Elutazol? Legyen biztonságban az otthonod!

Nyáron jóval magasabb a betörések száma. Hogy ne üres lakásba érj haza a nyaralásból, érdemes szétnézned a riasztók között!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mielőtt azonban bármilyen riasztóberendezésre költenél, első lépésként javítsd meg a lötyögő zárakat, erősítsd meg a könnyen nyíló ajtókat. A riasztóberendezések ugyanis, amint azt nevük is mutatja, csupán riasztásra szolgálnak, az illetéktelen behatolókat nem tudják hatástalanítani.

Lehet válogatni

A riasztórendszerek terén is nagy a választék. A különböző típusok közötti különbségek általában a riasztás módjában, a rendszerek működésében, a jelzés hatásosságában és a berendezések árában keresendőek.

Legyen azonban szó bármilyen típusról, a berendezések alapvető alkotóelemeiben nincs különbség. Mindegyik tartalmaz egy mozgást vagy hirtelen hőváltozást érzékelő szenzort, amelyet általában ajtón, ablakon, és/vagy teraszon helyeznek el, egy úgynevezett agyat, melynek a szenzor jeleket küld az említett változások esetén, és egy jelzőt, mely a központból érkező jelek hatására hang- vagy fényjelzést bocsát ki.

Természetesen szükség van olyan kiegészítőkre is, amelyek az összeköttetésüket biztosítják. Ezeket nyitott vagy zárt áramkörök alkotják. Mindkét esetben meg van a lehetőség, hogy könnyen hatástalanítsák a riasztót, amit differenciál áramkör alkalmazásával lehet elkerülni: hatástalanítása nem lehetséges, ezért hatékonyabbnak számít.
Az érzékelőket számos helyre teheted, azt azonban gondold végig, hogy hová is érdemes, a háznak melyek azok a részei, ahová feltételezhetően a behatoló bemegy.

Praktikák

Szenzorokkal elláthatod az ablakokat és az ajtókat úgy, hogy kifeszítés vagy kinyitás esetén beindítsák a riasztást. Az ablak üvegére is helyezhetsz olyan típust, melyek a rezgést érzékelik, így már akkor jelezni tudnak, amikor valaki még csak az ablak nyitásával próbálkozik. Lépésérzékelőket tehetsz a padlóra, ezeket azonban érdemes szőnyeg alá rejteni, hogy észrevétlenek maradjanak!
A zárak nyitására és csukására, a rezgésre vagy lépésre érzékeny szenzorok mellett hatékony megoldást jelentenek a mozgásérzékelők, melyek megfelelő elhelyezésével szinte a ház teljes környéke biztosítható. Ezek legismertebb típusa az infravörös riasztóberendezés, mely az infravörös sugárnak köszönhetően a mozgást a hirtelen hőváltozásból adódóan képes érzékelni, és azonnal jelezni a központnak. Az infravörös érzékelők mellett mikrohullámot is gyakran alkalmaznak riasztórendszerekbe érzékelőként.

Hanggal, fénnyel vagy mindkettővel

A riasztóberendezések hatékonysága attól is függ, hogy milyen jelzést használ a rendszer. Egyes típusok csak fénnyel jeleznek, így a behatolás helye és a betörő könnyen azonosítható, azonban a tapasztalatok szerint ez a módszer bizonyult a leghatástalanabbnak.
Gyakran elegendő, ha a riasztás erős hanghatással jár, így a betörőt elijeszti, vagy felhívja a szomszédok vagy az arra közlekedők figyelmét egy esetleges betörés tényére. A hanghatás azonban szabályzatban meghatározott módon csak egy bizonyos ideig szólhat, ha pedig erre senki nem figyelt fel, és a betörő még mindig a házban van, a riasztás tulajdonképpen hatástalannak bizonyul. Bár plusz költségeket von maga után, a leghatásosabbak azok a berendezések, melyek egyszerre riasztanak a házban, és jelzik a betörés tényét a rendőrségen, vagy egy biztonsági cégnél.

A legtöbb biztonságtechnikai berendezéseket gyártó cégnél lehetőség van az alkatrészek egyenkénti megvásárlására, így azok utólag is kiegészíthetők, „komolyabbá” tehetők.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Általában azonban előre összeállított csomagokat ajánlanak, amelyek minden alapalkatrészt tartalmaznak, így komplett riasztóberendezést is vásárolhatsz. Egy akciós csomag 50-60.000 Ft körül beszerezhető, de minél fejlettebb és bonyolultabb a rendszer, annál drágább - és egyúttal biztonságosabb is.

Ezt is szeretjük