A 60-30-10-es szabály: ez a 3 szám gyönyörűvé teszi az otthonod

A 60-30-10-es szabály egy nagyon egyszerű lakberendezési trükk, és stílusos lesz a lakásod tőle.

60-30-10-lakberendezes

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Senki nem szeretné, hogy az otthona kusza színkavalkád legyen, de nehéz kiválogatni az összeillő bútorokat, kiegészítőket úgy, hogy minden passzoljon mindenhez. A túl sok árnyalat elnehezítheti, zsúfolttá teszi a szobát, de ha nincs elég változatosság, könnyen unalmassá, monotonná válik a hatás.

A 60-30-10-es szabály segít, hogy a szoba színei mindig harmonizáljanak egymással. Ezt az arányhármast régóta használják a lakberendezésben. Mindenki találkozott már vele a home decor oldalakon és az újságok lapjain, még akkor is, ha nem tudta, hogy valójában ezt látja.

Mi a szabály lényege?

A 60-30-10-es szabály három fő színnel dolgozik. A szoba legnagyobb részben, a 60%-ában az úgynevezett domináns szín uralkodik. Ez kerül a falra és a plafonra, de időnként a padlóra is. A domináns szín általában valamilyen semleges árnyalat (például fehér vagy bézs), hiszen egy sötétebb vagy élénkebb tónus túl nagy figyelmet követelne magának. Ugyanakkor előfordul, hogy a domináns szín csak egy halványabb árnyalata a második, kiegészítő színnek.

60-30-10-nappali

Az úgynevezett kiegészítő szín (a képen ez a királykék) a tér 30%-át tölti ki. Többnyire ilyen színűek a bútorok és az egyéb szövetek, mint például a függöny vagy a szőnyeg. Ha a biztonságos megoldást követed, a kiegészítő szín legyen visszafogott, és ne túl élénk, így könnyebb olyan tárgyakat választani, melyek harmonizálnak. De, ahogy a képen is látható, vibráló árnyalatokkal is csodás hatást lehet elérni.

Az utolsó, a szoba 10%-án megjelenő feltűnő szín (a képen ez a rózsaszín). Ez általában a színkerék ellenkező oldalán található, komplementere a második színnek, hogy kiemelkedjen a háttérből. Itt nyugodtan választhatsz élénk, feltűnő árnyaltot, mert így fókuszt teremtesz a szobában, ami vonzza a tekintetet, ezáltal pedig oda irányíthatod a vendégeid figyelmét, ahová csak szeretnéd. A fókuszpont helyes alkalmazásával könnyen kitágíthatod optikailag a teret. Ez a szín elsősorban a kiegészítőkön - párnákon, lámpákon, képeken és egyéb apró tárgyakon - jelenik meg.

Persze, az arányok ebben az esetben sincsenek kőbe vésve, könnyen eltolódhatnak egyik vagy másik irányba, és attól sem lesz összevissza a hatás. Sokan dolgoznak például 70-20-10-es arányhármassal, ez még biztonságosabb választás, ha nem bánsz bátran a színekkel. Ez a módszer nem jelenti azt, hogy három színnél többet nem használhatsz, hiszen nyugodtan válogathatsz a különböző árnyalataikból, és a fém-fa kiegészítők is külön kategóriát alkothatnak, ezeket ugyanis nehéz színben hangolni a textilekhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

2019-es stílustrendek

Nőies tónusok, meleg fémszínek, élénk ékkő árnyalatok uralkodnak 2019-ben az otthonokban, de a fekete és a fehér is reneszánszát éli. Nézd meg, mik lesznek a legjellemzőbb irányzatok a lakberendezésben az idén!

A képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük