Micsoda ötlet! A svéd tűzrakórönk nyáresti szalonnasütéshez is tökéletes
A svéd tűzrakórönk praktikus megoldás a sütögetésekhez.

sved-tuzrako-ronk
beauty and style
Top olvasott cikkek

Attól függetlenül, hogy egy kempingezésen vagy egy kerti partin adódik alkalom a sütögetésre, a tábortűz meggyújtása és fenntartása meglehetősen pepecselős munka tud lenni.

A svéd tűzrakó fáklyát kevesen ismerik, pedig régi, hagyományos módszer, ami ma is a tábortüzek praktikus és gazdaságos alternatívája lehet, és akár szalonnasütésre vagy bográcsozásra is alkalmas.

Svéd tűzrakó módszer

Valójában nemcsak a svédek ismerik a technikát, gyakran emlegetik kanadai vagy finn gyertyaként is. Megan McDuffie és Michael van Vliet kempingszakértők Fresh Off the Grid című oldalukon részletesen leírják a fáklya történetét, használati módját és elkészítését is.

A rönk történelme legalább az 1600-as évekig visszanyúlik, a harmincéves háború alatt már fény- és hőforrásként használták Észak-Európában, ezzel ugyanis hosszan tartó, stabil tüzet tudtak biztosítani. 

Zseniális ötlet tűzrakásra

A skandináv módszer több okból érdekes. Hatékony és gazdaságos, mivel az alapja egyetlen nagy rönk, ami belülről ég, irányított lángot hozva létre. A sima, lapos felület alkalmassá teszi a főzésre, bográcsozásra is. A hagyományos tábortűzzel szemben a láng stabil, szabályos, akár 20 perccel a meggyújtás után már lehet rajta ételt készíteni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A megszokott tábortüzeknél nehézséget jelent a nedves föld még akkor is, ha a rendelkezésre álló fa száraz. Ezzel szemben a svéd módszer révén a tűz nem közvetlenül érintkezik a talajjal, így a vízpára sem akadályozza az égést. Önállóan ég órákig, levegőt az oldalsó nyílásokon kap, csak egy kis begyújtóssal kell készülni.

Otthon is elkészíthető

A svéd tűzrakó készen is kapható a webshopokban, de az erősebbek maguk is el tudják készíteni egy hatalmas átmérőjű rönk és egy fűrész segítségével. Egyszerűen be kell fűrészelni hat vagy nyolc egyenlő cikkre, legalább a rönk háromnegyedéig vagy 15-20 centiméterre a talajtól.

Ezután a belsejébe és tetejére könnyen gyulladó anyagot, papírt vagy száraz háncsot kell tömködni lazán, majd olajat vagy petróleumot önteni rá. Nagyon óvatosan gyújtsátok meg, és már készen is van a látványos, praktikus tűzrakóhely.

Ezt is szeretjük