Spórolj össze tízezreket karácsonyra: nem késő belevágnod a kihívásba

Pici tippek, de add csak össze őket!

anya-lanya-sporol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsony előtt minden családban megnőnek a kiadások, ezért jobb, ha az ember idejében számol az előre látható költségekkel. A spórolás viszont nem feltétlenül jár együtt önsanyargatással: néha apró lépések is elegendőek.

Néhány tízezer forintból már szép ajándékokat vehetsz a családnak, és nem kell hozzá túlóráznod: elég itt-ott lecsippenteni azokból a forintokból, melyek nap mint nap észrevétlenül szökkennek ki a zsebedből.

Egy hónap alatt tízezres összeg

Manapság nagy divatja van a kihívásoknak, ezért akár így is felfogható az egy hónapos spórolás, közben viszont rengeteg jó szokást és tudatosságot tanulhat az ember. Egy plusz délutáni kávé és egy kis péksütemény még egy olcsóbb kávézóban is legalább 500 forint kiadás, néhányszori lemondás így már ezer forintokat jelent.

Ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondani egy finom teáról a barátokkal, és néha bűnözni is jólesik a cukrászdában, de a pénztárcának csakugyan jót tesz, ha néha hajlandó az ember ilyenkor kihagyni a plusz krémest.

Észre sem veszed, hogy megszeged

Pontokba szedtünk néhány szabályt, ami talán egyszerűnek és hétköznapinak tűnik, mégis könnyen és teljesen észrevétlenül szegi meg őket az ember. Érdemes tudatosítani magadban, hiszen megbecsültük azt is, hogy mennyit spórolhatsz velük.

  • Ha négy héten át heti egyetlen délutáni kávéról és croissant-ról lemondasz egy közepes árfekvésű kávézóban, 2000 forinttal több pénzed marad karácsonyra. Ugyanezen okból érdemes inkább otthon reggelizned néhányszor, és máris megsokszorozod az összeget.
  • Ne menj feleslegesen boltba! Pofonegyszerű tanácsnak tűnik, mégis célravezető, ha például csak néhány zsemléért ugranál be, és egy pékség is van a közelben. Ha hetente csak egy hirtelen megkívánt, 250 forintos csokival kevesebbet veszel meg, már 1000 forintot spóroltál.
  • Elavult módszer, de működik: írj bevásárlólistát! Nemcsak időt spórolsz azzal, hogy nem fel-alá járkálsz a boltban, de biztosan arra költesz, amire szeretnél, és kevesebb eséllyel esel az impulzív vásárlás hibájába, ami szintén néhány ezres tételt jelenthet.
  • A drága öblítő helyett ebben a hónapban próbáld ki az ecetet: körülbelül 500 forintot megspórolhatsz ezen az egyetlen apróságon is, és még a mosógépeddel is jót teszel! Ezt a háztartás más pontjain is bevetheted, amivel további költségektől kíméled meg magad.
  • Már a következő áramszámládon meglátszik, ha energiahatékonyságra törekszel, például a hűtőt egy gyors módszerrel leolvasztod, vagy nem engeded kiszökni a meleget a lakásból. Ezekért ráadásul hosszú távon is hálás leszel majd magadnak.
  • Menj nyugodtan szórakozni, csak egy pluszról mondj le: irány a mozi, de a kukoricát vagy a kólát ezúttal hagyd ki! A közepes menü megközelítőleg 1000 forint lenne, és nem is tesz jót: az egészséged megköszöni, és a bőröd is szebb lesz, ha kihagyod a cukrot és a túlsózott nassolnivalókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Ebédrendelés helyett főzz meg néhány napra előre! Nehéz forintosítani, hiszen szorgalomtól és ételtől függ, de egy adag bolognai spagetti nincs 400 forint, míg egy adag rendelhető ebéd 1000 forint körül van. Ha négy hétig csak heti egy nappal számolsz, már 2400 forintot spóroltál.
  • Kidobnád a régi ruhádat csak azért, mert nem tetszik? Ha ez nem áll tőled távol, akár egy apróhirdetési fórumra is felteheted. Semmibe sem kerül, és te csak nyerhetsz rajta: ha egy nadrágon és pár pólón sikerül továbbadnod, akár 1-2000 forinttal több lehet a kasszádban.

Bár a listát még a végtelenségig lehetne bővíteni, jól látható, hogy szemernyi tudatossággal mennyivel több pénz maradhat az ember zsebében. Ez pedig napról napra összeadódik, amivel egyetlen hónap alatt akár az egész család karácsonyi ajándékaira való összeg is megspórolható.

Ezt is szeretjük