A 3-3-as szabály: ez a módszer gyönyörűvé teszi az otthonod
A 3/3-as vertikális szabály segítségével ombre hatást érhetsz el az otthonodban.

ombre-nappali-6
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az ember nehezen boldogul a színek megválasztásával, számtalan lakberendezési tanácshoz nyúlhat segítségért. Az egyik ilyen, szinte elronthatatlan trükk a 3-3 szabály, mellyel lényegében egyfajta ombre hatást lehet elérni a lakásban.

A 3-3-as vertikális szabályt Mark McCauley dizájner dolgozta ki Color Therapy at Home: Real-Life Solutions for Adding Color to Your Life, vagyis Színterápia otthon: életszerű megoldások, amikkel színt vihetsz az életedbe című könyvében. A módszer lényege, hogy az ember a természet mintáit követi.

Mit is jelent ez?

Ha a természetet úgy néznénk, mint egy festményt, a legsötétebb színek a talajon lennének, onnan fokozatosan világosodnának, végül az ember szeme a tiszta, kék égbe, a kép legvilágosabb pontjába futna. Ez egyfajta elegáns színátmenetet generál a sötétből a világosba.

ombre-nappali-2

Ez a természetből kölcsönzött hatás könnyűszerrel átültethető az ember otthonára is. Elég, ha a padló a legsötétebb, míg a falak és a plafon a legvilágosabb pont, közöttük a bútorok pedig közepes tónusúak. Az is működőképes, ha a sötét padló mellett a szobában minden más fehér, azonban az ilyen kéttónusos megoldásnál kicsit éles az átmenet.

ombre-nappali-4

Használhatod ugyanazt a színt: szép és természetes hatás érhető el például a barna árnyalataival, de hidegen előkelő a feketéből fehérbe futó átmenet is, mint ahogy a képen is látszik. A fekete deszkapadló képviseli a legsötétebb, míg a betonszürke a legvilágosabb színt. 

ombre-nappali-5

Az sem baj, ha több színűek a bútorok, a lényeg, hogy a plafon legyen a legvilágosabb, míg a padló a legsötétebb pont, ahogy az a fenti képen is látszik. Mivel ez a fajta elrendezés automatikusan felfelé vonzza a tekintetet, alkalmas lehet alacsony plafonú, apró szoba magasítására is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Térnövelés hangsúlyos fallal is lehetséges

Nem csak a 3-3-as vertikális szabály alkalmas arra, hogy megnövelje a térérzetet, csodákat lehet elérni azzal is, ha az ember a megfelelő színűre festi a hangsúlyos falat. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy sikeresen terelje az ember a belépők tekintetét. Mutatjuk, milyen hatásokat lehet elérni már egyetlen fal átalakításával is.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük