10 módszer, hogy ruháid soha ne fakuljanak ki
Plusz folteltüntető tippek
Drága és mérgező tisztítószerek nélkül is megőrizheted ruháid élénk színét. Íme, néhány filléres módszer!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új ruhák címkéjén olvasható mosási instrukciók és a méregdrága moszerek mellett még számos formában gondoskodhatsz ruháid kortalanságáról.

Íme, a legjobb pénztárca- és környezetkímélő módszerek, hogy a ruháid örökké eredeti színükben pompázzanak.

Kis segítség nagy foltokhoz - ecettel

A hiedelmekkel ellentétben nem csak az ecetes olló, hanem maga az ecet is sokat segíthet egy-egy kimoshatatlannak tűnő folt eltávolításában, ha színes ruhákról van szó. Egy ketchup-, a bor- vagy kólafolt nem egy tapasztalt háziasszonyt hozott már nehéz helyzetbe. A legrutinosabbak azonban nem esnek kétségbe, hanem az ecet után nyúlnak.

Jó tudni azonban, hogy a makacs foltokat még azelőtt kell lekezelni a természetes folteltávolítóval, mielőtt beivódnának. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy hígítás nélküli ecetbe mártott szivaccsal átnyomkodod a foltot, majd azonnal kimosod a ruhát.

Az ecetes szivacs vagy rongy hatásos fegyvernek bizonyul a zsírkréta, a gyümölcslé, a kávé, a tea és - szükség esetén - a hányásfoltok ellen is.

Tipp: mielőtt felavatnád újonnan vásárolt színes ruháidat, az első használat előtt áztasd be azokat egy lavór vízbe, melybe előzőleg egy pohár ecetet öntöttél. Ezzel a művelettel megakadályozhatod, hogy a későbbi mosások alkalmával a ruhák elkezdjék engedni a színüket, és megfogják a világosabb árnyalatú darabokat.

Tinta ellen és hasított bőrből készült ruhákhoz

Ki gondolná, hogy a tintafolt eltávolítása sem okoz gondot, ha van otthon egy kis ecet? Ha a legszebb blézered zsebénél egy hatalmas pecsétnyom jelzi, hogy hol hagytad el utoljára a tolladat, akkor búslakodás helyett nedvesítsd be a foltot, majd rakj rá egy keveset két rész ecet és három rész kukoricakeményítő keverékéből. Várd meg, amíg megszárad, majd mosd ki, és már gond és foltok nélkül viselheted a megmenekült darabot.

Dögösebbnél dögösebb hasított bőr cuccaid korát szintén egy kis ecet segítségével tudod meghazudtolni. A zsíros hatású foltokat, friss zsírcseppeket ecetbe mártott fogkefével lehet ügyesen kiszedni. A művelet után hagyd megszáradni az anyagot, majd súrold át velúrbőr tisztítókefével. Az eredmény garantáltan nem okoz majd csalódást.

Tudtad?
A fehér ruhák tisztításában a citrom, az ecet és a szódabikarbóna verhetetlen csodaszernek számít. Ha szeretnél még többet megtudni a természetes alapanyagú fehérítők használatáról, kattints ide!

Különleges bánásmód a sötét daraboknak - mosáskor is!

Ha a foltokkal nem is, a mosással bőven akadhat gondod, ha fekete vagy sötétebb színű ruháidat szeretnéd tisztává varázsolni. Annak érdekében, hogy a lehető legtovább viselhesd kedvenc holmijaidat, figyelj arra, hogy sötét színű ruháidat ne keverd össze a színes mosnivalóval. Minden mosás előtt minden egyes darabot fordíts ki, ürítsd ki a zsebeket, és húzd be a cipzárakat is.

Nem kell aggódnod a ruháidon szétkenődő mosószerfoltok és az allergiás tünetek miatt, ha a sötét színű ruhákhoz mosódiót használsz.

A Dél-Indiában őshonos mosódiófa termésének használatával elkerülheted, hogy az élénk színű ruháid kifakuljanak, vagy mosás után szöszösek, fakók legyenek. A mosódió további előnyös tulajdonsága - amellett, hogy teljesen antiallergén - az ára, mely sokkal kedvezőbb, mint egy színkímélő moszeré.

Fakó farmer, elszíneződött fehérnemű

A farmer soha nem megy ki a divatból. Egy kérdés maradt csak: meddig bírja kedvenc darabod a strapát? Annak érdekében, hogy minél később kelljen szemétbe hajítanod a mindig szexi farmerodat - és, hogy minél hosszabb ideig megőrizze eredeti színét -, csak egy evőkanál ra és egy liter hideg vízre van szükséged. Ha a kettő keverékében egy órán át áztatod legújabb farmernadrágodat, majd azt hideg vízben kimosod, elérheted, hogy még hónapokig tartsa a színét.

A csodákat tehet az elszíneződött fehérneművel is. Kedvenc bugyid garantáltan visszanyeri eredeti színét, ha olyan vízben áztatod, melyhez előzőleg 15 gramm konyhat kevertél.

Az oldatban 12 órán keresztül hagyd tisztulni a finom darabokat. Még tartósabb eredményre számíthatsz, ha a műveletet havonta egyszer megismétled.

Ezt is szeretjük