Ha ilyen kanapét választasz, kisebbnek fog látszani tőle a szoba: mutatjuk, milyen kicsin múlik a dolog
Sokat számít, hogy egy bútornak van-e lába, vagy sem.

butorok-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember bútorokat vásárol, általában sok mindenre kell figyelnie egyszerre: fontos a szín, a forma, a stílus, a méret, de hozzá lehet adni most ehhez a csokorhoz még egy összetevőt - azt, hogy van-e lába a bútornak, vagy nincs.

Első pillantásra ez a kérdés elhanyagolhatónak tűnhet, hiszen legfeljebb azt befolyásolja, hogy befér-e a bútor alá a porszívó, vagy sem, azonban akár az egész szoba is kisebbnek, zsúfoltabbnak tűnhet egy rossz választás miatt.

Bútorok kiválasztása

A lakásbelső hangulatát elsősorban a bútorok határozzák meg, ezeknek a stílusa adja meg a szoba fő irányát, és színük nagyban befolyásolja a textilek színválasztását. Azt viszont, hogy az ember milyen bútorokat választ, maga a tér határozza meg. Nagyon fontos, hogy mekkora térből gazdálkodunk, és nem csak a négyzetméter számít, hanem a belmagasság is.

labon-allo-butor

Kis szobába lábon álló bútorokat

Ha a szoba apró, akkor az ember igyekszik minden eszközzel tágítani a teret. Ehhez jó megoldás világos színeket választani, sok fényt beengedni, és tükröket helyezni a falra. De ugyanígy segít növelni a térérzetet az is, ha olyan bútort választasz, mely lábon áll. Attól ugyanis, hogy a bútor alja átjárható, nem csak takarítani könnyebb. Az egész szobát szellősebbé teszi. Minél karcsúbbak a bútor tagjai, annál tágasabb lesz a szoba.

nagy-ter

Tágas térbe terebélyes bútort

Ez korántsem jelenti azt, hogy földön ülő bútorokat nem szabad vásárolni. Azonban a terebélyes, terpeszkedő kanapékhoz, szekrényekhez, fotelekhez akkora tér kell, amekkorát nem tudnak összenyomni. A legjobb az, ha a kanapé métere nem teszi ki az egytizedét a szoba üres terének. A nagy terekben a terpeszkedő bútorok kifejezetten kellemes, otthonos hatást keltenek, bensőségesebbé teszik az enteriőrt.

futon-kanape

Alacsony lakásba lapos bútort

A másik kivételt az alacsony belmagasságú szobák jelentik, itt ugyanis úgy lehet kicsit növelni a magasság érzetét, ha olyan bútorokat választ az ember, melyek alacsonyak, például ülőpuffokat, alacsony dohányzóasztalt vagy futonkanapét - ezek mindegyike segít, hogy maga a plafon távolibbnak tűnjön. Az ilyen bútoroknak azonban általában nincsenek karcsú, hosszú lábaik, ezekről le kell mondani, ha függőlegesen szeretné valaki növelni a teret.

A cikk az ajánló után folytatódik

2019 a bronz éve

Akármilyen bútorokat választ az ember a lakásába, egy-két kiegészítővel könnyen modernné varázsolhatja a szobabelsőket. Idén például kifejezetten népszerűek a bronz tartozékok. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan lehet beemelni ennek a fémnek a meleg fényét az otthonokba. 

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük