Így védd a számítógéped az adathalászoktól!

Ha nem ügyelsz a géped biztonságára, nem csak a fotóid kerülhetnek illetéktelenek kezébe, de a bankszámlád adatai is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miközben gyanútlanul szörfölsz a neten, töltesz le ártalmatlan programokat, és nézel meg ártatlannak tűnő e-maileket, kiváló célpontjává válsz a megállás nélkül dolgozó adathalászoknak.

Mielőtt azon kapnád magad, hogy üres a bankszámlád, a családi fotóid pedig az interneten keringenek, tégy meg minden óvintézkedést, hogy ne válj a csalók áldozatává.

Első dolgod legyen biztonsági szoftvert beszerezni!

Ha eddig még nem tetted meg, haladéktalanul telepíts a számítógépedre megbízható biztonsági programokat. A számítógép-biztonsági szoftverek terén a Norton és a McAfee a két legnagyobb név. Mindkettő kínál olyan programcsomagokat, melyekben van vírusirtó, a hackereknek útját álló tűzfal, spyware-blokkoló és e-maileket ellenőrző szoftver, ami a beérkező leveleket szűri. Ezek mindegyikére szükség van - ezen ne spórolj.

Szélessávhoz routert!

ADSL- vagy kábelmodemmel kapcsolódsz az internetre? Ezekben az esetekben komputered védtelen a hackerek támadásaival szemben, akik speciális szoftverekkel kutatnak a géped nyitott internetprotokoll - IP - kapui után, hogy azokon keresztül hozzáférjenek a rendszeredhez, személyes adatokat olvassanak ki belőle, illetve vírusokat és egyéb szoftvereket telepítsenek fel rá.

Könnyen megvédheted azonban magad a hackerektől, ha veszel egy routert. Ez a kicsi, modemre hasonlító eszköz arra szolgál, hogy adatokat közvetítsen a kábel vagy a telefonvonal, illetve a néhány számítógépet magában foglaló helyi hálózat között. Még akkor is megéri venni egy 15 ezer forintos routert, ha csak egyetlen készüléked van, és nem is tervezed hálózat kialakítását, mert segítségével kizárhatod a hackereket.
Ha szélessávú routert illesztesz a modem és a számítógép közé, a rendszered láthatatlanná válik. A hacker vagy a kémprogram már csak a routerig jut el: azt azután egész álló nap piszkálgathatja, nem kerül beljebb a gépedig.

Biztonságos vezeték nélküli hálózatot használj!

Akiknél több számítógép is működik otthon, azok egyre inkább felfedezik a vezeték nélküli hálózatok kínálta előnyöket. Az ilyen hálózatokban egy speciális router teremt kapcsolatot a készülékek között. Itt azonban felmerülhet egy fontos probléma. Más számítógépes eszközökhöz hasonlóan a routereket is úgy készítik, hogy a dobozból kivéve azonnal használhatók legyenek. Tehát csak csatlakoztatnod kell, és máris kedvedre internetezhet.

Ezzel csupán egy baj van: ha te szabadon szörfölhetsz, akkor azt bárki más is megteheti. A vezeték nélküli rendszer hatósugarán belül akárki rácsatlakozhat arra, és bármit feltölthet a gépedre - akár bűncselekménynek minősülő anyagok, például pornográf képek is kerülhetnek a komputeredre.

A megoldás szerencsére nem túl bonyolult, a szükséges információkat pedig a router dobozában találod. Nyisd meg az internetböngészőt, majd gépeld be a saját IP-címed. Ekkor a router beállításai oldalra kerülsz. Kattints a Wireless - vezeték nélküli - fülre, majd a Security - biztonság - pontra. Kövesd a jelszó - néha WEP- vagy WPA-kulcsnak is nevezik - megadására vonatkozó utasításokat. Miután beállítottad a jelszót, a vezeték nélküli hálózat biztonságos lesz.

Ne dőlj be a csábítónak tűnő ajánlatoknak!

Ügyelj rá, hogy soha ne tölts le semmit olyan weboldalakról, melyek egy másik oldalon hirdetik magukat. Gyakran találkozhatsz felugró ablakkal, melyen a következő típusú szöveg olvasható: az Ön számítógépén vírusok észlelhetők, kattintson ide az ingyenes vizsgálatért és eltávolításért! Semmi hasonló tartalmú oldalra ne kattints!

Ne dőlj be a hirdetéseknek se. Amikor olyan üzenet jelenik meg a képernyőn, hogy te vagy a 999. látogató, és nyertél, csak a nyereményért kattints, soha ne tegyél eleget a felszólításnak! Csak bajt
zúdítasz a fejedre. A kattintásnak ugyanis kétféle következménye lehet.

Vagy hozzáférnek a rendszeredhez, és megszerzik az e-mail címed, ami a phishing, azaz az adathalászat egyik formája, vagy szunnyadó vírust töltesz le, mely egy jövőbeni időpontban aktivizálódik, és támadást intéz a rendszered ellen.

Mindig készíts másolatot!
Ha végeztél a munkáddal, mindig készíts róla biztonsági másolatot. Ez az USB-memóriáknak - más néven pendrive-oknak - köszönhetően ma már pofonegyszerűen megtehető.
Az olcsó, nagy kapacitású memóriakártyán rengeteg dokumentum elfér. A sokszor újraírható eszközt gyorsan csatlakoztathatod a számítógéphez - a benne lévő chipek a komputer USB-csatlakozójáról nyerik a működésükhöz szükséges áramot.

Mindig olvasd el a megállapodást!

Amikor ingyenes szoftvert töltesz le, először egy Elfogadom feliratú gombra kell kattintanod. A legtöbben úgy teszik azt meg, hogy rá sem pillantanak a hozzá tartozó végfelhasználói licencszerződésre.

Ez olyan, mintha olvasatlanul írnának alá egy szerződést. Mielőtt bármibe is beleegyeznél, mindig tanulmányozd át szerződést, abban ugyanis leírják, hogy az ingyenes képernyővédőért cserébe a gyártó cég spyware-programot telepít-e például a számítógépedre.

Cikkünk megírásában az Elhallgatott tanácsok című könyv segített.

Ezt is szeretjük