Stressz, alvászavarok, idegesség ellen
Színezd ki az otthonod!
A színek nemcsak dekoratívvá teszik a lakást, hanem a közérzetedre és az egészségedre is hatással vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színek a lakás otthonná alakításának legfontosabb eszközei. Ám ahhoz, hogy jól használd őket, nem árt megismerned hatásaikat, és az egyes árnyalatok tulajdonságait, hiszen a színek megfelelő használatával egyszerűen alakíthatod át, és formálhatod a környezeted.

A fal új színe, néhány új párna- vagy bútorhuzat, vagy akár egy addig nem használt textília is megváltoztathatja a lakásod hangulatát.

Stressz, magas vérnyomás és alvásproblémák ellen

Számos kutatási eredmény bizonyította már, hogy a színek gyógyító hatással rendelkeznek. Használatukkal csökkenthető a magas vérnyomás és a stressz, a teljesítőképesség pedig növelhető. Sőt, még az alvászavart is orvosolni lehet a színekkel.
A piros szín például megszabadít azoktól az energiáktól, amelyek növelik a pulzust és a légzésszámot, valamint javítja a sportteljesítményt, gyorsaságra és erőre ösztönöz, a kék pedig gyengíti a reumatikus és egyéb eredetű fájdalmat.

Bár a színek egészségre gyakorolt hatása tudományosan kialakított szabályok szerint élvezhető, néhány egyszerűbb módszerrel te is sokat tehetsz azért, hogy jól érezd magad az otthonodban.

Energikusan - meleg színekkel

A színskála hét fő színének - piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és lila - megfelelő használatával számos jótékony hatást érzékelhetsz.

Ha sokszor érzed magad fáradtnak, kimerültnek, mert állandóan rohansz, és rádférne egy jó adag energia, akkor érdemes a meleg alapszínek mellett döntened az otthonod bizonyos helyiségeinek tekintetében.
Hogy hová milyen színek kerüljenek? A konyhában jó választás a narancs és a piros, vagy éppen a sárga egy világosabb árnyalata, de minden olyan helyiségben - így a dolgozószobában is -, ahol általában valamilyen munka folyik. Ráadásul a sárgáról még munka vagy mosogatás közben is a ragyogó napsütés jut majd eszedbe!

Tudtad?
Minden színnek kikeverhető hideg és meleg árnyalata, így akkor sem kell lemondanod például a kékről, ha valamilyen meleg színre vágysz. Na persze egy dögös vörössel sokkal izzasztóbb hatást érhetsz el, mint bármilyen meleg árnyalatú kékkel...

Az egyensúly színe

A spektrum középső színei semlegesek, nyugtatóan hatnak, és magabiztossággal töltenek el. A zöld szín és árnyalatai például pihentetően hatnak a szemre, így nyugtatják az idegrendszert - a zöld a tökéletes harmónia színe.
A skála középső színeit olyan helyiségekben használd, ahol szükség van a nyugalomra, a figyelemre és a gondolkodásra egyaránt, például ott, ahol olvasni, tanulni vagy dolgozni szoktál.

Koncentráltabban - hideg színekkel

Tény, hogy a hideg színek hideg érzetet keltenek, emellett azonban nyugtató hatásúak, és a koncentrációban is segítenek. A világoskék, az indigó és a lila tökéletesen ellazítanak egy fáradt nap után. Segítenek relaxálni, megújítani a tested és az elméd. Gondolj csak egy gyönyörű napnyugtára, amikor már a kék, a lila és az indigó uralja az eget!

Ezeket a színeket azokban a szobákban használd, amelyek a pihenés célját szolgálják, mint a hálószoba, vagy éppen az olvasószoba, de jól jöhetnek a fürdőszobában is egy forró fürdő mellett.

Jó, ha tudod!
Ahhoz, hogy valóban élvezhesd a színek jótékony hatását, fontos, hogy a megfelelő helyen és mértékben használd őket. Néha elég, ha csak az egyik falat fested át, vagy csak a párnák huzatának választasz olyan árnyalatot, amelyre szükséged van. A mértékletesség - mint mindig - itt is lényeges!
Ezt is szeretjük