Hihetetlen, mi mindenre jó egy darab szappan a kézmosáson túl: jó segítség a háztartásban

A szappan korántsem csak kézmosásra lehet jó otthon.

GettyImages-970784744
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Leszámítva a különleges és natúr verziókat, az emberek nagy többsége a folyékony szappanokat részesíti előnyben a hagyományossal szemben. Vannak azonban, akik továbbra is szívesen használnak régi típusú szappant.

Utóbbiról érdemes tudni, hogy nemcsak kézmosásra jó, hanem sok más felhasználása is lehet a háztartásban, melyeket érdemes megismerni. Ezeket a praktikákat a lakás több pontján és helyiségében, szobától a konyháig, különféle célokra, hibajavításra, illatosításra, növényvédelemre, egyebekre lehet alkalmazni.

Szappan felhasználása a háztartásban

A következő néhány alternatív hasznosítást jó észben tartani, hiszen jól jöhetnek a mindennapokban. Mire jó a szilárd, hagyományos szappan a kézmosáson túl?

Ha nehezen csusszan a fiók

A nehezen nyíló fiókra megoldás a szappan: ha egyszer sikerült kihúznod, alulról, a sín mentén satírozd be egy kicsit a szappannal. Ez majd segít, hogy könnyebben csússzon.

Illatosítás

Csomagold ki az új, kellemes illatú szappant, és helyezd egy vászonzsákocskába, majd egy szalaggal kösd el a zsák száját. Az illatosítót szekrénybe, autóba, bőröndbe, fiókba, de akár sufniba is helyezheted: rövid időn belül belengi majd az egészet az illata.

Ha szorul a zár

Nehezen nyílik az ajtó, mert alig fordítható a kulcs? Könnyebb lesz, ha a kulcsot bedörzsölöd a szappannal, majd a zárba teszed, és elfordítod néhányszor.

Elakadt cipzárra

Sokszor előfordul, hogy a ruhán, kabáton, táskán megakad a cipzár. Ha kissé beszappanozod, egykettőre engedni fog, és a húzóka siklik majd a fogacskákon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szabás-varráshoz

Ha szívesen varrsz, a textil kiszabásában segíthet az a csík, amelyet az anyag színétől elütő árnyalatú, vékonykára fogyott maradékkal vagy szappantöredékkel húzol az anyagon. Csak vezesd a vonalzó vagy a sablonok mentén úgy, akár egy krétát vagy ceruzát.

Foltokra

A csodamosószereknél és folttisztítóknál olykor sokkal hatékonyabb a szappan. Csak nedvesítsd be a ruhaanyagot, szappanozd, és enyhe dörzsöléssel távolítsd el a szennyeződést. Ha szükséges, ismételd meg!

Növényvédelem

Ha a növényeket levéltetvek lepték el, akkor is segíthet a szappan. Oldj fel egy liter vízben 20 grammot, majd töltsd a folyadékot egy spriccelőflakonba, és fújd le a leveleket. A tetvek hamarosan kimúlnak, és leesnek. Ha már nincsenek rajta a rovarok, érdemes tiszta vizes permetezést végezni, hogy a növény is megszabadulhasson a szappanos rétegtől.

Mi mindenre jó egy befőttesüveg?

Nemcsak befőtt elrakására lehet hasznosítani, hanem még sok másra is: néhány forradalmi ötlet a következő cikkben.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük