Minden lakberendezési szabályt követtem, mégis szörnyű a végeredmény: így lehet elrontani a jó tanácsokat

A legjobb lakberendezési szabályokat is lehet hibásan alkalmazni.

Lakberendezési szabályok hibásan
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ember berendez egy szobát, milliónyi apró döntést hoz meg kezdve a színpaletta kiválasztásától a bútorok formáján és elhelyezésén át egészen a dísztárgyak kiválasztásáig, de akármennyire igyekszik is a lehető legstílusosabban kialakítani a szobabelsőt, a milliónyi döntés milliónyi buktatót rejt.

Még a legjobb stílustanácsot is lehet rosszul használni, vagy azért, mert nem számol az ember a saját lakása adottságaival, vagy azért, mert félreérti az útmutatást, vagy azért, mert túl lelkesen alkalmazza.

Próbálsz naprakész maradni

A lakberendezésben, ugyanúgy, ahogy a divatban, egymást követik a trendek, de néha még az egyszerre felmerülő irányzatok sem férnek össze egymással. Ha túl sok mindent próbál az ember besűríteni a lakásába, az eredmény kusza, rendetlen és átláthatatlan lesz. Maradj egy stílusnál, ami számodra a legkedvesebb, vagy legjobban kifejezi a személyiségedet, és csak azokat az új elemeket emeld ebbe bele, amelyek illeszkednek hozzá. Ha klasszikus, időtlen bútordarabokat választasz, azok sokáig frissnek hatnak majd, míg a kiegészítőkben folyamatosan követheted a neked tetsző trendeket.

Szép dolog, ha illeszkednek egymáshoz a drapériák, de a túl sok hasonló minta fullasztó hatást kelt.
Szép dolog, ha illeszkednek egymáshoz a drapériák, de a túl sok hasonló minta fullasztó hatást kelt.

Minden passzol mindenhez

Különösen igaz ez a monokróm szobákra, amelyek fotón remekül mutatnak, de személyesen fojtó légkört tudnak teremteni. Az erős színek, mint amilyen a rózsaszín, a piros, vagy a kék az ember hangulatát is befolyásolják ebben a mennyiségben. Ráadásul ha nincsenek kontrasztok, a tér is sokkal kisebbnek látszik. A mintákról ugyanez mondható el. A túl sok mint egy kis térben nyomasztóan hat. Főleg a minták újraszerepeltetése a szoba összes drapériáján, mint a fenti képen. Elég egy-egy helyen felvillantani a mintákat, a harmóniát teremtsd meg inkább a színekkel!

Minden ugyanolyan magas

Ha minden bútor nagyjából ugyanolyan magas, a szoba képe könnyen lesz túlzottan egységes, mintha egy erdőben csupa egymagas fa lenne. Ezt a hibát akkor könnyű elkövetni, ha alacsony belmagasság miatt lapos bútorokkal próbálod növelni a függőleges teret. Érdemes nemcsak a színekre és az arányokra figyelni a berendezéskor, hanem a méretekre is. Az a legideálisabb, ha a szoba-erdőd minden szintjén nagyjából ugyanannyi bútor van, és az egymagasságú bútorok egymástól távol állnak, nem pedig egymás mellett.

A sötét bútorok összenyomják a teret.
A sötét bútorok összenyomják a teret.

Sötét bútorok kis szobában

Igaz, hogy a sötét bútorok kontrasztot teremthetnek, például, sok helyen olvasható az a fókuszpont-tipp, hogy világos fal elé helyezzünk élénk színű, vagy sötétebb bútort, és még a 60-30-10 szabálynak is megfelelhet egy olyan szoba, ahol a központi bútor mondjuk haragoszöld, de egy kis helyiségben a sötét színek mindig összehúzzák a teret. Különösen igaz ez akkor, ha a kérdéses bútor a szoba fókuszpontja. Ilyenkor érdemesebb világosabb színeket választani. A fenti képen a lakás tulajdonosa megmaradt a földszíneknél, és a párnákkal próbált élénkséget vinni a szobába, csakhogy a bútorok, de még a falak is túl sötétek, így összenyomják a teret.

Rosszul választottad meg a szőnyeget

A szőnyegek képesek egészen más karaktert adni egy szobának, egy érdekes szőnyeg akár fókuszpont is lehet, vagy jól elhelyezve a fókuszpont felé terelheti a figyelmet. Néha azonban nehéz lehet eldönteni, mi a megfelelő méret egy adott szobához. Sokan azért választanak kis szőnyeget, mert azt olvasták, attól nagyobbnak tűnik a szoba, holott egy túlzottan kicsi szőnyeg inkább olcsónak látszik, és megzavarja a szoba harmóniáját. A nappali szőnyegének legalább akkorának kell lennie, hogy ráférjen a kanapé két lába, a dohányzóasztal és még két szék vagy fotel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

2019-es dizájntrendek

Ha nem is lehet mindegyiket egyszerre alkalmazni, de az idei trendek jól illenek szinte minden stílusú lakásba. A világos, nőies színek és a meleg fényű fémek viszik a pálmát, ezekhez érdemes nyúlni, ha felújítást tervez az ember. Képeken mutatjuk a legjellegzetesebb trendeket.

Ilyen egy stílusos lakás 2019-ben: egyszerű, otthon is megvalósítható tippeket mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük