Rezsitartozásod van?
Amit nem tehet a szolgáltató
Mekkora tartozás esetén kapcsolhatják ki az áramot vagy az internetet, és mi van akkor, ha ezt jogtalanul teszik?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság hatása nemcsak a felhalmozott hitelekben, hanem az egyre jelentősebb rezsitartozásokban is megmutatkozik. Tavaly a lakossági fogyasztók lejárt határidejű villamosenergia-tartozása 25%-kal, közel kétmilliárd forinttal haladta meg az előző évit. És gyanítjuk, nincs ez másként a gázszámlák esetében sem. Könnyen gáz, áram, illetve víz nélkül maradhatsz, ha a számlán feltüntetett határidőig nem rendezed tartozásodat.

Ez persze nem azonnal történik meg, az áramszolgáltatók részéről például csak legalább háromszori, írásbeli értesítés után. Ezt követően, háromhavi lejárt határidejű tartozás esetén azonban élhetnek a kikapcsolás lehetőségével - kivéve bizonyos eseteket.

Védendő fogyasztók - részletfizetés, haladék

Ha rendszeresen nem tudod fizetni a számláidat, és emiatt esélyes, hogy kikapcsolnak a gáz- vagy áramszolgáltatásból, érdemes utánajárnod, védendő fogyasztónak minősülsz-e.

Ha szociálisan rászoruló, illetve fogyatékkal élő vagy, netán háztartásodban él ilyen személy, a jogszabály megengedőbb veled szemben, ugyanis késedelem vagy nem fizetés esetén sem kapcsolhatnak ki a szolgáltatásból. Egy évben egyszer kérhetsz részletfizetést, fizetési haladékot. Amennyiben így sem tudod időben rendezni a tartozásodat, a szolgáltatónak fel kell kínálnia az előre fizető mérőórát - ez a kikapcsolás előtt kötelessége.

Az előre fizető mérőóra úgy működik, mint egy feltöltőkártyás mobil: előre, egy összegben fizeted, és azután addig melegítesz, világítasz, míg tart a keret. Ha viszont nem egyezel bele a mérőóra felszerelésébe, a szolgáltatónak már lehetősége van kikapcsolni a rendszerből.

Ki minősül védendő fogyasztónak?

Védendő fogyasztó lehetsz, ha időskorúak járadékában, vakok személyi járadékában, fogyatékossági, lakásfenntartási, otthonteremtési támogatásban, ápolási díjban, gyermekvédelmi kedvezményben részesülsz te, illetve a veled egy háztartásban élő személy. Ugyancsak kedvezőbb elbírálás alá eshetsz, ha saját háztartásodban nevelőszülőként gondoskodsz gyermekről, legalább 50%-os egészségkárosodást szenvedtél, illetve már nem kapsz munkanélküli, álláskeresési, vállalkozói járadékot, álláskeresési segélyt. A védettséghez kapcsolódó kedvezőbb elbírálást csak egy felhasználási helyen élvezheted.

Áttekinthetőbb számlák, pergőbb ügyintézés a jövő

Áprilisban elfogadta a kormány a szolgáltatókat szabályozó Közüzemi Kódexet, az ebben foglalt változások életbe léptetésére a szolgáltatók fél év türelmi időt kaptak. A Kódexben foglaltak szerint egyszerűsödnének a gáz- és villanyszámlák, valamint a fogyasztó kérésére a szolgáltató köteles lesz elektronikus számlát kibocsátani.

A tartozás rendezése esetén két napon belül vissza kell majd kapcsolni a fogyasztót a szolgáltatásba.

Ha pedig a szolgáltató ezzel egy napot csúszik, köteles lesz visszafizetni a visszakapcsolási díj felét, ha kettőt vagy annál többet, az egészet. A változások közé tartozik, hogy a jövőben a szolgáltatóknak az üzletszabályzatban kötelező rögzíteni a kapcsolódó szolgáltatások, így például egy óra felszerelésének, visszakapcsolásának díját is. Az ügyfélszolgálatokon gyorsul az ügyintézés: 15 napon belül kell majd válaszolniuk megkeresésedre, ha ezt elmulasztják, kötbért fizetnek.

Gyors búcsú a szolgáltatótól

A Közüzemi Kódexben szigorították a szolgáltatásváltás szabályait is, és fix határidőket állapítottak meg arra, hogy a fogyasztót régi szolgáltatója átengedje az újhoz.

Szigorították az előre tervezett karbantartások maximális idejét is. Egy téli napon például legfeljebb nyolc órán át lehet szüneteltetni az áramszolgáltatást. Ha nem értesz egyet gáz- és villanyszámláid tartalmával, a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz fordulhatsz. Ők jogosultak eljárni számlázással, elszámolással, méréssel, ki- és visszakapcsolással összefüggő panaszok esetén.

Ha a gáz- vagy villanyórád hibás, ne a fogyasztóvédőket, hanem a Magyar Energia Hivatalt keresd. És legfőképpen: ne hagyd annyiban a dolgot, ha úgy érzed, jogtalanul kapcsoltak ki egy szolgáltatást, vagy olyan dolog fizetését követelik rajtad, amelyet egyébként nem vagy köteles kifizetni.

Ezt is szeretjük