Kórokozók maradhatnak az ételben, ha így mikrózod - Melegedni is lassabban fog

Ezt soha ne csináld, mielőtt beraknád az éltelt a mikróba.

Rosszul mikrózott étel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg veled is megesett már, hogy hiába mikróztad meg az ebéded, bizonyos részei jéghidegek maradtak. Természetesen a készülék teljesítménye függ a mikró minőségétől és az üzemmódtól is. Van azonban egy teljesen hétköznapi dolog, ami szintén befolyásolhatja.

A mikró minden háztartás alapkelléke, sokan mégsem tudják pontosan, hogyan is működik. Ahhoz, hogy megértsük, miért marad hideg az étel, muszáj átlátni a folyamatot.

Rosszul mikrózott étel

A látszólagosan egyszerű folyamat ellenére a mikrohullámú sütés összetettebb, mint elsőre tűnik. A mikrohullámok elektromágneses mezőt hoznak létre, amely az élelmiszerben lévő vízmolekulákat rezgésbe hozza, és ezáltal hőt termel. Bizonyos dolgok viszont befolyásolhatják a hőeloszlást, és így a mikró teljesítményét is. Ilyen például a sózás is.

GettyImages-BD8800-003
Fotó: Peter Finch / Getty Images Hungary

Ha melegítés előtt megsózod az ételt, az egyenetlen melegedést fog eredményezni. Mivel a só befolyásolja a hőeloszlást a vízre, hideg foltokat hagyhat az ételben. A mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre azáltal, hogy az élelmiszerben lévő molekulákat nagyon gyors mozgásra és ütközésre kényszerítse. A só két alkotóeleme, a nátrium és a klorid hőenergiát hoz létre. Mivel ezek az összetevők nagyon hatékonyan veszik fel az energiát, azt villámgyorsan hővé alakítják.

Az ételek esetében ez azt jelenti, hogy a sózott ételek kívülről fognak gyorsan felmelegedni, ahol a mikrohullámú energia először éri el az ételt. Ezek az energizált sómolekulák felhalmozzák a mikrohullámú energiát, és forró pontokat hoznak létre. Ennek eredményeként az étel belseje csak a maradék energiahullámokat kapja meg, és viszonylag hűvös marad. A kutatások ezt a jelenséget az élelmiszer-eredetű megbetegedések növekvő arányával összefüggésben vizsgálták, mivel a sós ételek belseje nem melegszik fel eléggé ahhoz, hogy a mikrohullámú sütőben elpusztuljanak a kórokozó baktériumok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ez a probléma akkor is előfordul, ha a só összetevőként van az ételben, ilyenek például a konzervlevesek és a legtöbb készétel. Ha feldolgozott élelmiszerről van szó, mindig keress alacsonyabb nátriumtartalmú változatot, amely egyenletesebben melegszik. Ha pedig friss ételről van szó, akkor a sót a melegítés után add hozzá. A sózáson kívül érdemes egyéb praktikákat bevetni az egyenletes melegedés érdekében. A legjobb, ha az ételt félúton megkevered egyszer. Szintén jó megoldás a fedő használata vagy nedves papírtörlő ráterítése - ez ugyanis felfogja a gőzt.

Persze ne feledkezz meg arról sem, hogy bizonyos ételeket egyáltalán nem jó mikrózni. Ilyen például a kenyér, a rakott ételek vagy a töltött paprika. Az alacsony víztartalmú ételeket (például a mekis sült krumpli) szintén ne melegítsd ott, mert megszikkadnak.

Ez a mikró készenléti üzemmódban is zabálja az áramot - 5 szempont, amit mérlegelni kell vásárláskor

Mikróvásárlás előtt állsz? Mérd fel az igényeidet!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük