1 forintért is vehetsz ingatlant: nagyszerű kezdeményezés fiataloknak

Sok helyen nem szeretnék, ha a fiatalok elvándorolnának.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság nem egyszerű lakáshoz jutni, vagy épp boldogulni a mindennapokban, nem véletlen, hogy sok fiatal dönt úgy, hogy külföldön próbál szerencsét.

Számos kezdeményezés révén próbálják azonban itthon tartani őket, többek között jelképes áron adott ingatlanokkal, illetve azáltal, hogy magyarországi lakásvásárlásukhoz egy adott településen vissza nem térítendő támogatást adnak, melyből így könnyebben ki tudják fizetni az esetleges hitelfelvételhez szükséges önrészt. Íme, néhány példa minderre.

Vissza nem térítendő támogatások

Nem olyan régen a paksi kezdeményezéstől volt hangos a sajtó, ahol a fiatalokat ösztönözték arra, hogy pályakezdőként Paksot válasszák lakóhelyül. Ehhez az önkormányzat minimum 300 ezer, maximum 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatást adott azoknak a 35 év alatti pályakezdőknek, akik itt szerettek volna lakást vagy családi házat építeni, illetve vásárolni, valamint képesítésüknek megfelelő munkakörben Pakson kívántak dolgozni.

Az előrejelzések szerint valószínűsíthető, hogy a kórháztulajdonos önkormányzatok hasonló módon kívánják majd támogatni a pályakezdő orvosok letelepedését, mindemellett ma már a paksi példa sem egyedi, többek között Újpest önkormányzata is hasonló lehetőséggel szeretné támogatni a fiatal házasok első lakáshoz jutását. Egyszeri, 700 ezer forint értékű, vissza nem térítendő támogatást adnak azoknak, akik Újpesten építenek vagy vásárolnak lakást, emellett az Európai Unió állampolgárai, 40 év alattiak, illetve egyikük legalább egy éve folyamatosan bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik Újpest területén.

Hasonló lehetőség korántsincs mindenhol, de remélhetőleg egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az aktuális pályázatokról érdemes a helyileg illetékes önkormányzatnál érdeklődnöd.

8 módszer, amivel végre lakást szerezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Telkek jelképes összegért

Vannak olyan települések is, ahol nemcsak a fiatalok marasztalása a cél, de annak elérése is, hogy az adott község megteljen élettel, és ne fenyegesse az elnéptelenedés. Ennek jegyében például Rábakecöl önkormányzata a letelepedni szándékozókat néhány éve azzal támogatta, hogy egy forintért kínált építési telkeket, illetve 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatást adott a költözőknek, továbbá 20 ezer forintot kiskorú gyermekenként és öt év mentességet a kommunális adó megfizetése alól.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ha lakásvásárlás előtt állsz, de nem vagy tisztában a tennivalókkal, nézd meg a videót!

Szintén nagyon olcsón, jelképes 100 forintért kínáltak Akán is közműves telkeket, csakúgy, mint Vág községben, ahol két egyforintos telekre pályázhattak a fiatalok. Ha vonz a csendes, békés, vidéki életet, érdemes utánajárni a hasonló  lehetőségeknek is, hasonló ugyanis általában mindig akad valahol.

Ezt is szeretjük