Elutazol? Legyen biztonságban az otthonod!
Nyáron jóval magasabb a betörések száma. Hogy ne üres lakásba érj haza a nyaralásból, érdemes szétnézned a riasztók között!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt azonban bármilyen riasztóberendezésre költenél, első lépésként javítsd meg a lötyögő zárakat, erősítsd meg a könnyen nyíló ajtókat. A riasztóberendezések ugyanis, amint azt nevük is mutatja, csupán riasztásra szolgálnak, az illetéktelen behatolókat nem tudják hatástalanítani.

Lehet válogatni

A riasztórendszerek terén is nagy a választék. A különböző típusok közötti különbségek általában a riasztás módjában, a rendszerek működésében, a jelzés hatásosságában és a berendezések árában keresendőek.

Legyen azonban szó bármilyen típusról, a berendezések alapvető alkotóelemeiben nincs különbség. Mindegyik tartalmaz egy mozgást vagy hirtelen hőváltozást érzékelő szenzort, amelyet általában ajtón, ablakon, és/vagy teraszon helyeznek el, egy úgynevezett agyat, melynek a szenzor jeleket küld az említett változások esetén, és egy jelzőt, mely a központból érkező jelek hatására hang- vagy fényjelzést bocsát ki.

Természetesen szükség van olyan kiegészítőkre is, amelyek az összeköttetésüket biztosítják. Ezeket nyitott vagy zárt áramkörök alkotják. Mindkét esetben meg van a lehetőség, hogy könnyen hatástalanítsák a riasztót, amit differenciál áramkör alkalmazásával lehet elkerülni: hatástalanítása nem lehetséges, ezért hatékonyabbnak számít.
Az érzékelőket számos helyre teheted, azt azonban gondold végig, hogy hová is érdemes, a háznak melyek azok a részei, ahová feltételezhetően a behatoló bemegy.

Praktikák

Szenzorokkal elláthatod az ablakokat és az ajtókat úgy, hogy kifeszítés vagy kinyitás esetén beindítsák a riasztást. Az ablak üvegére is helyezhetsz olyan típust, melyek a rezgést érzékelik, így már akkor jelezni tudnak, amikor valaki még csak az ablak nyitásával próbálkozik. Lépésérzékelőket tehetsz a padlóra, ezeket azonban érdemes szőnyeg alá rejteni, hogy észrevétlenek maradjanak!
A zárak nyitására és csukására, a rezgésre vagy lépésre érzékeny szenzorok mellett hatékony megoldást jelentenek a mozgásérzékelők, melyek megfelelő elhelyezésével szinte a ház teljes környéke biztosítható. Ezek legismertebb típusa az infravörös riasztóberendezés, mely az infravörös sugárnak köszönhetően a mozgást a hirtelen hőváltozásból adódóan képes érzékelni, és azonnal jelezni a központnak. Az infravörös érzékelők mellett mikrohullámot is gyakran alkalmaznak riasztórendszerekbe érzékelőként.

Hanggal, fénnyel vagy mindkettővel

A riasztóberendezések hatékonysága attól is függ, hogy milyen jelzést használ a rendszer. Egyes típusok csak fénnyel jeleznek, így a behatolás helye és a betörő könnyen azonosítható, azonban a tapasztalatok szerint ez a módszer bizonyult a leghatástalanabbnak.
Gyakran elegendő, ha a riasztás erős hanghatással jár, így a betörőt elijeszti, vagy felhívja a szomszédok vagy az arra közlekedők figyelmét egy esetleges betörés tényére. A hanghatás azonban szabályzatban meghatározott módon csak egy bizonyos ideig szólhat, ha pedig erre senki nem figyelt fel, és a betörő még mindig a házban van, a riasztás tulajdonképpen hatástalannak bizonyul. Bár plusz költségeket von maga után, a leghatásosabbak azok a berendezések, melyek egyszerre riasztanak a házban, és jelzik a betörés tényét a rendőrségen, vagy egy biztonsági cégnél.

A legtöbb biztonságtechnikai berendezéseket gyártó cégnél lehetőség van az alkatrészek egyenkénti megvásárlására, így azok utólag is kiegészíthetők, „komolyabbá” tehetők.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Általában azonban előre összeállított csomagokat ajánlanak, amelyek minden alapalkatrészt tartalmaznak, így komplett riasztóberendezést is vásárolhatsz. Egy akciós csomag 50-60.000 Ft körül beszerezhető, de minél fejlettebb és bonyolultabb a rendszer, annál drágább - és egyúttal biztonságosabb is.

Ezt is szeretjük