5 pofonegyszerű gázszámlacsökkentő tipp
Gondoltad volna, hogy már azzal is spórolhatsz a gázon, ha megfelelő helyre teszed a gázórát? És ez még nem minden!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gáz árának emelkedését szinte már követni sem lehet, a pénztárcák szűkülését azonban annál inkább. A kedvezőtlen árak és a fűtési szezon közepette igencsak meg kell gondolni, hogy az ember hogyan bánik a gázzal, ha esetleg néha másra is szeretne költeni a számlán kívül.

Egy kis odafigyeléssel azonban akár több tízezer forintot spórolhatsz meg. Ehhez nem kell más, mint ésszerűbben melegíteni, gyakrabban párologtatni, és megfogadni nagyanyáink tanácsait a konyhában!

Óvatosan a bojlerrel!

Fontos tényező lehet, hogy mekkora figyelmet szentelsz a melegvíz-használat racionalizálásának. Ahol gázbojler melegíti a vizet a fürdéshez és a mosogatáshoz, ott akár több tízezer forintot spórolhatsz, ha nem forrósítod fel túlságosan a vizet.
Az Energia Klub energiahatékonysági asszisztense, Fülöp Orsolya szerint a költségek felét megtakaríthatod, ha egy 120 literes bojlerben 80°C-os víz helyett 50°C-osat állítasz elő. Mivel az extrémen felforrósított vízhez így is, úgy is hideg vizet keversz, 60°C-nál semmi esetre sem érdemes melegebbre állítani a hőfokszabályozót, ellenkező esetben ugyanis a hőveszteség is nagyobb, és a vízkőképződés is gyorsabb.

Spórolj fóliával!

Minden haladó szinten tudatos és takarékos háztartás alapvető tartozéka az úgynevezett hőtükör-fólia. Ez a barkácsboltokban könnyedén beszerezhető, és a radiátor mögé saját kezűleg is felszerelhető. A hőtükör-fólia lényege, hogy alumíniumréteggel látták el, melynek köszönhetően visszaveri a hőt, és nem a falfelületet fűti a fűtőtest feleslegesen. Ezzel az olcsó és ötletes megoldással a fűtésre fordított energia 5-6%-át is megspórolhatod.

Nem mindegy, hol a gázóra!

Gondoltad volna, hogy forintokban kimutatható következménye van annak, hogy hova szerelteted fel a gázórát? Pedig így van. Az Energia Klub munkatársa szerint, ha ez egy jól látható helyen van, akkor is spórolhatsz, hiszen a szemed láttára pörgő számok tudat alatt is arra ösztönöznek, hogy takarékoskodj a gázzal.
Fontos továbbá, hogy a csővezeték megfelelően legyen szigetelve, hiszen így minimalizálható a hőveszteség. Ha már a szigetelésnél tartunk: nemcsak a csövek, hanem az ablakok és a ház egészének szigetelése is sok megtakarítással jár.

Az edények is sokat számítanak!

A folyamatos gázár-emelkedések ellenére sokan megfeledkeznek arról, hogy mennyi kiaknázatlan spórolási lehetőség rejlik a konyhában. Pedig egy kis figyelemmel sok pénzt takaríthatsz meg! Első körben érdemes alaposabban átvizsgálnod az edényeket és a fedőket, hiszen ezek anyaga, minősége, formája is befolyásolja, hogy mennyi energiát használsz fel. Az ebéd készítésekor tanácsos jó hővezetésű anyagokból - öntöttvas, acél, zománcozott vas - készült edényekben főzni.

A kerámia és a hőálló üvegedény ilyenkor nem túl szerencsés választás, mert ezeknek gyengébb a hővezetésük, és az étel is lassabban készül.
A méret és a forma is sokat számít: a főzés hatásfokát ugyanis a homorú és domború edények nagyon le tudják rontani.

Kuktában vagy mikrohullámú sütőben főzz és süss!

- Ha van otthon kuktád, használd minél gyakrabban! Ha ebben az egyébként sokszor mellőzött edényben főzöl, az energia-felhasználás akár 40%-a, míg az időráfordítás 70%-a is megtakarítható - mondta Fülöp Orsolya.

Szerinte egyetlen tál étel miatt nem érdemes beüzemelni a tűzhelyet, ilyenkor gazdaságosabb mikrohullámú sütőben melegíteni, míg, ha több fogás készül, azt nyugodtan készítheted egyszerre is.

A konyhában is kifizetődőbb a tisztaság: az elkoszolódott gázégők, fűtőfelületek 10%-kal is ronthatják a tűzhelyek hatásfokát. Ha sűrűbben takarítod a sütőt és a gázrózsákat, és betartod a fenti szabályokat, évente 5-6 ezer forinttal kevesebbet fizethetsz majd a szolgáltatónak.

Ezt is szeretjük