Nektek is járhat a rezsikönnyítés, ha ilyen házban laktok: változott az igénylés feltétele

Minden lehetséges rezsisegítséget érdemes igénybe venni.

GettyImages-1204779811
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavaly robbant rezsibomba a legtöbb háztartás pénzügyeit felborította és ellehetetlenítette, hiszen az áram- és gázdíjak az egekbe szöktek.

A gáz- és áramhasználatot illetően ugyanis meghatároztak egy fogyasztási limitet - évi 1729 köbméter földgáz esetén, évi 2523 kWh villamosenergia esetén -, mely felett lakossági piaci ár fizetendő. Ez áram esetén 70,10 forint/kWh, gáz esetén pedig 747 Ft/m³-re rúghat. Az emberek kétségbeesve számolgatták havi költségvetésüket, így örömmel látták, amikor 2022 szeptemberében a kormány kihirdette, hogy a többgenerációs házban élők rezsikedvezményt vehetnek igénybe. Csakhogy rengeteg olyan ingatlan van, amely nem felelt meg a követelményeknek. Jó tudni, hogy azóta változtattak a feltételeken.

A rezsikönnyítés feltételei

A tavalyi lehetőség dióhéjban úgy szólt, hogy a jogilag egy ingatlanon élő, egy mérőórát használó, több családból álló lakóközösségek, vagyis a többgenerációs házban élő családok, illetve azok, akik egy telken külön házban laknak, többszörösen, de legfeljebb négyszer is igénybe vehetik a továbbra is rezsicsökkentett árú gázmennyiséget, a havi 144 m³-t.

Ehhez azonban azt a kritériumot szabták, hogy csak azoknak az egységeknek jár a rezsicsökkentett mennyiség, melyek önálló lakásnak számítanak az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendeletben meghatározott követelmények szerint. Ez egyebek mellett megszabja, hogy alapfeltétel a külön külső bejárat, ám ez sok ingatlanban nincs meg, hanem az alsó szintről lehet átjutni a másik lakrészbe.

Sokan tehát nem jelentkezhettek a rezsikedvezményért, ám azt jó tudni, hogy idő közben változtattak a feltételeken. A most hatályos rendelet itt található. A módosítás után már nem szükséges a külön bejárat, de a lakás műszaki megosztására vonatkozó követelményeket sem kell figyelembe venni, melyeket az OTÉK (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) rögzít.

A cikk az ajánló után folytatódik

Akik tehát a korábbi kritériumok alapján nem feleltek meg, most újra próbálkozhatnak. Kérelmet nyújthatnak be a települési önkormányzat jegyzőjének, aki nyolc napon belül bizonyítványt állít ki, melyet el kell juttatni a szolgáltatónak. Sajnálatos módon a kedvezményt visszamenőleg nem, csak a jövőre nézve lehet kérni.

Így spórolj a rezsin home office-ban

Ha otthonról dolgozol, ezek a költségek - amennyiben munkáltatód nem kompenzálja - rád hárulnak a munkaidőd alatt. Korábbi cikkünkben tippeket adtunk, hogyan spórolhatsz ebben az esetben.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük