A 60-30-10-es szabály: ez a 3 szám gyönyörűvé teszi az otthonod

A 60-30-10-es szabály egy nagyon egyszerű lakberendezési trükk, és stílusos lesz a lakásod tőle.

Lakberendezési szabály
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Senki nem szeretné, hogy az otthona kusza színkavalkád legyen, de nehéz kiválogatni az összeillő bútorokat, kiegészítőket úgy, hogy minden passzoljon mindenhez. A túl sok árnyalat elnehezítheti, zsúfolttá teszi a szobát, de ha nincs elég változatosság, könnyen unalmassá, monotonná válik a hatás.

A 60-30-10-es szabály segít, hogy a szoba színei mindig harmonizáljanak egymással. Ezt az arányhármast régóta használják a lakberendezésben. Mindenki találkozott már vele a home decor oldalakon és az újságok lapjain, még akkor is, ha nem tudta, hogy valójában ezt látja.

Mi a szabály lényege?

A 60-30-10-es szabály három fő színnel dolgozik. A szoba legnagyobb részben, a 60%-ában az úgynevezett domináns szín uralkodik. Ez kerül a falra és a plafonra, de időnként a padlóra is. A domináns szín általában valamilyen semleges árnyalat (például fehér vagy bézs), hiszen egy sötétebb vagy élénkebb tónus túl nagy figyelmet követelne magának. Ugyanakkor előfordul, hogy a domináns szín csak egy halványabb árnyalata a második, kiegészítő színnek.

60-30-10-nappali

Az úgynevezett kiegészítő szín (a képen ez a királykék) a tér 30%-át tölti ki. Többnyire ilyen színűek a bútorok és az egyéb szövetek, mint például a függöny vagy a szőnyeg. Ha a biztonságos megoldást követed, a kiegészítő szín legyen visszafogott, és ne túl élénk, így könnyebb olyan tárgyakat választani, melyek harmonizálnak. De, ahogy a képen is látható, vibráló árnyalatokkal is csodás hatást lehet elérni.

Az utolsó, a szoba 10%-án megjelenő feltűnő szín (a képen ez a rózsaszín). Ez általában a színkerék ellenkező oldalán található, komplementere a második színnek, hogy kiemelkedjen a háttérből. Itt nyugodtan választhatsz élénk, feltűnő árnyaltot, mert így fókuszt teremtesz a szobában, ami vonzza a tekintetet, ezáltal pedig oda irányíthatod a vendégeid figyelmét, ahová csak szeretnéd. A fókuszpont helyes alkalmazásával könnyen kitágíthatod optikailag a teret. Ez a szín elsősorban a kiegészítőkön - párnákon, lámpákon, képeken és egyéb apró tárgyakon - jelenik meg.

Persze, az arányok ebben az esetben sincsenek kőbe vésve, könnyen eltolódhatnak egyik vagy másik irányba, és attól sem lesz összevissza a hatás. Sokan dolgoznak például 70-20-10-es arányhármassal, ez még biztonságosabb választás, ha nem bánsz bátran a színekkel. Ez a módszer nem jelenti azt, hogy három színnél többet nem használhatsz, hiszen nyugodtan válogathatsz a különböző árnyalataikból, és a fém-fa kiegészítők is külön kategóriát alkothatnak, ezeket ugyanis nehéz színben hangolni a textilekhez.

2019-es stílustrendek

Nőies tónusok, meleg fémszínek, élénk ékkő árnyalatok uralkodnak 2019-ben az otthonokban, de a fekete és a fehér is reneszánszát éli. Nézd meg, mik lesznek a legjellemzőbb irányzatok a lakberendezésben az idén!

Ilyen egy stílusos lakás 2019-ben: egyszerű, otthon is megvalósítható tippeket mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük