10 szuper szagelszívó apró konyhákba
Miért kellene beletörődnöd, hogy ételszag terjeng a konyhádban azért, mert kicsi a lakásod? Íme, tíz apró, de erős szagelszívó!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eleged van a lakásban terjengő olaj- és hagymaszagból? Lassan már a főzésről is leszoksz, mert unod, hogy utána napokig kell szellőztetni a lakást? Nem kell lemondanod a saját készítésű finomságokról, ha hajlandó vagy egy kis pénzt áldozni a kellemetlen szagokat semlegesítő szagelszívóra. Ma már aprócska lakásokba is könnyen találni szagelszívókat, ráadásul áruk is jóval kedvezőbb, mint néhány évvel ezelőtt.

A legfontosabb szempontok a választásnál

Azt, hogy milyen szagelszívót választasz, leginkább a konyhád és a lakásod adottságai határozzák meg. Ha a lakásodban nincs lehetőség arra, hogy a kéményen keresztül kivezesd az elhasznált levegőt, akkor válassz belső keringetésű rendszert - bár tény, hogy ezek teljesítménye kisebb, és a szénszűrőt is gyakrabban kell cserélni.

A szagelszívó beszerelésekor a legfontosabb szempont az, hogy hol helyezkedik el a főzőhely. Ehhez mérten kell meghatározni a kellemetlen szagokat elszippantó szerkezet helyét. A szagelszívó használata ma már szinte egyetlen lakásban sem jelenthet gondot, rengeteg megoldás közül válogathatsz. A kínálatban találsz szekrény alá szerelhető, kihúzható páraelszívót, kürtős elszívót, sarokelszívót vagy szigetelszívót. Kisebb alapterületű konyhákban praktikus megoldást jelenthet egy edénytartós páraelszívó, mely a konyhai eszközök tárolására is kiválóan alkalmas. Arra azonban ügyelj, hogy ne válassz a főzőfelületnél kisebb elszívót, ahogy a pára- vagy szagelszívó teljesítményének meghatározásakor is javasolt mérlegelned néhány szempontot.

A konyha és a lakás mérete mellett fontos például, hogy milyen gyakran főzöl, vagy, hogy hány nyílászáró van a helyiségben. A páraelszívót átlagosan 65-75 centire kell elhelyezni a főzőlaptól, betartva az előírásokat. Az sem szerencsés, ha túl messze van az elszívó a főzőhelytől, mert, ha túl magasra teszik, akkor a gőz oldalirányban is könnyen szétterjedhet.

Tudtad?
A szagelszívó olyan konyhai gép, mely elszívja a főzés közben keletkező kellemetlen szagokat, a pára elszívására azonban nem alkalmas, szemben a páraelszívóval, mely szagokat és a párát is semlegesíti.

Óriási választék, alacsony árak

Mindössze 12 990 forintot kell költened, ha a Gorenje DU GO 601 E készülékét választod. A rozsdamentes, egymotoros, 224 m3/óra teljesítményű szerkezet ideális megoldást jelenthet, ha icipici a konyhád. Szintén a Gorenje kínálatában bukkantunk rá arra a praktikus, kihúzható vagy beépíthető darabra, mely - legalábbis a teljesítménye alapján - gyakorlott háziasszonyokra lett tervezve. A hatvan centi széles, négyfokozatú, tolókapcsolóval működtethető Gorenje DF 620 légkivezetéssel és belső keringetéssel is képes megszüntetni a lakásban az ételszagot, és mindössze 14 990 forintba kerül.

Szinte ugyanennyit, 14 220 forintot kérnek a Whirlpool AKR 420-as típusú, háromfokozatú, 180 m3/óra teljesítményű elszívóért. Az általunk megvizsgált lehetőségek közül a legolcsóbb megoldást a Gorenje DU 6115-ös modell jelenti: alig kilencezer forintba kerül, igaz, maximális teljesítménye elmarad az előbbi szerkezetektől, de az árával egyik sem versenyezhet. 12 500 forintot kérnek az Indesit H 161.2-es, kétfokozatú, visszakeringető rendszerrel is felszerelt készülékéért, melynek maximális elszívási teljesítménye légkivezetésnél 250 m3/óra. Ár-érték arányát tekintve - a leírásban szereplő paraméterek alapján - kiemelkedően teljesít a Zanussi ZHT 530-as szagelszívó is: a 250 m3/óra maximális elszívási teljesítménnyel rendelkező szerkezet 10 500 forintba kerül, a többihez képest elég halk, és mindössze ötven centi széles.

Halk, kicsi, és végzi a dolgát

Három fokozat, 325 m3/óra teljesítmény, 54 dB, ötven centiméter. Ezek a Gorenje DU 5146-os készülékének legfontosabb adatai. A hagyományos típusú, fél méter széles szagelszívóért 12 960 forintot kell fizetni. Jó vásárnak tűnik a Fagor 1CCP-50-es készüléke is: a háromfokozatú, tetszetős darab alig tízezer forintba kerül. A méreteihez képest nagy teljesítményű szerkezetben még visszacsapó szelep is van. Ennek lényege, hogy a szelepet használat közben a légáramlat kinyitja, de, ha nincs használatban a készülék, akkor becsukódik, így a rovarok és a szél nem tudnak a rendszerbe jutni.

Halk, kicsi, és végzi a dolgát. Így lehetne összegezni a Cata F 2060-as szagelszívót, melyet ügyesen elrejthetsz két konyhai szekrény közé. A tolóajtóval működtethető szerkezet 13 980 forintba kerül, és visszakeringető rendszere is van. Hasonlóan a lapos és kecses Whirlpool AKR 431-hez, melyért 11 700 forintot kérnek.

A nem túl magas, mindössze 72 m3/órás teljesítményért cserébe kis helyet foglal: hatvan centi széles, és csak 7,5 centi vastag. Ha észrevétlen megoldást keresel, akkor mindenképpen jó választás.

Ezt is szeretjük