3 trükk, amivel százezreket takaríthatsz meg
A szeptember kiválóan alkalmas arra, hogy pótold a hiányosságokat a szigetelés terén, és spórolj ezzel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az előrejelzések szerint a szeptember még a nyár kedvelőinek kedvez, így ez a hónap kitűnően alkalmas arra, hogy felkészülj a hűvösebb időszakra.

Egyben érdemes az otthonodról is gondoskodnod: a fűtési berendezéseket még azelőtt ellenőriztesd szakemberrel, hogy beköszöntene a hideg, és a szigetelésről sem szabad megfeledkezned.

Ha ez utóbbi terén hiányosságokat szenved az otthonod, a szükséges munkálatokat magad is elvégezheted, ráadásul érdemes is: egy jól szigetelt lakásból vagy házból nem jut ki a meleg, és így a pénzedet sem dobod ki az ablakon.

Termoüveggel az alacsony fűtésszámláért

A nyílászárókon nemcsak akkor távozik a hő, amikor nyitva vannak: az elhanyagolt, régi ajtók és ablakok sok esetben deformáltak, így nem zárnak jól. Az ablakok esetében ráadásul gondot okozhat az is, ha az üveget tartó gitt betöredezett, esetleg helyenként hiányos is, olyannyira, hogy szabad utat biztosít a levegőnek, és az üveg is elég vékony ahhoz, hogy bármennyire is képes legyen szigetelni a helyiséget.

Annak érdekében, hogy ne az utcát fűtsd, a legjobb megoldás természetesen az, ha a nyílászárókat lecseréled modern, hőszigetelő üveggel rendelkező típusokra. Ha viszont nincs több százezer forintod erre, már az is sokat segít, ha a külső ablakszárnyakat úgynevezett termoüveggel ellátottakra cserélteted. Ezeknél a típusoknál két - több milliméter vastagságú - üveglapot használnak, a lapok közötti argongáz pedig tovább fokozza a vastag üvegek egyébként is jó hőszigetelő képességét.

Javítsd meg, töltsd ki, szigeteld!

Ha sem cserére, sem termoüvegre nincs pénzed, azzal is sokat javíthatsz a nyílászárók hőszigetelő képességén, ha megjavítod őket, és alaposan leszigeteled - házilag. Ha még nem gondoskodtál az ablakok felújításáról, most még van lehetőséged rá, ráadásul a berepedezett, hiányos gitt eltávolításával, majd egy kis szilikonpaszta használatával máris féken tarthatod a fűtésszámlát.
A feladat nem bonyolult. Egyszerűen ki kell kaparnod a régi gittet az üvegek mellől, majd a helyébe szilikonos tömítőpasztát nyomnod - ezt bármelyik barkácsáruházban beszerezheted.

Sokat számít az is, hogy az ajtók és az ablakok mennyire zárnak jól. Ha úgy látod, hogy e téren hagynak kívánnivalót maguk után, tanácsos szakemberrel megnézetned őket. Elképzelhető ugyanis, hogy a zsanérok helyreállításával, cseréjével vagy a zárak javításával vagy cseréjével máris javíthatsz rajtuk.

Szigetelőcsíkkal, hővisszaverő fóliával

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az utólagos hőszigetelés kevésbé eredményes. Ám, ha nem építkezés előtt állsz, és éppen nincs pénzed vagy lehetőséged az otthonod külső hőszigetelésére sem, az utólagos megoldások is jók lehetnek.

A hővisszaverő fóliával arról gondoskodhatsz, hogy a hő ne távozzon a kevésbé jól szigetelt falakon keresztül - érdemes minden fűtőtest mögötti falfelületre ragasztanod belőle. A fóliát bármelyik barkácsüzletben beszerezheted, ráadásul nem is drága dolog.

A nyílászárók szigetelése szigetelőcsíkokkal is jó megoldás. A tekercsenként egy-két ezer forintba kerülő csíkok közül a szivacsos változatok helyett érdemesebb a gumiból készült típust választanod, ez ugyanis hatékonyabb és tartósabb megoldás. A csíkokkal egyszerűen ragaszd körbe az ablakok és az ajtók felületét ott, ahol az ablak- vagy ajtókerettel találkoznak.

Ezt is szeretjük