Szertelen vagy visszafogott?
A stílusok kavalkádjában könnyű elveszni. Most megismerheted önmagad, és azt is megtudhatod, milyen a számodra ideális otthon!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki a fát szereti, rossz ember nem lehet. A mondás virággal az igazi, ám véleményünk szerint így is megállja a helyét. A fa ugyanis közel hozza a természetet az emberhez, így aki kedveli ezt az anyagot az otthonában, bizonyára a környezetében és a természetben is észreveszi a szépet.

Ám ahány ember, annyiféleképpen gondolkodhat a fáról, és használhatja azt az otthonában. Az alkalmazás módja pedig nemcsak ízléséről, hanem az élethez való viszonyulásáról, illetve személyiségéről is árulkodik.

Vajon milyen a te jellemed, és milyen otthon illik hozzád? A következőkben megtudhatod!

Fényesen, világosan, fával

Jellemzőid

 • Nem igényled a hatalmas tereket, de szereted, ha tágas az otthonod.
 • Kedveled, ha az egész lakásodat betölti a napfény.
 • Természetes fény hiányában lámpák tömkelegével találkozni az otthonodban.
 • A világosabb árnyalatokat kedveled, és nem félsz az egyszerű fehér használatától sem.
 • A természetesség a te asztalod, legyen szó a személyiségedről, vagy éppen a környezetedről.

Ha a felsoroltak alapján magadra ismersz, akkor számodra a skandinávok természetessége nem lehet idegen. Ha pedig az otthonod alapvetően nem tükrözi a tér iránti vágyad, akkor egyenesen kötelező elgondolkodnod azon, hogy mit is tudnál ellesni a skandinávoktól.
Bizonyos méretű térre és persze megfelelő mennyiségű fényre ugyanis mindenkinek szüksége, ám a skandinávok egyenesen mesterei annak, hogy kisebb alapterületű, nem túl napfényes lakásaikat hogyan alakítsák kényelmessé, hangulatossá és világossá. Mindezt pedig a legtermészetesebb eszközökkel.

Anyagok és színek

A természettel való harmónia és összhang a skandinávok életének alapeleme. Enélkül nem képzelhető el egy autentikus finn vagy svéd otthon sem. Hogy a kis tereket tágítsák, és hogy a sötétet kivilágosítsák, nemcsak a falakat festik világos színűre - lehetőleg fehérre vagy elefántcsont-színűre -, de a padlóburkolat is világos tónusú, esetleg fehérre festett hajópadló. A bútorok alapanyagaként is világos színű, gyakran natúr, sőt, kezeletlen felületű faanyagokat használnak, például bükköt vagy nyírfát. A textíliák mind színben, mind anyagban szintén természetesek. Mindez nemcsak tisztaságot, üdeséget sugall, hanem modern hatást is kelt. Tehát a "melyik anyag" kérdésre egyértelműen a természetes a válasz, akár bútorokról, akár textíliákról van szó.

A "melyik szín" kérdésre válaszolva sem mondhatjuk, hogy nagyon széles skálán helyezkednek el a megoldások. A sötétebbek ugyanis szinte teljesen kizártak, a nagyon élénkek pedig csak kontrasztként, üdítő változatosságként jöhetnek szóba, de nem válhatnak túlságosan hangsúlyossá.

Az alapszínek mindenképpen világos, hideg színek, melyek tágítják, és világossá teszik a teret.
Hogy azonban a lakás ne keltsen rideg, barátságtalan hatást, érdemes feldobni egy kis barnásszürkével, kékkel, menta- vagy fenyőzölddel, illetve cseresznyepirossal. Ezek természetes színek, és jól passzolnak a fából készült bútorokhoz.

Jó, ha tudod!
A színek és az anyagok akkor érvényesülnek igazán, a szépen, igényesen berendezett lakás akkor lesz valóban hangulatos, ha meleg, sárgás fénnyel világítod meg. Ilyen környezetbe hazaérve akkor sem szomorkodsz és fázol, ha kinn már este van és hideg!

Színekben, mintákban tobzódva

Jellemzőid

 • Kedveled a sötét tónusokat, az erőteljes árnyalatokat.
 • A fa szinte minden helyiségben jelen van az otthonodban.
 • Ha tehetnéd, az összes bútorodat lecserélnéd sötét fából faragott darabokra.
 • Az antik hatású, régi tárgyaknak szerinted lelkük van, ezért úgy is bánsz velük.
 • A színskála minden színe felfedezhető valahol a lakásodban.
 • A színes üveglámpákkal, csecsebecsékkel és textilekkel telepakolt tér a te világod.

Ne is gondolkodj tovább: ha a jellemzések alapján magadra ismertél, akkor számodra a legjobb választást a keleti irányzatok jelentik, ezek közül is a színes-mozgalmas marokkói stílus. "A lenyugvó nap legtávolabbi országaként" is emlegetett Marokkó ugyanis nemcsak a turisták millióit csábítja el évente, hanem az otthonokba is könnyen beköltözik - és el is fér ott. Szinte nincs még egy olyan stílus, mely generációkat hidal át, miközben a legtöbb irányzathoz alkalmazkodni tud évszázadokon keresztül. Marokkó ugyanis már a XVIII. században elvarázsolta a nyugati világot a már-már túldíszített, mégis szerény enteriőrjeivel. Ennek titka a minőségi alapanyagok felhasználásával, sok esetben a mai napig kézzel készített bútorokban és kiegészítőkben rejlik

Anyagok és színek

Mivel az ország bőséges választékkal rendelkezik a különböző fafajtákból, a bútorok általában minőségi alapanyagokból készülnek. A mahagóniból, cédrusból, ében- vagy éppen citromfából készülő bútorokba kézzel faragják a különböző virágmotívumokat és geometrikus formákat.
Az autentikus marokkói otthonnak emellett nélkülözhetetlen kellékei a színes lámpások, melyek használatával az amúgy is szükséges mesterséges fényforrásokat könnyedén keleties köntösbe öltöztetheted. Egy-egy fémből készült, kanyargósan lyuggatott vagy színes üveggel kirakott lámpácska akkor is megidézi otthonodban a keleties afrikai ország hangulatát, ha egyébként más stílusjegyek az uralkodóak benne.

A színek tekintetében Marokkó nem a vibráló árnyalatok országa – legalábbis nem minden tekintetben. A különböző épületeket és enteriőröket a színek széles palettája jellemzi, az egyes árnyalatok azonban többnyire visszafogottan jelennek meg, így a gazdagon díszített bútorok és színes kiegészítők sem hatnak túlságosan tarkának. Talán éppen ez utóbbiak miatt nem szembetűnő, hogy a belső falakat az esetek többségében fehérre festik, vagy valamilyen pasztellszínt használnak.

A falak tehát szerényen meghúzódnak a sötét, míves bútorok, és – amelyben talán a marokkói stílus egyedisége a leginkább keresendő - a selymek, muszlinok és baldachinok végtelensége mögött.

Tudtad?
A hagyományos falfestési technikákkal ellentétben a falak burkolása az úgynevezett tadelakt módszerrel történik, melynek során a falak egységesen fényes, a márványhoz hasonló felületet kapnak. Gyakran alkalmazzák a szivacsos technikát is, amikor a festéket szivaccsal viszik fel a felületre, és így egy különleges, foltos hatást érnek el vele.
Ezt is szeretjük