Így úszhatod meg legálisan a büntetést vagy a kamatot

Blicceltél, és a bírság felér egy fél vagyonnal? Eláruljuk, hogyan úszhatod meg a büntetést!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elfelejtetted visszavinni a kikölcsönzött könyveket, blicceltél a villamoson, netán tilosban parkoltál? Sok vidéki és fővárosi könyvtárnál, a Budapesti Közlekedési Vállalatnál, valamint egyes parkolási társaságoknál kedvező feltételekkel rendezheted a tartozásod.

Érdemes élned a lehetőséggel, hiszen a büntetés összege a kamatok miatt egyre növekszik, és végül az ügyed akár bíróságra is kerülhet.

Pótdíjfizetési akció a BKV-nál

Az elmúlt öt évben 33 milliárd forintnyi be nem fizetett pótdíjat halmoztak fel a jegy nélkül utazók. Ha te is népes táborukat gyarapítod, július 31-ig olcsóbban megúszhatod a büntetést. A cég ugyanis a fenti időponttal bezárólag tartozásod egyötödét elengedi.

Egy 1981-es minisztertanácsi rendelet értelmében a buszon, a trolin és a villamoson történt pótdíjazás elévülési ideje egy év, ám speciális jogszabály hiányában a HÉV-en, metrón és a kisföldalattin öt év. Ennek lejártával maga a pótdíjtartozás nem, csak a bíróság előtti követelhetősége szűnik meg - azaz a BKV-nak továbbra is jogában áll kérnie a pénzét. Az elévülési idő újraindul, ha a BKV pótdíjazással kapcsolatos levelet küld a bliccelőnek. Ez esetben tehát nem érvényes a mondás, miszerint az idő mindent megold - célszerű mielőbb rendezned a hátralékot.
A július 31-ig tartó akcióval kapcsolatos tudnivalókról - például, hogy mennyivel tartozol - a 06 (1) 258-4636-os telefonszámon, a potdijkezeles@bkv.hu és az ugyfelszolgalat@bkv.hu e-mail címeken, valamint a BKV Pótdíjkezelési Osztályán kaphatsz felvilágosítást.

Egyre kockázatosabb a bliccelés
Az elmúlt öt évben csaknem hárommillió alkalommal szabtak ki pótdíjat a BKV ellenőrei. A fizetési hajlandóság ugyanezen idő alatt valamelyest javult: míg korábban az utasok 9%-a állította azt, hogy sohasem vesz jegyet vagy bérletet, mostanra arányuk 6%-ra csökkent.
A BKV a jegy- és bérleteladások további növekedésében bízva 2009. május 25-től a reggeli és a délutáni órákban fokozottan ellenőrzi a 4-es és a 6-os villamosok Moszkva téri, Móricz Zsigmond körtéri, illetve Fehérvári úti végállomásán felszálló utasokat. 2009. június 2-tól pedig a társaság a 87-87A, a 187-es, illetve a 141-141A buszjáratokon kísérleti jelleggel bevezette az első ajtós felszállási rendszert. Az adott járművekre csak az első ajtónál, érvényes jegy vagy bérlet felmutatásával szállhatsz fel, illetve a vezetőnél vehetsz jegyet 400 forintért.

Amnesztia a könyvtárakban

Mostanra számos vidéki és fővárosi bibliotéka bekapcsolódott a Könyvtári Napok elnevezésű rendezvénysorozatba, melynek szerves részét alkotja az úgynevezett Megbocsátás Napja. Ilyenkor minden további nélkül visszaviheted a lejárt kölcsönzési határidejű, de még nem perelt könyveket, kottákat, az intézmény nem számít fel késedelmi díjat.

Az amnesztia sajnos nem vonatkozik a nem hagyományos dokumentumok - úgymint CD, CD-ROM, videó, DVD, hangkazetta - késedelmi díjára.

Az elmúlt években több tízezer kötet került ilyenkor vissza a tulajdonos könyvtárakba. Volt olyan eset is, hogy évtizede eltűntnek hitt könyvek kerültek elő. A Könyvtári Napokat minden év októberében rendezik meg.

Könyves Vasárnap - ingyenes beiratkozás
A Könyvtári Napok kiemelkedő eseménye a Könyves Vasárnap, melyet szintén októberben tartanak. Ekkor nem csak a közkönyvtárak, hanem az egyetemi, az egyházi és a pedagógiai könyvtárak is kinyitják kapuikat. A bibliotékák számos érdekes programmal, például beszélgetésekkel, vetélkedőkkel és koncertekkel várnak. Sok helyen hosszabb nyitva tartással, illetve ingyenes Internet-hozzáféréssel és beiratkozással igyekeznek a meglévő és reménybeli könyvtárlátogatók kedvében járni.

Parkolási társaságok - a kamat és az adminisztrációs díj

Néhány hónapig úgy tűnt, fellélegezhetnek azok az autósak, akik a korábban keletkezett parkolási pótdíjat nem fizették meg, és annak behajtására polgári peres eljárás indult ellenük.

Egy 2008-ban született törvény ugyanis hatályon kívül helyezte a parkolási tartozás polgári peren keresztül történő érvényesíthetőségét - igaz, maga a tartozás továbbra is fennállt. Emiatt a bírák egy része megszüntette a folyamatban lévő pereket, mások azonban csak felfüggesztették az eljárásokat, arra várva, hogy az Alkotmánybíróság hozzon döntést a kérdéses törvénnyel kapcsolatban.
Idén januárban a taláros testület megsemmisítette a szóban forgó paragrafust - azaz a felfüggesztett perek újraindíthatók, és további eljárások várhatók.

A parkolócégek azonban - már csak saját jól felfogott érdekükben is - peren kívüli megegyezésekre törekszenek. Ezért hajlandóak elengedi a kamatokat és a szintén jelentős adminisztrációs díjat, ha kifizeted a büntetést.

Ezt is szeretjük