Mi a kedvenc színed?
Ilyen stílus illik hozzád a legjobban
Természetes, klasszikus vagy romantikus? Segítünk megtalálni az otthonodhoz leginkább illő stílust.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahány lakberendezési áruház, katalógus és magazin, annyi ötlet, színvilág és stílus. Hogy ebben a méltán csábító kavalkádban hogyan is képes bárki eligazodni?

Honnan lehet tudni, hogy kihez milyen stílus illik, és ahhoz milyen bútorok, lámpák és kiegészítők? A válasz egyszerű: némi önismerettel, na meg egy kis segítséggel. A következő stílusok között könnyen megtalálhatod a számodra leginkább megfelelőt, csupán azt kell eldöntened, melyik színvilág áll hozzád a legközelebb!

Lágy színek, kortalan formák: a természetes stílus

Bátran válaszd ezt a stílust, ha

 • kedveled a puha krétafehéret,
 • a kőre emlékeztető szürkét és barnásszürkét,
 • az érett fa anyagát,
 • a homokot és a föld színeit.

A természetes stílus a természetet használja kiindulópontként, amelyre építkezhet, és amelyből ihletet meríthet ahhoz, hogy a legtöbbet kihozza a természetes anyagokból, azok lágy színeiből és kortalanul klasszikus formáiból. Az érett vagy durván megmunkált fa, hideg kő, üde pamut, természetes vesszőfont és a nehéz, texturált szövet csak néhány példa a stílus megjelenéséhez szükséges alapvető elemek közül.

Halvány, semleges színeinek és csodálatos, eklektikus textúráinak köszönhetően maradandó vonzerő jellemzi ezt a stílust, amely városi és vidéki otthonokban egyaránt jól mutat.

Így csináld!

Ha jól akarod használni a stílus adta lehetőségeket, akkor ügyelj rá, hogy a falak lágy tónusúak legyenek. A textúra tekintetében a festék a legkézenfekvőbb, mert szinte végtelen színvariációban és finom tónusokban áll rendelkezésre. A világítás legyen természetes és visszafogott, és lehetőleg hangsúlyozza vele a természetes stílusra jellemző nyugodt hangulatot. A padló szintén a természetességet sugallja textúrájában, színében pedig a szoba világosságát és tágasságát hangsúlyozza.
A kemény padlók, például a kő, a pala és a mészkő praktikusak, de túl hidegek. A szőnyegpadló és a gyékényszőnyeg puhább megoldás, a legjobb mégis a minőségi fapadló.

A textilek tekintetében a természetes színű nyers pamut, a könnyű muszlin, a durva vászon és a puha gyapjú játszik fontos szerepet, míg a berendezési tárgyak között a finoman megmunkált, de egyszerű darabok.

Elegancia és minőség: a klasszikus stílus

Bátran válaszd ezt a stílust, ha

 • kedveled a lágy krémszíneket,
 • az aranyat és az ezüstöt,
 • a barnás-vöröses árnyalatokat,
 • az ég kékjét és a fű zöldjét.

A történelmi stílusokból ihletet merítő klasszikus lakásbelsők sikerének kulcsa az olyan ünnepélyes és elegáns szobabelső, amely azt sugallja, hogy már generációk élték le benne életüket.
A klasszikus stílus esetében a berendezés elemeinek minősége az egyik legfontosabb dolog, és ez vonatkozik az építészeti megoldásokra, a bútorzatra és a legapróbb részletekre is.
A szimmetria mindegyik szoba berendezésében kiemelkedő fontossággal bír, az összhatás pedig kifinomultan elegáns, a látvány jólesik a szemnek.

Így csináld!

A klasszikus stílus jobban mutat hagyományos építészeti elemekkel és tágas terekkel rendelkező otthonokban. Ahelyett, hogy túlzsúfolt belső teret hoznál létre, harmonikus keveréket állíts össze, amely az életstílusodnak is megfelel.
A színek tekintetében megpróbálhatod az eredeti festékek pontos utánzatait használni - egyes gyártók forgalmaznak régi leírásokon alapuló, jellegzetes korabeli színekből álló festéksorozatokat.
A nagyméretű ablakokon jól mutatnak a klasszikus stílusú, elegáns függönyök, amelyekhez sok anyagra van szükség.

Válassz földig érő változatokat keresztdrapériával, fodrokkal vagy hullámos drapériával. A kellő mennyiségű fényről azonban ne feledkezz meg, hiszen a sötétség torzíthatja a szobák arányait. A padló tekintetében válaszd a klasszikus megjelenésű fekete-fehér kockás kerámiacsempét az előszobákba, a fürdőbe és a konyhába. A nappaliba és a hálóba fényezett fapadló illik, amely önmagában is szép, de egy dekoratív szőnyeggel is impozáns látványt nyújt. A bútorzat is az értéket képviselje: állhat valódi antik bútorok, utánzatok és modernebb darabok keverékéből, ha azok a klasszikus stílusjegyeket hordozzák magukon.

Szenvedélyek kavalkádja: a romantikus stílus

Bátran válaszd ezt a stílust, ha

 • kedveled a pasztellszíneket,
 • a szürke finom árnyalatait,
 • a kopott rózsaszínt,
 • a fehér különböző árnyalatait.

Az otthont meghitté és családiassá varázsoló romantikus stílus lényege, hogy az ösztöneidet követve olyan belső teret alakíts ki, amelyben visszavonultan, szeretett tárgyaiddal körülvéve pihenheted ki magad. Egy-egy kifakult, virágmintás bútorhuzat, egymástól elütő tányérok és poharak, antik és a bolhapiacon felfedezett tárgyak eklektikus kavalkádja adja ennek a stílusnak a jellegzetességét.

Így csináld!

A romantikus stílus sosem a tárgyak anyagi értékét tartja szem előtt. Ehelyett az a célja, hogy kedvenc tárgyaid magad köré gyűjtésével olyan környezetet alakíts ki, amely nosztalgikus emlékeket ébreszt, kényelmes, és kedves a szívednek.

A stílus nem feltétlenül túlzsúfolt és túlontúl hagyományos. Az elegáns, fehérre festett bútorok vagy praktikus zománcedények például leginkább a stílusjegyek egyszerűségével hatnak. A klasszikus romantikus stílus enyhén kopottas, lelakott megjelenésével hódít. A textilek puha és természetes struktúrájúak - vásznak, pamutok, muszlinok és nyomott pamutszövetek kifakult és megsárgult mintákkal, illetve antik vászon, selyem, bársony vagy gobelin is gyakran megjelenik.
A világítás tekintetében érdemes előnyben részesíteni a természetes fényt, ez ugyanis kiemeli a berendezés és a falak fakó színeit, ugyanakkor természetes fakító hatásának köszönhetően tompítja az erős színeket.

A romantikus stílusú belső terek rusztikus báját kopottas padlófelületekkel hangsúlyozhatod, amelyeken meglátszik az idő vasfoga. A legnyilvánvalóbb választás a fa, de ez esetben öreg és megfakult, vagy lágy pasztellszínűre festett deszkákra van szükség.

Cikkünk a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv alapján készült.

A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük