A legjobb Szedd magad-akciók, ha meggyet, málnát és szedret tennél el
Nemcsak eperből van Szedd magad-akció, rengeteg nyitott gyümölcsöskertet találsz az országban.

meggy-kert
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június elején már komoly hagyománya van a Szedd magad-akciónak, az eperföldeken százával fordulnak meg az emberek egy-egy napsütéses hétvégi napon, hogy maguk gyűjtsék be a kompótnak, lekvárnak, szörpnek vagy csak nassolnivalónak szánt, édes gyümölcsöt.

Bár a legnépszerűbbek valóban a nyitott eperföldek, az már kevesebbek számára ismert, hogy az eperszezon lezárultával milyen földeket lehet szabadon látogatni, és milyen feltételekkel.

Nyitott gyümölcsösök országszerte

Érdemes mégis szétnézni, ha épp meggyet, málnát, cseresznyét, ribizlit vagy akár áfonyát, almát, barackot szereznél be a nyári vitaminbevitelhez, vagy tennél el télire. Egészen őszig, minden megyében lehetőségek tömkelegét találod.

A böngészéshez a legjobb oldal egyértelműen a Gyümölcsvadász honlapja, ahol megyére lebontva keresheted ki a nyitott gyümölcsösök pontos lelőhelyeit. A települések mellett találod, hogy milyen gyümölcsöt találsz a helyen, mikor számíthatsz a szezonra, és még Google-térképen is megmutatják a pontos címet.

Több gyümölcsös kertet megtalálsz a Facebookon is, de telefonon azért indulás előtt mindig érdemes utánajárni, hogy valóban nyitva tart-e a kert - a kapcsolatfelvétel már csak azért is ajánlott, mert a fenntartók szívesen elmondják neked azt is, hogy áll a termés, milyen áron vásárolhatod meg, és mikor érdemes szüretelni a gyümölcsöt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Őszibarack, áfonya, málna

Rengeteg Szedd magad-akció létezik, gyümölcsök széles skálájával. Csak Pest megyében 13 helyet tart számon az oldal, és ebből csak négy az, ahol kizárólag eperföld van. 

Ha a fővárosból indultok, Érden és Pomázon már nagy valószínűséggel találtok zamatos őszibarackot, Szobon akár sárgabarackot és bodzát is szüretelhettek még, de hamarosan indul az alma, a szilva és a nektarin szezonja is.

Országszerte pedig szintén rengeteg a lehetőség. Csak néhányat említve: a Zala megyei Baktüttösön berkenyét, a Tolna megyei Nagyszokolyon szedret, a Győr-Moson-Sopron megyei Csikvándon meggyet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison pedig málnát szedhettek.

(Fotók: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük