7 ravasz tipp az alacsonyabb fűtésszámláért
Rettegve bontod ki hónapról hónapra azt a bizonyos sárga csekket rejtő borítékot? Használd tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még leírni is sok: a háztartások energia-felhasználásának több mint 70%-át a fűtés teszi ki. Természetesen ez a leginkább megterhelő költség is, amit évről évre mindenki kénytelen kifizetni a folyamatos gázár-emelkedések miatt egyre többet és többet követelő szolgáltatóknak. Hogy hogyan tudsz valamennyit lefaragni a néha 40 ezer forintot is meghaladó összegből? Eláruljuk!

Öltözz fel, és csökkentsd egyharmadával a gázszámlát!

Bár az itt olvasható tanácsok jelentős része túlmutat a húzz fel még egy pulóvert kezdetű, nagyszülők által előszeretettel emlegetett aranyszabályon, vitathatatlan, hogy az egyik leghatékonyabb módja a takarékoskodásnak a radiátor lejjebb tekerése.

A természetesen csak ésszerű keretek között javallott megoldással akár 30%-kal is csökkentheted a fűtésre fordított energiát, és így jelentős összeget spórolhatsz meg.
Fülöp Orsolya, az Energia Klub nevű civil szervezet energiahatékonysági asszisztense szerint a magyar háztartásokra általában jellemző a túlfűtés, szeretünk kis trikóban szaladgálni otthon. Viszont ha 1°C-kal lejjebb csavarod a fűtést, körülbelül 5-6% energiát spórolsz. Bár ez így kevésnek tűnhet, gondolj bele, hogy, ha 26°C-ról 22°C-ra csökkented a lakás hőmérsékletét, máris körülbelül 20%-nyi fűtési energiát takarítottál meg.

Növeld a párát, és spórolj 6% energiát, és vele pénzt!

Az sem szerencsés, ha az előszoba és a fürdő hőmérséklete megegyezik. Utóbbiban érdemes valamivel jobban befűteni, hiszen itt a legkönnyebb megfázni. Ha teheted, és napközben nem tartózkodik senki a lakásban, mindig tekerd le a fűtést, de azokat a helyiségeket sem érdemes túlmelegíteni, amelyeket csak ritkán használsz, például a vendégszoba. Érdemes mindig párologtatni, hiszen amellett, hogy egészséges, a hőérzetet is fokozza.

Éjszaka 2-3°C-kal is lejjebb csavarhatod a hőmennyiség-szabályozót - ilyenkor érdemes lehúzni a redőnyt is a hő megtartása miatt. Nyugodtan lecsavarhatod a fűtést a verőfényes téli napokon is, hiszen a beáramló nap sugarai pótolhatják a hiányzó fokokat. Ha ezt az intézkedést rendszeresíted, akár 6%-kal is csökkentheted az éves energiafogyasztásod.

Pályázz!

A komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázat
célja, hogy vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá az 1994 előtt épült lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező beruházásaihoz.
Az elnyerhető támogatás mértéke: a vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 30%-a, de lakásonként legfeljebb 1.200.000 Ft.

Szellőztess mesterfokon!

Télen nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztess, hiszen a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát. A fűtésszámlát viszont csökkentheted, ha mindezt az Energia Klub munkatársának instrukciói szerint teszed. Fülöp Orsolya szerint a nagyra kitárt ablakkal történő 5-10 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynád azt. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét.

Ilyenkor csavard lejjebb a fűtést, hiszen a radiátorra áramló hideg fokozza annak teljesítményét, és így több energiát használ.

Takaríts, tarts karban, és spórolj 15% energiát!

A sok kicsi sokra megy tanácsok sorába illeszkednek az energiahatékonysági asszisztens alábbi intelmei is: a radiátort ne pakold körül bútorokkal, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran a feledés homályába vész, pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkenti a hő hatékonyságát. Az alapos portörlésnél is fontosabb a rendszeres karbantartás, hiszen egy levegős fűtőtest akár 15%-kal is nagyobb energiafogyasztást, ebből kifolyólag vaskosabb fűtésszámlát eredményezhet.

Jó, ha tudod!
A számla kapcsán fontos megemlítenünk, hogy a tapasztalatok szerint jobban megéri a fogyasztás után fizetni, mint átalányt. Ez utóbbi esetben ugyanis semmi nem ösztönöz arra, hogy spórolj, nem beszélve az elszámoláskor érkező horribilis összegről.

A jó hőszigetelés 20% megtakarítást eredményez

A fűtés hatékonyságának, illetve annak növelésének másik sarkalatos pontja a hőszigetelés. Itt érdemes kettéválasztani a saját kezűleg is rögzíthető gumicsíkokat a teljes épület hőszigetelésétől, ami már egy komoly, költséges és szakemberigényes beruházás. Természetesen ezzel a módszerrel sokkal több energiát takaríthatsz meg, mint az ablakszigeteléssel, hiszen a legtöbb energia a falakon és a tetőn szökik el, nem az ablakréseken.

De az ablakokra is oda kell figyelni, hiszen teljesen felesleges energiapocsékolás, ha az értékes hő elszivárog a huzatos, rossz minőségű ablakokon. Az ablakba ragasztós verzió ellen szól, hogy eltávolítani körülményes, és legalább egy-két évente cserélni kell a ragacsos szivacsot vagy a gumicsíkot.
- Érdemes odafigyelni a jó szigetelésre, hiszen egy dupla üvegezésű ablakon is elszökhet a hő 25%-a - figyelmeztet Fülöp Orsolya, aki szerint egy jó minőségű szigetelés évi 15-20% energia-megtakarítást is eredményezhet.

Pályázz!

A nyílászárók cseréjét, illetve utólagos hőszigetelését támogató pályázat célja, hogy vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá az 1994 előtt épült lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező nyílászáró-cseréjéhez vagy a nyílászáró utólagos hőszigetelését érintő beruházásokhoz.
Az elnyerhető támogatás mértéke: a vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 20%-a, de lakásonként legfeljebb 352 ezer Ft.

Takarékosan zuhanyzással, víztakarékos csapokkal

Egész évben, de különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni a melegvíz-fogyasztásra is, hiszen számos háztartásban ez is a fűtésszámla része. Egy háztartás átlagosan 10-15% energiát fordít melegvíz-előállításra.

Számos módja van azonban annak, hogy minimalizáld ezt az arányt, valamint az ezzel járó költségeket. Akinek ez a célja, az fürdés helyett zuhanyozzon gyakrabban, ne mosogasson folyó vízben, szereltessen fel víztakarékos szerelvényeket, valamint termosztatikus csap- és zuhanytelepeket.

Pályázz!

A fűtés és melegvíz-ellátás korszerűsítését támogató pályázat célja, hogy vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá a lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező, a fűtés és/vagy a használati melegvíz-ellátás korszerűsítésére irányuló beruházásaihoz.
Az elnyerhető támogatás mértéke: a vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 25%-a, de lakásonként legfeljebb 500 ezer Ft.
Ezt is szeretjük