Gyanúsan magas a rezsid? Ez a durva ok állhat a háttérben
Ha irreálisan magas vízszámlát kapsz a hónap végén, ez is felmerülhet okként.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években nem egy olyan esetről adtak hírt a különféle médiumok, melyek a hó végi vízszámla láttán igencsak megdöbbent lakosokról szóltak.

Volt, ahol csupán tévedésről és mérőórahibáról volt szó, de olyan példák is akadnak, ahol csőtörés okozta a problémát.

A csőtörés egyértelmű jelei

A csőtörésnek számos olyan jele lehet, mely szembetűnő, és viszonylag gyorsan gyanakvásra ad okot: a legegyszerűbb, mikor hirtelen behatásra, például egy szög beverése után szivárogni kezd a víz, ugyanakkor a falak azonosítatlan ok miatti nedvesedése, illetve a vízvezetékek furcsa hangja is utalhat problémára. Nagyobb baj esetén pedig akár a ház előtti járda is megsüllyedhet.

Az egyik legjellemzőbb jel mindezeken túl az, ha megállás nélkül pörög a vízóra, akkor is, ha a főcsapot elzárják. Probléma hiányában sokan nem figyelik rendszeresen a vízórát, különösen olyan társasházak esetében, ahol az a lakáson kívül található, így sokszor csak akkor derül ki a baj, ha szembesülnek a hó végi, igencsak tetemes összeggel.

Az elfolyt vizet legtöbbször ki kell fizetni

A hasonló probléma elkerülése érdekében érdemes rendszeresen figyelni a vízórát, ugyanis a csőtörés miatti vízveszteségből származó borsos számla legtöbbször a fogyasztót terheli. A törvény szerint minden olyan vízveszteség, ami a csatlakozási pont, vagyis a mérő utáni elzárószerelvény mérő felőli pontja vagy a mérő után tíz vagy több centiméterrel a fogyasztó ingatlanján keletkezett, költségét tekintve a fogyasztót terheli, és neki ki kell kifizetnie. 

Igen problémás lehet, ha például társasház esetében történt csőtörés, amire hírhedt példa volt a 2009-es kazincbarcikai vízszivárgás, mikor a csőtörés miatt három hétig maradtak vezetékes víz nélkül egy társasház lakói. A lakók túl későn észlelték a veszteséget, az elfolyt vízmennyiség - mely több ezer köbmétert tett ki - miatt pedig 2 millió forint tartozást halmoztak fel. Mivel a vízóra és a házhoz tartozó csőszakasz a társasház tulajdona volt, nekik kellett felelősséget vállalniuk érte.

Így csökkentsd a vízdíjat!

Ha szeretnél tippeket megismerni arra vonatkozóan, hogyan spórolhatsz a vízdíjon, nézd meg a videót!

A Világgazdaság erről szóló cikke szerint a vízórát és az azzal kapcsolatos gyanús jeleket a közös képviselőnek kell ellenőriznie, mivel azonban egy társasházban előfordulhat, hogy valahol mindig használnak vizet, érdemes lehet a főcsapot is elzárni. Hozzáteszik azonban, hogy sok szolgáltató rendellenesen magas fogyasztás esetén értesíti is a közös képviselőt. Mindemellett érdemes olyan lakásbiztosítást kötni, mely magában foglalja egy esetleges csőtörés felmerülő költségeit.

Ezt is szeretjük