3 figyelmeztető jel, hogy szén-monoxid-mérgezés fenyeget

Ismerd fel időben!

A tökéletlen égés életveszélyes lehet, figyelj a tünetekre.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szerves anyaggal vagy gázzal fűtesz, kandallód, kályhád vagy kazánod van, érdemes nagyon odafigyelned arra, mi kerül az otthonod levegőjébe. A fűtési szezonban ugyanis nagyon sokan vannak kitéve a szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos fenyegetésének.

Mivel a gáz színtelen és szagtalan, nehéz időben tetten érni, a megnövekedett szén-monoxid-szintre pedig már a testi tünetek figyelmeztetnek.

Ha okos otthon kiépítésén, vagy a meglévő bővítésén gondolkozol, a szénmonoxid-szivárgást és mérgezést számtalan módon megelőzheted, érdemes energiát fektetni a teljes biztonságba. De nézzük, mik a legfontosabb előjelek!

Berendezések

Elsősorban a régi, rosszul bekötött berendezések tulajdonosai vannak veszélyben, mert szén-monoxid akkor keletkezik, ha tökéletlen az égés, például, mert rosszul szellőzik a kandalló. Ha a berendezések jól működnek, akkor is évente ellenőriztetned kell őket, beleértve a kéményt is, mert egy-egy fűtési szezon után sok lerakódás keletkezhet bennük.

Mi okozhatja?

Szén-monoxid-veszélyt rejtenek az eldugult kémények, a rosszul szellőző olaj-, szén- vagy fatüzelésű fűtőberendezések, de a rosszul működő gáztűzhely, szagelszívó is rizikófaktor. A benzinüzemű motorok, gépek zárt helyiségben való használata szintén szén-monoxidot termel, ahogyan a széntüzelésű grillek, sütők zárt térben való használata, és a rosszul szellőző vagy helytelenül működtetett vízmelegítők, bojlerek és egyéb háztartási eszközök, a sérült kazán is.

Mennyire káros?

A szén-monoxid már kis koncentrációban is rendkívül káros, ha hosszú távon lélegzed be. A szén-monoxid az oxigént szállító hemoglobinhoz kötődik, így képtelenné teszi a vörösvértesteket arra, hogy oxigént szállítsanak, ezért oxigénhiányos állapot lép fel, mely halált is okozhat.

A gáz levegőben lévő koncentrációjának mérésére a ppm-et használják, ami azt mutatja, hogy hány szén-monoxid-molekula van egymillió levegőmolekula között. 150 ppm-nél már enyhe fejfájást érezhetsz, 200 ppm-nél ehhez émelygés, szédülés, fáradtságérzet társul. 400 ppm-nél homloktáji fejfájás lép fel, 800 ppm-nél pedig már az eszméletvesztés veszélye is.

A spórolás jegyében

Sokan a költségcsökkentés jegyében spórolják meg a fűtés beüzemelési költségeit, azonban nem mindenhonnan érdemes lefaragni. Szakértőn elmondja, hogyan spórolhatsz, hogy ne a biztonságodba kerüljön.

Tünetek

Sokszor az jelenti a problémát, hogy a megmérgeződött, vagy az, aki a segítségére siet, rosszul méri fel a helyzetet, és más okot gyanít a rosszullét mögött. Viszont egy szén-monoxid-mérgezett segítségére sietni is kockázatos, mert ha sokáig tartózkodsz a helyiségben, te is áldozatul eshetsz. Ezért mindenképp vedd komolyan ezeket a tüneteket, főleg, ha együtt jelentkeznek:

  • Fejfájás.
  • Szédülés.
  • Hányinger.

A mérgezés fokozatait aszerint állapítják meg, hogy mennyi hemoglobint foglalt már le a szén-monoxid. Már 30% alatt is fejfájás, szédülés, émelygés a jellemző tünetek, 30 és 40% között fáradtság, zavarodottság lehet jellemző, 60%-ig alacsony vérnyomás, majd eszméletvesztés következik be, a 60% felett pedig már halálos a dózis.

Mi a teendő?

Az első és legfontosabb teendő a megelőzés, illetve a fűtőberendezések ellenőrzése. Ha nincsenek szakszerűen bekötve, nem tiszta a kémény vagy maga a kályha, könnyen termelhetnek szén-monoxidot. Ha már megtörtént a baj, és észleled a tüneteket, azonnal nyisd ki az ablakokat, és mielőbb menj ki a szabadba. Ha a tünetek nem múlnak el, hívd a mentőket. Ezután a legjobb, ha szakembert hívsz, és nem gyújtasz be addig, amíg nem győződtél a hiba okáról. 

Ezt is szeretjük