Tízezreket spórolhatsz 3 pofonegyszerű trükkel
A jól szigetelt ablak sokszor többet ér, mint bármilyen fűtőtest. Tippjeinkkel pótolhatod az ablakok hiányosságait, és a fűtésszámlát is megfelezheted!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli fűtésre költött több százezer forint, illetve az ebből vásárolt hőenergia negyede az ajtókon, ablakokon keresztül megy veszendőbe. A reklámok szerint a megoldás kézenfekvő: új nyílászárókat kell venni.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a meglévő ajtók, ablakok szigetelésével mekkora megtakarítás érhető el, és mekkora ezek költsége, továbbá, hogy megtérülnek-e. Mivel a nyílászárókhoz köthető hőveszteség négy forrásból adódik össze, a minimalizálásukhoz szükséges lépéseket is ezek alapján gyűjtöttük csokorba.

Lyukak, rések a vakolat alatt

Mivel a vakolat ápol és eltakar, gyakran előfordul, hogy az ablakok, ajtók beépítésekor a nyílászáró tokja és a fal között tátongó 5-10 centiméteres lyukakat csak tessék-lássék tömik be a kivitelezők, így a nyílászáró körül egy rosszul szigetelő hőhíd alakul ki. Szerencsére a probléma gyorsan felderíthető - és érdemes is megtenni, ezeken a kis láthatatlan réseken ugyanis könnyen kiszökhet a meleg, és vele együtt a fizetésed.

Megoldás

Kopogtasd végig az ablakok mentén a falat: ahol kongó hangot hallasz, ott üreg rejtőzik a vakolat mögött. A megoldáshoz sem kell feltétlenül szakembert keresned: kalapáccsal törd át a burkolatot, a rést tömd ki valamilyen szigetelőanyaggal, gipsszel állítsd helyre a fal struktúráját, aztán már csak egy kis festékre lesz szükség, és kész is vagy. Persze, ha a fal tapétázva van, vagy nem maradt a speciális színre kevertetett falfestékből javítás céljára, akkor jobban jársz, ha ezt a munkát elnapolod a következő lakásfelújítás időpontjára.

Megvetemedett nyílászárók, pontatlan illeszkedés

Egy idő után a fából készült nyílászárók megvetemedése, és ezáltal tökéletlen illeszkedése törvényszerűnek tekinthető.

Szélsőséges esetben a keret és a tok között az ebből adódó rés - az úgynevezett filtrációs hézag - akár centiméteres is lehet, így itt szinte akadálytalanul áramolhat be a hideg levegő. Ennek következtében a beszivárgó kültéri levegő felmelegítése plusz energiát igényel, másrészt a sugárzó hideg csökkenti a hőérzetet. Több rosszul szigetelt nyílászáró között huzat keletkezhet, mely észrevétlenül kiszippantja a lakásból a meleget. Szerencsére a probléma ez esetben is viszonylag könnyen, olcsón orvosolható.

Megoldás

Az illeszkedési hézag felkutatására tíz centiméterenként tegyél egy-egy gyurmagolyót a nyílászáró tokjára, majd zárd rá az ablakot, ajtót. Újbóli kinyitáskor az összepréselődött gyurmák vastagságát lemérve pontos képet kaphatsz a rés nagyságáról.
Hogy milyen szigetelést válassz? A barkácsáruházakban kapható öntapadós szigetelés előnye az alacsony ár és a könnyű felhelyezhetőség. Hátránya a rövid élettartam és a sérülékenység. Ha hosszú távú megoldást akarsz, a bemarásos technikával dolgozó, úgynevezett svéd módszert válaszd. Ilyenkor egy csatornát vájnak a keretbe, amelybe szilikon szigetelőcsíkot pattintanak, amely valóban hosszú távú megoldást jelent.

Rossz minőségű, nagy hőáteresztő képességű üvegek

Az üveg igen rossz hőszigetelő, így a belső meleg és a kültéri hideg levegő közötti hőmérséklet-kiegyenlítődés mindenképpen végbemegy. A kérdés csak az: milyen gyorsan. A hagyományos ablakok például egész gyorsan átengedik a hőt. 10 négyzetméter üvegfelület esetén a téli átlagos hőmérséklet-különbség mellett ezek például 36-45 ezer forintos kiadást róhatnak a tulajdonosra. Az 1980-as évek hőszigetelőnek mondott dupla üvegezésű, thermoplan ablakai ennél lényegesen többet tudnak, de meg sem közelítik a manapság forgalmazott, nemesgázzal töltött és hővisszaverő bevonattal készülő ablakok értékeit.
Első pillantásra a csere ésszerű döntésnek tűnik, hiszen a példában szereplő ház esetében a gerébtokos ablaknál 25 ezer, a thermoplan üvegezésűnél 15 ezer forint az éves megtakarítás. A probléma csak az, hogy egy ház kültéri nyílászáróinak komplett cseréje minimum 200-300 ezer forint.

Megoldás

Ha nincs ennyi pénzed, több apró megoldás is lehetséges, mely számottevő megtakarítást eredményezhet. A legegyszerűbb módszer, ha éjszakára leengeded a redőnyt, így a hőveszteség éves szinten 10-15%-kal is csökkenhet.

Hasonló, bár kevésbé hatékony, ha az ablak elé vastag, nehéz anyagból egy sötétítő függönyt szerelsz fel.

Lényegesen drágább, ugyanakkor rendkívül hatékony módszer, ha egy ügyes kezű asztalossal, vagy valamelyik erre specializálódott Duplex rendszer forgalmazójával a belső ablakszárnyra egy fix vagy nyitható harmadik üvegréteget szereltetsz. Ez - különösen, ha a harmadik tábla hővisszaverő bevonatos üveggel készül - akár a hőszigetelő képesség megkétszerezésére is képes.

2008. november 13-tól kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérd az újságárustól!

A tartalomból:
  • Fiatal bika húsából készül? - Csomagolt virsliket teszteltünk
  • Mit miért eszünk? - Húsipari alap- és adalékanyagok
  • Garantáltan csökkentjük a villanyszámláját!
  • Nincs macskajaj! - Cicaeledel-teszt
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük