3 ingyen megvalósítható ötlet, hogy melegebb legyen a lakás

Csökken majd a gázfogyasztás

Egyszerűen akarsz meleget a lakásban? Így csináld!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nem viseled jól a hideget, és szereted, ha télen a lakás meleg kuckóvá változik, a hó végi gázszámla igen kellemetlen meglepetéseket okozhat. Ha fázol, első lépésként öltözz fel jól otthon is, és csak azután tekerd feljebb a fűtést, hogy felvetted a vastag pulóvert.

Léteznek azonban további egyszerű, ingyen megvalósítható módszerek is, ha szeretnéd melegebbnek érezni a lakást: bár ezek némelyike ténylegesen nem emel a hőmérsékleten, csupán a hőérzetet növeli, segít, hogy ne érezd szükségét a hőfok emelésének, ezáltal pedig csökkenthesd a gázfogyasztást.

Párologtass!

Az ideális, 40-60%-os páratartalom nemcsak egészséges, de a hőérzet szempontjából is lényeges, ugyanazon hőmérséklet mellett ugyanis magasabb páratartalom mellett melegebbnek érzed majd a szobát. A fűtési időszakban egyébként is szükség van a párologtatásra, mert a levegő ilyenkor szárazabb, ami könnyen vezethet légúti problémákhoz.

Ha nincs párologtató készüléked, a legegyszerűbb, ha egy felforralt, enyhén sós vízzel töltött tálkát teszel a radiátorra - a só nyákoldó hatása révén a téli betegségek ellen is védelmet nyújthat. Esetleg csepegtethetsz a vízbe néhány csepp illóolajat is.

A megfelelő páratartalom kialakításában a szobanövények is segítenek, azonban ügyelj rá, hogy túl párás se legyen a lakás, ez ugyanis kedvez a penész megtelepedésének, valamint a poratkák szaporodásának is. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, szellőztess rendszeresen télen is.

Szellőztess!

Bár az ember azt hinné, télen jobb, ha nem szellőzteti ki a lakást, hiszen így a meleg is bennmarad, az állott levegő káros lehet az egészségre, nem beszélve arról, hogy a friss levegő jóval hamarabb felmelegszik. Nagyon fontos azonban, hogy miként végzed a szellőztetést: ha résnyire nyitod az ablakot, és így engeded be a levegőt hosszabb ideig, nagyon lehűlhet a lakás, ha viszont öt-harc percre nagyra nyitod, gyorsan kicserélődik a levegő, ugyanakkor nem hűlnek le a falak és a bútorok, az általuk tárolt hő pedig pillanatok alatt felmelegíti a friss levegőt. Mindemellett célszerű a déli órákban szellőztetni, ekkor ugyanis nem olyan hűvös a kinti levegő.

Így spórolj a fűtésen!

Ha további tippeket is szeretnél megismerni, nézd meg a videót, és tudd meg, mit javasol egy szakember!

Figyelj a radiátorra!

Ha levegős a radiátor, az több mint 10%-kal megemelheti a fogyasztását, így célszerű mielőtt légteleníteni - ezt te magad is elvégezheted, kattints ide, ha tudni akarod, hogyan -, azonban nem csupán erre kell figyelni. A radiátort célszerű teljesen szabadon hagyni, ne pakolj se rá, se elé semmit, ha pedig valamit ezen szárítasz, mielőbb vedd le, ne hagyd rajta a száradás után órákkal is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ügyelj arra, hogy a függöny se lógjon rá vagy fölé, a fűtőtest teteje is legyen szabad. Mindemellett takarítsd rendszeresen - a belsejét is érdemes porszívózni, átfújatni -, a vastag porréteg ugyanis szigetel, és gátolja az optimális hőátadást.

Hány fokra melegíted télen a lakást?

Ezt is szeretjük