Stresszoldásra is használhatod a közlekedést, ha jól csinálod

Rengeteg problémától és kilótól szabadulhatsz meg, ha alternatív járművekre váltasz. Mutatjuk!

bicikli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Az egészséges életmód kihívásaival mindannyian szembesülünk - különösen télen, amikor egyébként is jobban csúszna a tartalmasabb étel, és sokkal jobban szeretnénk bekuckózni az esti futás helyett, ráadásul a kocsiban fel is idegesítjük magunkat a dugótól. Nem beszélve az emiatt érzett bűntudattól a klímaválság miatt...

„A stressz pedig köztudottan hizlal”

A stressz és a mozgásszegény életmód tulajdonképpen kéz a kézben jár, minthogy a stresszoldás egyik fegyvere lenne éppen a rendszeres sportolás - mondjuk, a sakkon kívül - bármilyen formája.

Ennek a hátterében egy ősi ösztönválasz áll, ami a veszélyhelyzet esetén mozgósítja a szervezetet a menekülésre, például fokozza glükóztermelést, hogy az izmok jobban tudjanak dolgozni, és megemeli az adrenalinszintet, ami alaposan megdobogtatja a szívet.

shutterstock 358826273

Természetesen rendkívül hasznos funkció abban az esetben, ha az elfutás megoldja a problémát, de manapság nem nagyon lehet elfutni sem a számlák, sem a határidők, sem a piros lámpák elől. Így hát a plusz glükóz, adrenalin, endorfin felhalmozódik a májban és az izmokban, sokszor beállnak az ízületek is - azt érezzük, hogy lelakatolták a fejünket. Összességében egy stresszes szituáció után az ember úgy érzi magát, mint akin átgyalogolt egy kisebb mamutcsorda.

Így aztán el lehet képzelni, ha ez a jelenség hosszabb ideig, vagy rendszeresen előfordul, akkor az nagyon nem tesz jót a szervezetnek. Közvetlenül vezethet menstruációs és hormonproblémákhoz, elhízáshoz és kóros fogyáshoz, depresszióhoz és pánikbetegséghez is. Rövid távon rosszabbodik az immunrendszer állapota, rengeteg energiát vesztünk, és általánosságban is erőtlennek érezzük magunkat. Romlik a reakcióidő, egyre többet hibázunk.

A láthatáron pedig megjelenik egy jó kis nátha, mintha az embernek nem lenne elég baja.

Kellemeset a hasznossal: mozogj munkába menet

Sajnos ez egy ördögi kör, mert ilyenkor a hátunk közepére nem kívánunk semmilyen plusz programot például egy edzőteremben, és kreatív energiáink nagy részét arra fordítjuk, hogy kifogásokat gyártsunk az edzés elnapolására. Pedig ha csak minimálisan többet mozognánk, vagy kicsit kimozdulnánk a mindennapi rutinból, a helyzet drámaian javulna.

shutterstock 664525810

Rengeteg jó és bevált példát lehet felhozni arra, hogyan lehet kicsit jobbá tenni a helyzetet. Ilyen például az, hogy a kocsit a garázsban hagyjuk, és elővesszük a kerékpárt. Hacsak heti két napot tekerünk vagy gyalogolunk, már rengeteget tettünk a felgyülemlett hormonok és cukrok ledolgozásáért.

Használhatod a közösségi közlekedést, vagy bérelhetsz egy vagány e-robogót a többi napon, a lényeg, hogy változtass a szokásaidon, és mozogj többet.

Napi motivációért például csatlakozhatsz egy jó kis kihíváshoz, mint az E.On Föld bajnokai programja, amivel a környezetért is tehetsz. Emiatt hasznosnak fogod magad érezni a jó cselekedet miatt, erőt és kitartást ad a mindennapokban, valamint tényleg fizikailag is jobb kondícióban leszel.

Kis befektetés, nagy megtérülés

Nincs is jobb élmény, mint villantani az elért eredményeinkkel. Erre tökéletes egy aktivitásmérő és a hozzá kapcsolódó applikáció, ami megmutatja a személyes mozgásigényedet. A felmérések azt mutatják, hogy átlagosan 10 ezer lépést, körülbelül 8 km-t kell megtennünk mindennap ahhoz, hogy jobb kondiba kerüljünk.

femina-image-eon

Az aktivitásmérő számolja a lépéseket vagy a bringával megtett kilométereket, így segíteni fog abban, hogy napi, heti vagy havi szinten pontosan hozni lehessen a minimumot. Megtudhatod, mennyi kalóriát égettél el, tehát az étkezésedet is jobban kordában tudod tartani.

Változtatás kis lépésekben

Összességében válaszd azt a közlekedési formát - legyen az gyaloglás, kerékpározás vagy rollerezés -, ami hozzád leginkább passzol, és vigyél rendszerességet az életedbe. Intézheted a bevásárlást kerékpárral, vagy fuvarozhatod a gyerekeket az óvodába, ami egy kellemesebb, lassabb és kötetlenebb közlekedési formát ad. Válthatsz közösségi közlekedésre, ami főleg a kötöttpályás járművek esetében gyorsabb, dugó- és stresszmentes utat biztosít. Lépj ki a rutinból, és gyűjtsd inkább a lépéseket a stresszfaktorok helyett.

Ezt is szeretjük