Házibulit tartasz?

A feljelentés ellenszerei

Házibuli keretében ünnepelnéd a szilvesztert? És mit szólnak mindehhez a szomszédok? Tippjeinkkel elkerülheted a feljelentéseket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

"A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné" - mondja a Polgári Törvénykönyv. Na de mit jelent a szükséges, és mi minősül szükségtelen zavarásnak? Hogyan értelmezendő mindez szilveszterkor?

Akik éjjel élnek...

A társasházak örök problémája a túlzottan kreatív szomszéd, aki a tyúkokkal kel, és azon nyomban fúr meg farag. Na meg a másik, aki bár nem barkácsol, hetente háromszor tart hajnalba nyúló "teadélutánt".

Normális körülmények között az ilyesmit hatlakásosnál nagyobb házak esetében kötelezően a házirend szabályozza, melyből a legtöbb este tíz után már hangos tevékenységet nem engedélyez. Amennyiben jogsértés történik, és a bíróság is elismeri, hogy valamely szomszéd szükségtelenül zavarta lakótársai nyugalmát, akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethető, végső esetben pedig 60 napra el is zárható. De miért is vonulnánk a végletekbe? A polgárjogi perek fárasztóak, hosszasak, unalmasak, és végső soron általában be sem váltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Előzd meg a kellemetlenségeket!

Azt tehát már tudod, hogy ha bulit szervezel, nagy valószínűséggel jogsértést követsz el, ám a jogsértés csak akkor válik problémává, ha lesz, aki ismételten feljelent - a rendőrség legalább kétszer jön ki ugyanarra a címre, csak azt követően kezdeményez eljárást. Közelítsd hát meg a problémát a másik oldaláról, és igyekezz elkerülni a kellemetlenségeket: a bulizós korú szomszédokkal például biztosan nem lesz baj, főként ha ők is szerepelnek a vendéglistádon.

Ha szerencséd van, nincs a közvetlen szomszédodban kisbaba, de ha mégis, akkor se aggódj! Barátkozz össze a mamájával! Azt ugyan valószínűleg nehezen magyarázod meg, hogy neki is jó, ha te bulit szervezel, és a baba így majd húszpercenként felébred, ám légy kreatív! A legjobb, ha meghívod őt is, és akár ígéretet teszel a bébiszitter intézésére vonatkozóan is. Bizonyára elveti majd a gondolatot, ám mindezek után valószínűleg nem ő lesz, aki a buli lefújását követeli az éjszaka közepén.

Jelezd előre!

A szomszédok meghívása mellett azonban érdemes arra is gondolnod, hogy lesznek olyanok, akik egy csöppet sem örülnek az ötletnek, hogy több tucat embert látsz vendégül, ráadásul hangos zene közepette. Ha van olyan szomszédod, aki egész évben azt várta, hogy szilveszterkor majd valakit jól feljelentsen csendháborításért, akkor peched van, de ebben a helyzetben is jól teszed, ha előre jelzed a lakóknak buliszervezési szándékod. De ne csak egy alig látható cetlit függessz ki a közös faliújságra, hanem lehetőleg személyesen tájékoztass minden lakót, és kérd elnézésüket egyetlen este erejéig.
A jószomszédi viszony kialakítását ráadásul nem is lehet elég korán elkezdeni, ezért ha még sosem volt konfliktusod egyik szomszéddal sem, ha rendszeresen kinyitottad előttük az ajtót ,vagy segítettél felvinni az emeletre a bevásárlószatyraikat, akkor nyert ügyed van.

Ha te vagy az áldozat

Mi van, ha éppen te vagy a másik oldalon? Ha te maradtál otthon, és a szomszédok csavarták fel a szőnyeget? Légy őszinte magadhoz, és ismerd be, csakis azért érzed zavarónak a fesztelenül bulizók zaját, mert legszívesebben te is ott lennél. Hívogathatod ugyan a rendőrséget, túl sok hasznod nem származik belőle, ráadásul hosszú távon így te töltöd majd be a nemkívánatos, házsártos szomszéd szerepét. Inkább vegyél egy forró fürdőt, majd fogd a discmaned, és bújj bele vele az ágyba.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De ha sehogy nem sikerül elaludnod - esetleg nem is akarsz -, akkor dobj fel egy gyors sminket, húzz egy farmert és egy pólót, és irány a buli! Kettő után már senkinek sem tűnik fel egy új arc...

Ezt is szeretjük