Így spórol a rezsin a legtöbb magyar: íme, a legnépszerűbb módszer
Egy hivatalos felmérés szerint a többség így csökkentené a költségeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint Magyarországon a lakosság 24%-a tervez energiahatékonysági beruházást, közülük több mint 50% szigetelést, legalábbis ez derül ki az Energiaklub országos reprezentatív kutatásának eredményéből, melyet a szakmai szervezet az energiahatékonysági világnap alkalmából publikált.

A kutatás célja az volt, hogy megismerjék a lakosság hozzáállását az energiahatékonysághoz, bemutassák az energiahatékonysági fejlesztések iránti lakossági igényeket, és felmérjék, hogy mit tud a lakosság a tavaly január 1-jétől kötelező energetikai tanúsítványról.

Az energiahatékonysági beruházást tervező 24% három éven belül hajtaná végre a felújítást, 15%-uk pedig már egy éven belül meg is teszi ezt a lépést.

Csökkentenék a rezsit a magyarok

A fejlesztést tervezők 40%-a az energiatakarékosság és a rezsicsökkentés miatt vág bele a beruházásba, míg 35%-uk szükségből, a meglévő berendezések elöregedése vagy elromlása miatt.

A korszerűsítéstől átlagosan 30%-os rezsicsökkenést várnak. Azok között, akik korábban végeztek már beruházást, 76% a várakozásoknak megfelelő vagy annál is nagyobb megtakarítást ért el. Mindössze 7% számolt be a reméltnél kisebb rezsicsökkenésről. 

A Kutatólabor segítségével végzett vizsgálat egyértelművé tette, hogy a magyar ingatlantulajdonosok ismerik az energetikai fejlesztések hatékonyságát, nyitottak a beruházások iránt, de sokan nem vesznek igénybe szakértőt. A beruházást tervezők 47%-a az interneten tájékozódik, 24%-a rokonoktól, ismerősöktől kér tanácsot, csak 15% fordul szakértőhöz.

Ez a legnépszerűbb módszer

A felújítást tervezők több mint fele szigetelni szándékozik, negyedük a nyílászárók cseréjét és szintén negyedük a fűtés és energiaellátás felújítását vagy ezek kombinációit tervezi.

A felmérés szerint a szigetelés az egyik legnépszerűbb energiahatékonysági beruházás, a megfelelő kivitelezés ugyanis 30%-kal csökkenti az energiafogyasztást, így kettő-négy év alatt is megtérülhet.

Így spórolj a villanyszámlán!

Léteznek egyszerű praktikák, melyekkel jelentős mértékben lefaraghatsz a költségeidből.

Állami segítséget ösztönöznek

Az Energiaklub szakértői számítása szerint egy ötéves, 33%-os intenzitású, épületenergetikai rekonstrukciós célokra igénybe vehető vissza nem térítendő állami támogatás 50 milliárd forintos beruházás mellett sok szempontból kedvezne a gazdaságnak. A befektetés már a második év végén 52 milliárd forint adóbevételt eredményezne az államnak, emellett közvetlenül és közvetetten több tízezer munkahelyet teremtene.

Ezt is szeretjük