4 dolog, amit soha ne kövess el a növényed ellen!
Nem kell profi kertésznek lenned, hogy egészséges növényeid legyenek otthon. Csak néhány dolgot kerülj

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan azt hiszik, hogy különleges tudás szükségeltetik ahhoz, hogy valaki beszélje a növények nyelvét. Ők azonban tévednek, hiszen nincs is egyszerűbb, mint megérteni a növényeket - csupán jelbeszédüket kell megtanulni.

Ha azonban te még nem ismered ezt a nyelvet, ne keseredj el! Eláruljuk, hogy mit nem szeretnek a növények, de azt is, hogy mindezt hogyan jelzik. Hidd el, néhány hét múlva jobban értesz majd kedvenceidhez, mint gondolnád!

Hidd el, annyira nem szomjas...

Az amatőr növénygondozók legnagyobb hibája, hogy annyira gondoskodni szeretnének kedvencükről, hogy szeretetükkel fojtják meg őket - szó szerint. Az egyik leggyakoribb gondozási hiba ugyanis a túlöntözés, amely hamar a szobanövény halálához vezet.
Ha ugyanis több vizet öntesz a cserépbe, mint amennyit a növény fel tudna szívni, a víz kiszorítja a levegőt a gyökerek közül, így azok - többek között az elszaporodó nemkívánatos mikroorganizmusok hatására - rothadásnak indulnak, ami hamarosan a növényke halálához vezet majd.
A vízzel egyébként is csínján kell bánni, a túl sok folyadék mellett ugyanis a túl hideg és túlságosan kemény víz is árthat a zöld kedvenceknek, a csapvíz helyett ezért érdemesebb forralt, majd szobahőmérsékletűre lehűtött vizet használni.

Femina-tipp: Mint ahogy minden ember mást szeret, úgy az egyes szobanövények is más "folyadékfogyasztási szokásokkal" rendelkeznek. Mielőtt nekilendülnél a nagy gondoskodásnak, tudd meg, hogy az adott növényt milyen rendszerességgel érdemes öntözni, és ehhez milyen minőségű vízre van szüksége.

Nem mindegy a levegő sem!

Ahogy egyesek nem bírják elviselni a száraz levegőt és a huzatot, úgy a szobanövények többsége sem hálálja meg a nem megfelelő körülményeket. Sok fajta például kifejezetten érzékenyen reagál a gyakori hőmérsékletingadozásra, a túl nagy melegre vagy éppen a szellőztetéskor hirtelen beáramló hideg levegőre, ezért érdemes őket a lakás egy olyan részébe tenni, ahol biztosan nem érheti huzat.
A hőmérséklet-változás mellett fontos a levegő páratartalma is, a - leggyakrabban a központi fűtés okozta - száraz, elhasznált, esetleg káros anyagokkal - például cigarettafüsttel - teli levegőben a növények ugyanis az emberekhez hasonlóan fulladoznak.

Jó, ha tudod!
A növények egy-két napon belül jelzik, ha nem megfelelő számukra a levegő hőmérséklete vagy minősége, ekkor ugyanis mindenféle előzmény nélkül hullatni kezdik a levelüket, de akár azokat is, amelyek addig teljesen egészségesek voltak.

Fény, fény, fény!

Azt szinte mindenki tudja, hogy a szobanövényeknek - de általában a növényeknek - fényre van szükségük a növekedéshez és a fejlődéshez. Tudtad azonban, hogy léteznek olyan fajták, amelyeknek éppen csak szükségük van a fényre, de olyanok is, amelyek kifejezetten a lakás sötétebb-árnyékosabb részét kedvelik? Pedig így van, ezért még azelőtt ismerd meg a szobanövényed ilyesfajta igényét, mielőtt kitennéd a tűző napra! A túl sok vagy éppen a túl kevés fény hatására ugyanis a levelek könnyen elszíneződhetnek, és elhullhatnak, de a nem megfelelő fényviszonyok a virágzóknál akár a virágzás elmaradását is okozhatják.
Ezért most is azt tanácsoljuk, hogy tájékozódj, mielőtt megtalálnád a növényke végleges helyét a lakásban, mert ha figyelmen kívül hagyod az igényeit, azzal könnyen véget vethetsz az életének!

Föld-gondok és tápanyag-kérdések

A leggyakoribb, és a növények számára az egyik legvégzetesebb hiba a nem megfelelő talajválasztás, és a túl gyakori tápoldatozás.
Mielőtt megvennéd az átültetéshez szükséges legolcsóbb virágföldet, gondolj bele, hogy milyen fontos szerepet is tölt be az a növény életében: ebből szívja magába a folyadékot, ez védi a gyökereit, és ebből is veszi magához a táplálékként szolgáló tápanyagot.

Fontos tehát, hogy a választásnál ne az ár alapján dönts, hanem az adott növény igényeinek megfelelően! Az üzletekben előrekészített földet is vásárolhatsz, de akár magad is elkészítheted, a lényeg csak az, hogy olyan legyen, amilyenre valóban szükség van!

Ne feledd!
Nem elég csupán belecsücsültetni a növényt a földbe, néha meg is kell lazítani kicsit, hogy levegőt kaphassanak a gyökerek, ráadásul érdemes ilyenkor a felszínre rakódott mohát és penészt is eltávolítani.

Hasonlóan fontos kérdés a tápanyag kérdése, melyet igen könnyű túladagolni, ha az ember nem gyakorlott a növényápolásban. A túl sok tápanyag pedig éppen annyira kártékony lehet, mint a túl kevés, ráadásul végzetes következményekkel is járhat: a növény szövetei könnyen fellazulhatnak, melynek hatására igen érzékennyé válnak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

Hogy elkerüld a "túladagolást", olvass alaposan utána, hogy melyik növényt mikor érdemes tápoldatozni, és leginkább mivel és milyen mértékben!

Ezt is szeretjük