ezt is szeretjük