Egy háztartási eszköz, amit minden kisgyerekes anya imádna - Itthon még kevesen használják

Az olcsóbb típusok 20 ezer forintnál kezdődnek.

baba-maszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor baba érkezik a családba, az otthon töltött hónapok során az édesanyák sorra fedezik fel a háztartásukban rejlő hibákat, hiányosságokat.

Ha előbb nem, a hozzátáplálás kezdetekor biztosan kiderül, hogy óriási szükség lenne egy mosogatógépre, a kúszni-mászni kezdő gyerek pedig egy újabb háztartási gép égető hiányát villantja fel: a robotporszívóét.

Robotporszívó

Sokan ismerik az érzést, hogy, míg korábban elég volt hetente porszívózni, mióta otthon vannak a kicsivel, ennél jóval gyakrabban is lehetne. Ennek oka egyrészt, hogy a csaknem egész napos otthonléttel eleve gyorsabban koszolódik a lakás, másrészt az állandó mosással, teregetéssel óhatatlanul is elszaporodnak a szöszök és pormacskák. Amikor pedig az apróság úgy dönt, hogy megkezdi négykézlábas földi pályafutását, felmerül a kérdés: mostantól komolyan naponta kell porszívózni?

robotporszivo

Ez a helyzet orvosolható a hazánkban még kevéssé elterjedt robotporszívókkal. Ha a lakásban vannak nagyobb, egybefüggő terek és nincsenek túlságosan magas küszöbök, érdemes beszerezni egy készüléket.

Véletlenszerűen és szisztematikusan dolgozók

Ezeknek a kisméretű, önjáró gépeknek az egyszerűbb modelljei akár már 20 ezer forintért megvásárolhatók. Az olcsóbb típusok véletlenszerű mozgással közlekednek a lakásban: ha beleütköznek egy tárgyba, azt kikerülik, irányt váltanak, és másfelé haladnak tovább.

A drágább, modernebb típusok azonban már szisztematikusan haladnak a padlón, vagyis, ha beleütköznek valamibe, kikerülik azt, majd a megkezdett egyenes vonalon haladnak tovább. Így nem maradnak padlófelületek takarítás nélkül. Ezek a készülékek már 60 ezer forinttól kaphatók, de a felső kategóriás robotporszívók ára elmehet egészen 300 ezer forintig is.

Így válassz robotporszívót!

Hogy számodra pontosan milyen típusú készülék lesz az ideális, ahhoz végig kell gondolnod néhány dolgot a saját igényeiddel és a lakás jellegével kapcsolatban.

  • Milyenek a lakásban található padlófelületek?
  • Száraz vagy vizes takarításra használnád a robotporszívót?
  • Van kutya, macska a lakásban?
  • Szőnyeget is szeretnél porszívózni a készülékkel?
  • Mekkora területen szeretnéd használni a porszívót?
  • Szeretnéd a robotporszívót előre időzíteni?

A cikk az ajánló után folytatódik

Léteznek már olyan modern - szinte zavarba ejtő - típusok is, melyek wifi-kapcsolattal rendelkeznek, és okostelefonon keresztül kérheted fel őket a lakás takarítására. Egyes robotporszívók kisállatkefével felszereltek, míg másokhoz virtuális fal tartozik - így a lakás egyes területei könnyedén elzárhatóak. Találsz a robotporszívók között olyat is, mely képes pontszerű takarításra: ha például leborult egy fél zacskó zsemlemorzsa a pultról, a gép számára csak ki kell jelölni a pontot, és kizárólag ott végez takarítást. Lényegében minden az igényeiden és a pénztárcádon múlik. Ha rászántad magad a vásárlásra, fontos, hogy ne engedj okvetlenül az aktuális divatnak, azt a készüléket vedd meg, amelyik a te lakásodhoz passzol.

Hatékony portalanítás

Milyen sorrendben haladj, és melyik felületet hogy lehet a legjobban portalanítani? Porolási tanácsok, hogy kevesebbet kelljen takarítanod.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük