Az 5 legfontosabb szempont lakásvásárlásnál
A lakásodat nem adhatod el egy hónap után csak azért, mert későn jössz rá, hogy mégsem tetszik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakásvásárlás nemcsak bonyolult, hanem idő-, pénz- és energiaigényes is. Körültekintőnek kell lenned, és ez nemcsak a hitelfelvétel és az adásvétel procedúrájára vonatkozik, hanem a megvásárolandó ingatlan kiválasztására is.

Hogy ne egy hónap után kelljen megtudnod, hogy a dunai panoráma helyett jövőre egy másik épület látványát fogod élvezni, az alábbi szempontokat vedd figyelembe, amikor álmaid otthonát keresed!

Az elhelyezkedés

Természetesen ízlés kérdése, hogy a külváros nyugalma vagy a belváros forgataga a vonzóbb számodra, mindkét esetben van azonban mire odafigyelni. Ha zöldövezetbe vágysz, fontos feltérképezned, hogy van-e bármilyen tömegközlekedési lehetőség, milyen az úthálózat kiépítettsége, a minősége, és nem utolsósorban mennyien használják, azaz mekkora az esély a folytonos dugók kialakulására. Ha még fejlesztés alatt áll a terület, érdeklődj a helyi önkormányzatnál a tervekről, itt esetleg azt is megtudhatod, hogy mennyi építkezésre lehet számítani még, illetve hogy a fejlesztések növelik-e majd a környék színvonalát.

A kiépítettség

Míg a belvárosban általában minden egy karnyújtásnyira van, a külvárosi területeken élők nem minden esetben vannak ilyen szerencsés helyzetben. Éppen ezért fontos, hogy tudd, milyen infrastruktúrával rendelkezik az adott környék: van-e iskola, óvoda a közelben, esetleg útba esnek-e, amikor a a munkahelyedre mész. Mennyi idő eljutni a legközelebbi kórházba vagy orvosi rendelőbe, van-e posta, hivatal vagy bármilyen pénzintézet a közelben. Az már csak plusz pont, ha a kiszemelt lakástól a fodrász is csupán öt perc!

Zajhatások

A zöldövezetben épült lakások általában nincsenek kitéve a zajoknak, ha azonban a belvárosban nézelődsz, mindenképpen érdemes a csendesebb utcákban keresgélned. Ne hagyd, hogy elcsábítsanak a forgalmas utak mellett épült lakások rendkívül alacsony árai! Nem véletlenül kerülnek annyiba... Lényeges szempont a szomszédok életvitele is, hiszen lehet bármilyen nyugodt utcában is a lakás, ha a melletted lakóktól nem tudod élvezni a csendet.

A lakás pontos elhelyezkedése, tájolása

Mind a zöldövezeti, mind pedig a belvárosi társasházak esetében lényeges szempont a lakás elhelyezkedése. A földszinti és első emeleti ingatlanok jobban ki vannak téve az utcazajnak, ezért általában olcsóbbak is, míg a második, a harmadik és negyedik emeleten lévő lakások esetében már mélyebbre kell nyúlnod a zsebedben: ezek nemcsak csendesebbek, hanem abban a magasságban már a levegő is tisztább.
Az elhelyezkedés mellett az is lényeges szempont, hogy mennyire benapozott a kiszemelt otthon. Nem érdemes északi, észak-keleti tájolású mellett dönteni, ezekbe ugyanis alig-alig süt be a nap.

Közvetlen környezet, állapot

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban lényeges szempont, hogy milyen állapotban van a ház, ahol kinézted álmaid otthonát. A legjobb, ha a közelmúltban újították fel - ebben az esetben természetesen magasabb árral kell számolnod -, ha azonban még felújításra vár, érdemes a közös képviselőnél érdeklődni, hogy várható-e ez a jövőben. Fontos tudnod azt is, hogy rendszeresen fizetik-e a közös költséget a lakók, illetve hogy abból mit finanszíroznak. Panellakás esetében érdeklődj, hogy az épület részt vesz-e a Panelprogramban, ez ugyanis egyfajta biztosíték a jövőbeni felújításra vonatkozóan.

Fontos, hogy megismerkedj a környékkel, hiszen egy felkapottabb szórakozóhely vagy hajléktalanszálló akár a lakás árát is befolyásolhatja.
Végül ne feledkezz meg tájékozódni a lakás átalakíthatóságáról, a parkolási lehetőségekről, és érdeklődni, hogy mióta árulják a lakást és kipuhatolni, hogy mi az oka az eladásnak.

Jó, ha tudod! Ha a kiszemelt lakás nem a legjobb környéken található, és úgy érzed, az eladó túl magasra tette az árat, nagy esélyed van közel 10%-nyit alkudni az árból! Szintén alkura adhat okot, ha a lakás a belső udvarra néz, ez ugyanis általában értékcsökkentő hatással van az ingatlanra nézve.

Ezt is szeretjük