Micsoda ötlet! A svéd tűzrakórönk nyáresti szalonnasütéshez is tökéletes
A svéd tűzrakórönk praktikus megoldás a sütögetésekhez.

- Új hajszín, új stílus: ezek a nők bevállaltak valami mást, és nem győztek rácsodálkozni felfrissült frizurájukra »
- Jót tesz az emésztésnek és felébreszti az anyagcserét: szuper tápanyagokban gazdag reggeli, amit 10 perc összedobni »
- Apróságokon múlik, hogy tökéletesen fedjen az alapozó: a folyékony és a krémes változatokat másként kell felvinni »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- 4 étel, ami 50 felett különösen javasolt: felturbózzák a lelassult anyagcserét a dietetikus szerint
Attól függetlenül, hogy egy kempingezésen vagy egy kerti partin adódik alkalom a sütögetésre, a tábortűz meggyújtása és fenntartása meglehetősen pepecselős munka tud lenni.
A svéd tűzrakó fáklyát kevesen ismerik, pedig régi, hagyományos módszer, ami ma is a tábortüzek praktikus és gazdaságos alternatívája lehet, és akár szalonnasütésre vagy bográcsozásra is alkalmas.
Svéd tűzrakó módszer
Valójában nemcsak a svédek ismerik a technikát, gyakran emlegetik kanadai vagy finn gyertyaként is. Megan McDuffie és Michael van Vliet kempingszakértők Fresh Off the Grid című oldalukon részletesen leírják a fáklya történetét, használati módját és elkészítését is.

A rönk történelme legalább az 1600-as évekig visszanyúlik, a harmincéves háború alatt már fény- és hőforrásként használták Észak-Európában, ezzel ugyanis hosszan tartó, stabil tüzet tudtak biztosítani.
Zseniális ötlet tűzrakásra
A skandináv módszer több okból érdekes. Hatékony és gazdaságos, mivel az alapja egyetlen nagy rönk, ami belülről ég, irányított lángot hozva létre. A sima, lapos felület alkalmassá teszi a főzésre, bográcsozásra is. A hagyományos tábortűzzel szemben a láng stabil, szabályos, akár 20 perccel a meggyújtás után már lehet rajta ételt készíteni.
A megszokott tábortüzeknél nehézséget jelent a nedves föld még akkor is, ha a rendelkezésre álló fa száraz. Ezzel szemben a svéd módszer révén a tűz nem közvetlenül érintkezik a talajjal, így a vízpára sem akadályozza az égést. Önállóan ég órákig, levegőt az oldalsó nyílásokon kap, csak egy kis begyújtóssal kell készülni.
Otthon is elkészíthető
A svéd tűzrakó készen is kapható a webshopokban, de az erősebbek maguk is el tudják készíteni egy hatalmas átmérőjű rönk és egy fűrész segítségével. Egyszerűen be kell fűrészelni hat vagy nyolc egyenlő cikkre, legalább a rönk háromnegyedéig vagy 15-20 centiméterre a talajtól.
Ezután a belsejébe és tetejére könnyen gyulladó anyagot, papírt vagy száraz háncsot kell tömködni lazán, majd olajat vagy petróleumot önteni rá. Nagyon óvatosan gyújtsátok meg, és már készen is van a látványos, praktikus tűzrakóhely.