Többet fizetnek a lakásért, ha ilyen színű a fürdő: hogyan hatnak az otthonunk színei?
A lakás színei hatással vannak az ember lelkére.

szines-szoba
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színek nemcsak a szemünket gyönyörködtetik, a lelkünkre is hatnak, és komolyan befolyásolják az ember hangulatát, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen színt választ valaki a hálószobájába, mert akár sok nyugtalan éjszakát is szerezhet magának.

A színek nemcsak a szoba hangulatát teremtik meg. Akár csak a ruhákkal, az otthona színeivel is kifejezi az ember a saját személyiségét. A különböző színek egyénenként nagyon eltérő hatásokat is kiválthatnak. Például, hiába számít vidám, energikus színnek a sárga, ha valaki nem bírja elviselni. Azonban általánosságban egyes színek nagyon hasonló érzéseket váltanak ki az emberekből.

Színek a lakásban

A meleg színek a lakásban az otthonosság érzetét keltik, de a harsány változatuk - az élénkpiros, a citromsárga és a vibráló narancs - irritáló, feszültségkeltő is lehet. Ezzel szemben a hideg színek általánosságban nyugtató hatásúak, azonban a túl sok kék, zöld vagy lila depresszív, melankóliát keltő is lehet, ezért jól meg kell gondolni, melyiket melyik helyiségben és mekkora mennyiségben alkalmazza az ember.

lila-szoba

Kreatív lila

A lila kreativitásra serkenti az agyat, ezért a lakásnak azon pontjait érdemes lilára színezni, ahol erre van szükség, így például jó helye lehet a dolgozószobában vagy a konyhában. Azonban nem szabad túlzásokba esni ezzel a színnel, mert nagy mennyiségben nyomasztó hatást kelthet, és azoknál, akik hajlamosak rá, erősítheti a depresszió tüneteit, bár ezzel kapcsolatban még nem születtek kutatások. A nappaliban kellemesebb hatást lehet elérni a hamvasabb árnyalatokkal, melyek nem túl élénkek.

sarga-szoba

Sárga a tanuláshoz

Mind a sárga, mind a narancssárga energikus, vidám színek. Halványabb árnyalataik ezért akár az összes falon is jól mutathatnak. A sárga ezen kívül aktiválja az agyunk látásért felelős központját. Jobban megnézzük azt, ami sárga, és ez segíthet a tanulásban is, nem véletlen, hogy a legtöbb sorkiemelő sárga színű. Ilyet érdemes választani, ha nehezen megy a magolás.

kek-szoba

Diétás kék 

A kék szín köztudottan nyugtató hatású, ezért a halvány égkék jól mutathat a hálószobában, mert segíti a nyugodt alvást, és csökkenti a migrénesek fejfájásos tüneteit. A kék népszerű szín a fürdőszobában és a konyhában is, az ingatlan.com 2017-es eladási adatai szerint magasabb áron kelnek el azok a lakások, melyekben ez a szín dominál. 

A fogyókúra szempontjából is kutatták a kék színt, és arra jutottak, hogy a kék fény csökkenti az étvágyat. Ennek kiderítéséhez az egyik tesztcsoport fehér, a másik kék fényű szobában fogyasztotta a reggelijét, és azt találták, hogy az utóbbi csoport jóval kevesebbet evett.

zold-szoba

Nyugtató zöld

A zöld szín köztudottan nyugtató hatású, ugyanakkor figyelemfelkeltő szín, a szem különösen sok receptora fogékony rá. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a zöld az egyik leggyakoribb szín a természetben, ezért hasznos, ha az ember meg tudja különböztetni egymástól az árnyalatait. Nagy mennyiségben elnehezítheti a teret, és különösen rossz ötlet kékkel keverni, pláne a hideg árnyalatait. A manapság divatos ékkő árnyalatok alkalmazásakor a kevesebb néha több elve érvényesül. Próbáld a 60-30-10 szabály betartásával beemelni az otthonodba.

barna-szoba

Természetes barna

A barna maga a föld. Az árnyalatai, a drappok, bézsek egytől egyig organikus, megnyugtató hatást keltenek. A divatos sötétbarnák, kávészínek azonban összenyomják a teret, és érdemes őket mértékkel alkalmazni, mert komor hatást kelthetnek nagy mennyiségben.

piros-szoba

A piros megemeli a vérnyomást

A piros a szenvedély és a veszély színe a természetben. Ez az izgalmas árnyalat éppen ezért nagy mennyiségben ingerültséget, idegességet generálhat, és fizikailag is megemelheti a vérnyomást, ezért szív- és érrendszeri gondokkal küzdőknek eszükbe se jusson ilyen színűre festeni a falakat. A legjobb helye a konyhában van, de kis felületen jól mutat a hálóban is.

A rózsaszíntől megéhezel

A rózsaszín serkenti az étvágyat, ezért érdemes használni ezt a színt a konyha környékén. A rózsaszín ráadásul nagyon romantikus szín, élénk árnyalatait mégsem jó ötlet beemelni a hálószobába, mert akárcsak a piros, megemelik a vérnyomást nagy mennyiségben.

Csajos lakás rózsaszín nélkül

A nőies, finom, púderes színek idén kifejezetten népszerűek az otthonokban, és kis mennyiségben használva nagyon jól is mutatnak, de, ha nem rajongsz ezért a színért, más módszerekkel is csajossá teheted az otthonodat. Mutatunk néhány jó tippet.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük