Szénmonoxid, az alattomos gyilkos

Fejfájás, szédülés, tüsszögés: ezek nem csak az influenza jelei! Ezek jelentkeznek akkor is, ha szénmonoxid kerül a szervezetedbe.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos, szinte nem telik el úgy egy tél sem, hogy ne hallanánk olyan balesetről, amelyet az alattomos szénmonoxid okozott. Semmiképpen nem szándékunk az ijesztgetés, de a tapasztalatok szerint a sok baleset ellenére sokan még most sem veszik elég komolyan azokat a figyelmeztetéseket, amelyek a szénmonoxid veszélyeire hívnák fel a figyelmet.

Nem csak azzal nem törődünk eléggé, hogy fűtőberendezéseinket rendszeresen ellenőriztessük, hanem hajlamosak vagyunk a mérgezéssel járó tüneteket is figyelmen kívül hagyni vagy félrediagnosztizálni - hiszen fejfájást az időjárás változása is okozhat...

Pedig a szénmonoxid-mérgezésnek drámai vége is lehet.

Alattomos gyilkos

A szénmonoxid nem csak hatását tekintve veszélyes gáz: színtelen és szagtalan, ezért csupán mérőműszerekkel lehet kimutatni, vagy – rosszabb esetben – a szervezetre gyakorolt hatásából következtethetsz a jelenlétére. Belégzés után a vérbe kerülve gátolja az oxigénfelvételt: mivel kötődése közel háromszázszor nagyobb, mint az oxigénnek, a szénmonoxid könnyebben tapad meg a vörösvértesteken.

Jó, ha tudod!

Minél nagyobb arányban tartalmaz szénmonoxidot a belélegzett levegő, annál nagyobb mértékben jelentkezik oxigénhiány a szervezetben, melynek súlyos következményei is lehetnek. Enyhe mérgezés esetén az influenzához hasonló tünetek észlelhetők, mint a fejfájás, szédelgés, álmosság és hányinger. Minél nagyobb a fellépő oxigénhiány, annál intenzívebben jelentkeznek a tünetek, és annál gyengébbé válik a szervezet. Közepesen erős mérgezés esetén migrénszerű fejfájás jelentkezik, ehhez erős szédülés és heves szívdobogás társul. Erős mérgezés esetén az oxigénhiány már olyan mértékű, hogy könnyen alakul ki nehézlégzés, rövid időn belül pedig eszméletvesztés következhet be. A legrosszabb esetben a mérgezés halálhoz vezet.

A szénmonoxid leggyakrabban garázsban, nyílt égésterű fűtési rendszerek környezetében vagy eldugult kémények esetében jelenik meg, de olyan helyiségben is, ahol sokan dohányoznak, és nincs megfelelő szellőztetés.

Mivel az érzékszervek nem tudják érzékelni a gáz jelenlétét, érdemes úgynevezett CO-detektorokat elhelyezned a lakásban vagy a házban, amelyek folyamatosan mérik mennyiségét a levegőben, és még azelőtt jelzik a jelenlétét, mielőtt a mérgezés tünetei megjelennének, és egészségügyi következményei lennének.

Mielőtt megtörténne a baj...

Jelenleg a detektoroknak számos típusa közül választhatsz, de érdemes nagyon körültekintőnek lenned! A levegő szénmonoxid-tartalmának egészségügyi határértékét 35 ppm*-ben határozták meg, ami nem azt jelenti, hogy hosszútávon ezen érték mellett nem károsodik a szervezet!
Az évekkel ezelőtt gyártott és még forgalomban lévő készülékek között még találni olyat, amely az előző jogszabályokhoz igazodva csak akkor jelzi a szénmonoxid jelenlétét, amikor az már elérte a 100 ppm vagy afölötti szintet, holott már ennél az értéknél is jelentkezhetnek a mérgezésre utaló tünetek, például tájékozódási zavarok vagy zavartság. A veszélyt mégis inkább az jelentheti, ha a gáz mennyisége hosszú időn keresztül csak megközelíti ezt az értéket, de nem éri el: a mérgezés kockázata fennáll, a készülék azonban nem jelez, hiszen a gáz szintje nem éri el azt a pontos értéket, ami aktiválná a detektort.

Jó, ha tudod!
Az Európai Unió által 2001-ben bevezetett új szabvány - EN50291 - előírja, hogy a detektoroknak már akkor jelezniük kell, ha a levegő szénmonoxid-szintje eléri az 50 ppm-es értéket – így az első jelzés után bőven marad idő megkeresni a gáz forrását vagy szellőztetni a helyiséget, és nem áll fenn az esetleges mérgezés kockázata.
Vásárláskor továbbá azt is fontos megnézned, hogy milyen érzékelővel van ellátva a kiválasztott készülék, ugyanis ebben a tekintetben is léteznek pontos és biztonságos, valamint kevésbé megbízható típusok.

A detektor nem megoldás!

Egy detektor elhelyezése a lakásban azonban nem oldja meg a problémát: ne hanyagold el a háztartásban lévő fűtőberendezések és gázkészülékek, kémények megfelelő karbantartását sem, bizonyos időközönként ellenőriztesd őket szakemberek segítségével! Csak ezután következzen a szénmonoxidmérő készülékek beszerzése, melyre persze érdemes áldozni. Ára forgalmazótól és gyártótól függően 10.000 és 30.000 Ft között van.

Ha mégis fennáll a mérgezés veszélye

Ha a környezetedben fennáll a szénmonoxid megjelenésének lehetősége – nyílt égésterű kazán, gáz-, fa vagy széntüzelésű fűtőberendezés -, és a mérgezés bármely tünetét észleled – homloktáji fejfájás, émelygés, szédülés, esetleg hányás vagy nehézlégzés -, vagy a már üzembe helyezett CO-érzékelő jelezni kezd, azonnal nyiss ablakot és zárj el minden fűtőberendezést! Hagyd el a helyiséget, de hagyd nyitva az ajtókat és az ablakokat! Intenzívebben fellépő tünetek esetén azonnal fordulj orvoshoz!

Csak akkor kapcsold be a berendezéseket ismét, ha képzett szakember már megvizsgálta és kijavította a készülékeket!
Fordíts gondot arra, hogy megelőzd a szénmonoxid okozta a baleseteket!

*ppm – parts per million. Azt jelzi, hogy egymillió levegőrészecske között mennyi szénmonoxid-molekula található.

Ezt is szeretjük