Csodálatos kert bújik meg a Rákos-patak partján: a különleges veteményesben jártunk
Léránt Andrea rendkívül különleges hatást ér el hétköznapi évelőkkel és azzal, hogy kertjében nem válik el egymástól a virágoskert és a veteményes.

boltív
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szarkaláb, iringó, dália és temérdek rózsa - a Rákos-patak partján megbújó romantikus kertben jártunk.

A tulajdonos, Léránt Andrea egy őrségi kis faluból származik. A növények és a föld szeretetét, a kerti munkához szükséges tudás alapjait itt szerezte meg, első tanítója a nagyapja volt. Saját kertjét is a nagyszülői minta alapján alakította ki.

- A kertem kivételessége abban rejlik, hogy nincsenek benne növénykülönlegességek, és jól megférnek benne egymás mellett a virágok, a gyógynövények és a zöldségek. Olyan hagyományos virágokat ültettem, amiket gyerekkoromban nagymamáméknál láttam: estikét, szarkalábat, dáliákat, phloxokat, csillagfürtöt, kék iringót és rengeteg rózsát.

A kezdő kertészeknek azt szokták javasolni, nézzenek körül a szomszédos virágoskertekben. Azokból a növényekből válogassanak, ültessenek, amiket ott látnak, amik ott jól érzik magukat, szépen fejlődnek. Biztos, hogy ezek a fajták náluk is gyönyörűek lesznek. Én is így tettem, az első növényeket a szomszédos települések piacain vásároltam idős néniktől. Sokat csereberéltem, most már nagy részben magam szaporítom a növényeimet.

Ezekkel a hétköznapinak mondható évelőkkel értem el a jelenlegi, nem mindennapi hatást. Nagyon jó érzés hallani a barátainktól, a látogatóinktól, hogy jól érzik magukat a kertben. Azt mondják: olyan, mintha visszarepülnének az időben - árulja el a tulajdonos.

Andrea kertje valóban különleges. Harmónia és nyugalom árad belőle, köszönhetően az íves vonalaknak, a tömbökben kialakított virágágyások harmonikus színvilágának és annak a nosztalgikus-romantikus érzésnek, ami ott járva elfog minket. Nyugalom és meghittség árad minden szegletéből.

Különlegessége még, hogy a virágoskert és a veteményes nem különül el egymástól, a zöldségágyások is tele vannak virággal. Amellett, hogy odacsalogatják a beporzó rovarokat, biocsapdaként is szolgálnak. A kert végében folyik a patak, dúsan burjánzó fekete nadálytő él itt, ebből lesz főzet a növényekre. A sündisznók, békák, siklók számára faágakból épített menekülőutakat találunk, a kert részei ezek az állatok is, rengeteg kártevőt elpusztítanak. A veteményes hátsó részében Andrea méhlegelőt alakított ki.

A terület vegyszer- és műtrágyamentes, permakultúrás övezet. A növények egészségéről és jó kondíciójáról a megfelelő növénytársítások és az Andrea által készített növényi főzetek gondoskodnak. A trágyázást és a takarítást a tyúkok oldják meg, akik ősztől kora tavaszig a teljes kertben kapirgálhatnak. Rengeteg lárvát, petét elfogyasztanak, miközben meg is trágyázzák a földet.

- Ó, ez az egész mezőgazdasági művelésű terület volt, mielőtt ideköltöztünk, krumplival volt beültetve! - nevet Andrea, mikor megkérdezem, hogyan fogott hozzá a kert kialakításához. - Pár gyümölcsfát örököltünk az előző tulajdonostól. Az összes növényt én ültettem, a veteményest rögtön kialakítottam. A virágoskert tervét megrajzoltam, aztán szorítottam előre magam előtt a sittet. Mindig kicsiben, egy-két négyzetméterben gondolkodtam, azt terveztem meg és ültettem be. Így haladtam, fokozatosan, tömbről tömbre, méterről méterre - mondja.

A kilencvenes években Magyarországon a kertkultúra még gyerekcipőben járt, még nem volt ennyi színvonalas kertészeti témájú szaklap. Ezért német szakfordítóként elsősorban német újságokból, kertészeti könyvekből merített inspirációt. Aztán egyszer ellátogatott Csömörre, ahol egy angolkert teljesen elbűvölte: ekkor álmodta meg azt a csodát, ami hosszú évek munkájával valósággá vált.

Mivel a biokertészkedés alapja a jó fajtaválasztás, nagy gondot fordított arra is, hogy gyümölcsfákból hagyományos, magyar fajtákat telepítsen. Ebben egy erdélyi családi barátjuk segítségére is számíthatott, aki régi, sokszor elfeledett templomkertekben kutat a kiveszőben levő magyar gyümölcsfajták után - ő oltotta be a fákat. A szőlőtőkék pedig Kárpátaljáról, a Nagyszőlősi járásból kerültek a kertbe, permetezés nélkül is egészséges, rezisztens fajták.

- Ez számomra abszolút szabadidős tevékenység. Ha fáradt vagyok, vagy szabadulni akarok a monitor elől, kijövök kertészkedni. Egy kert sosincs kész. Mindig van olyan virág, amiből hiányzik egy-egy árnyalat, és nem mellékes azt sem, hogy a legjobb gondolatok, ötletek gyomlálás közben jönnek - mesél a kert úrnője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Léránt Andrea birtoka azonban mégsem csak hobbi, kulturális térré nőtte ki magát. Az elmúlt években több kertkoncertet tartottak itt, aminek nagy sikere volt, ezek szervezését most, a korlátozások enyhülésével folytatni szeretnék. Nemsokára egy csellóduót várnak, nagy az izgalom és a készülődés.

Fotók: Szász Marcell, Teszáry Mátyás János

Növénytarhálási kiskáté kezdő kertészeknek.

Ezt is szeretjük