Hova érdemes tenni a szőnyeget? Egyszerű kérdésnek tűnik, pedig nem mindegy

Lakályossá és stílusossá teszi az otthont, azonban sokan ódzkodnak tőle: pedig egy jól megválasztott kárpit csodát tesz a lakás hangulatával.

szőnyeg lakás otthon

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakberendezéssel foglalkozó magazinokban nincs olyan szobabelső, ahol ne lenne a padlón egy különleges szőnyeg. Egy normál háztartásban azonban sokan lemondanak a dekoratív darabról, mondván, hogy összenyomja a teret, vagy éppen nem illik az összképbe. 

Azonban néhány egyszerű szabályt betartva nemcsak melegség, de stílus is költözik a lakásba egy mutatós szőnyeggel együtt: ezek a lakberendezők általános szabályai a szőnyeg elhelyezésére!  

Szőnyeg a lakásban

Leggyakrabban a nappali jut eszébe mindenkinek, ha szőnyegről van szó: pedig a hálószobában, a gyerekszobában, de még a konyhában is helye van: az azonban nem mindegy, milyen szőnyeget, és hova teszel. Alapvető szabály, hogy a bútorhoz keresünk szőnyeget, nem pedig fordítva. Először fontos, hogy konkrét stílussal rendelkezzen a szoba, csak ezután érdemes kiválasztani egy hozzá színben és mintában passzoló kárpitot.

szőnyeg otthon interior (2) nappali

A nappaliban

A nappaliban a kanapé, a dohányzóasztal és a fotelek alatt praktikus és kényelmes egy puha, hosszú szőrű, úgynevezett shaggy szőnyeg. De nem mindegy, hogyan helyezed el! Fontos, hogy a kanapék és fotelek mellső lába mindenképp rajta legyen, így a tér nyitva marad, mégis egy bensőségesebb kört alakít ki a beszélgetők közt. Összeköti a kisasztal körül ülőket, nem úgy, mint egy középen elhelyezett, kisméretű kárpit: a lakberendezők szerint ez a mód szétszabdalja a kört.

Ha mégis van egy kicsi, de kedvenc darabod, vegyél alá egy nagyobb méretű, natúr szőnyeget, és azon helyezd el. Amennyiben a bútorok mind a négy lábukkal a szőnyegen maradnak, a nagy tér ellenére olyan hatást fog kelteni, mintha egy különálló zugban folyna a társalgás. 

A szőnyegek tisztítására számtalan gép, illetve tisztítótársaság van a piacon, azonban házi módszerekkel is megszabadulhatsz a kellemetlen szagoktól. A szőnyeg felfrissítésére a szódabikarbóna az egyik leghatékonyabb szer: akár egy kevés illóolajjal keverve hintsd be vele, majd hagyd állni egy órán keresztül. Miután leporszívóztad, friss és üde lesz, nem kell attól tartanod, hogy lábszagot áraszt. Az ecet szintén jó szolgálatot tesz: egy szórófejes flakon segítségével fújd át a szőnyeget a víz-ecet 2:1 arányban kikevert lemosójával. Ez nemcsak szagtalanít, de megújítja a szőnyeg színét, illetve a poratkákat is hatékonyan irtja.

A konyhában

Az amerikai konyhás nappaliból egy szőnyeg segítségével is leválaszthatod az étkezőt: az asztal és a székek alá tegyél egy nagyméretű kárpitot, úgy, hogy a székek kihúzva se lógjanak le róla. Ezzel létrehozol egy szigetet, ami, bár a szellős tér része, nem olvad össze vele.  

szőnyeg otthon interior (3) konyha

A konyhában fokozott veszélynek vannak kitéve a szőnyegek, óhatatlan, hogy ne kerüljön rájuk valamilyen szennyeződés. A foltok eltávolítására a borotválkozóhab jelenthet megoldást. Kenj belőle a szennyeződésre, kicsit dörzsöld bele, majd egy nedves ronggyal töröld át, és itasd le. A saját dolgodat könnyíted meg, ha a puha, hosszú szőrű változatok helyett egy rövid szőrűt választasz: kevésbé ragadnak meg benne az esetleg lehulló ételmaradékok. 

A hálószobában

Nincs is annál jobb érzés, mint az ágyból kikelve egy pihe-puha szőnyegre toppanni a hideg parketta helyett. De a hálószoba összképe és hangulata csak úgy lesz megnyugtató, ha a szőnyeg nem csak egy talpalatnyi helyen takarja a földet. A legelőnyösebb, ha az éjjeliszekrények és az ágy mindkét hosszanti oldala és a lábrész is a szőnyegen van, így bárhová is ugrasz ki a párnák közül a reggeli rohanásban, puhára érkezel. Az éjjeliszekrényekhez nem muszáj szigorúan ragaszkodni, de figyelj, hogy az ágy mindkét oldalán ugyanolyan széles sáv, körülbelül 60 centiméter lógjon ki. 

szőnyeg hálószoba

Egy sötét hálószobát kifejezetten feldob, ha világos szőnyeg kerül az ágy alá, optikailag a szűkös tereket nagyítja is. A mintákkal érdemes vigyázni, tartsd szem előtt, hogy nyugalmat sugározzon a hálóba választott darab, kerüld a harsány, rikító színeket.

A gyerekszobában

A gyerekek szobáját akár teljes egészben lefedheted egy nagyméretű szőnyeggel, ami rövid, sűrű szövésű, de puha legyen, hogy jóleső érzés legyen ráhasalni. Ha viszont nem kapsz elég nagyot, ne kezdj el több kisebbet összetologatni: balesetveszélyes, és nem utolsósorban látványra sem kellemes a tákolt borítás. A szőnyeg a szoba közepére kerüljön, ahol kényelmesen rá lehet kucorogni.

szőnyeg gyerekszoba

A jó tisztíthatóság alapvető szempont a gyerekszobai szőnyegeknél, azonban ne a mosógépet terheld heti szinten. A nehéz textil ugyanis megerőltető a mosógép motorjának, hiába fér bele a dobba: inkább házi praktikákkal tisztítsd. Rendszeresen porszívózd, heti három-öt alkalommal is, a komoly szennyeződésekkel pedig keress fel egy tisztítót. Bár jópofák az olyan szőnyegek, melyek a gyerek aktuális kedvenc mesehősét ábrázolják, hosszútávon valószínűleg nem marad meg a rajongás: évente szőnyeget cserélni pedig anyagi csőd. Inkább egy bevett mintákkal tarkított vagy egyszínű darab mellett döntsetek.

A lakberendezési áruházakban kapható, szőnyeg alá tehető csúszásgátló a lakás minden pontján, de a gyerekszobában különösen indokolt. 

A közlekedőtereken

Minél több közlekedő teret fed szőnyeg, annál kényelmesebb mezítláb a lakásban fel-alá mászkálni. Az összeillesztős módszert viszont felejtsd el, hiszen ahogy a gyerekeknél, itt is veszélyes, ha nem tudod, hol kezdődik az egyik, és végződik a másik szőnyeg. A méretre vágatható futószőnyegek jelentik a legjobb megoldást. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nézd meg ezt is - Gyönyörű tapéták

Ahogy egy szőnyeg, egy tapétadarab is teljesen más atmoszférát hoz a lakásba. Akár csak egy falfelületre teszed, vagy az egész szobát feded be velük, ezek a csodálatos tapéták minden otthont feldobnak. 

Ezt is szeretjük