Már lehet kérni a gázkedvezményt: ki igényelheti a továbbra is rezsicsökkentett árat?

Az igénylés mellé több dokumentum is szükséges.

Rezsikedvezmény többgenerációs családi házaknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rezsicsökkentést érintő változások miatt olyan magas szintre emelkedhetnek a gázszámlák, ami nem csak a gázzal történő sütés-főzés miatt, de a fűtésszezon közeledtével különösen aggasztó.

A többgenerációs ingatlanban élők mégis kedvezőbb helyzetben lehetnek, mint mások. Számukra mentőövet jelenthet egy kedvezmény, amennyiben megfelelnek a kritériumoknak.

Rezsikedvezmény a többgenerációs családi házaknak

A múlt pénteken, 2022. szeptember 9-én megjelent, rezsiemelés szabályait módosító rendelet szerint ugyanis a jogilag egy ingatlanban vagy ingatlanon élő, közös mérőórát használó, több családból álló lakóközösségek, vagyis például a többgenerációs házak vagy közös telken, külön házban lakók, többszörösen is igénybe vehetik a továbbra is rezsicsökkentett árú, 144 köbméter gázmennyiséget. Ahány, a kritériumoknak megfelelő lakrész van az ingatlanban, annyiszor jár a havi 144 köbméter csökkentett árú gáz. A maximális mennyiség 4-szer 144 köbméter havonta.

Tehát, ha valakinél két lakrész van, az 288 köbméterre, ha három, az 432 köbméterre, akinél pedig négy, az 576 köbméterig jogosult a rezsicsökkentett árú gázra - magyarázza a Pénzcentrum cikke.

Kik a jogosultak?

Jó tudni, hogy a többgenerációs ház alatt nem csupán azt kell érteni, hogy egy nagy házban több család, szülők, nagyszülők, unokák élnek együtt. A kedvezményes árú gáz csak azokra a lakrészekre kérhető, amelyek megfelelnek a lakás rendeltetési egység kritériumainak. Erről a linkelt kormányrendelet pontos részleteket ír, beleértve például azt, hogy az adott lakrész legyen alkalmas pihenésre (alvásra), főzésre, mosogatásra, étkezésre, tisztálkodásra, mosásra és illemhelyhasználatra, és a mindennapi életvitelhet szükséges anyagok és tárgyak elhelyezésére. Vagyis minden lakrészben kell hogy legyen szoba, konyha, fürdőszoba és illemhely.

Már lehet kérni a gázkedvezményt

A gázkedvezmény a helyileg illetékes önkormányzatnál kérhető. A jegyzőnek kell benyújtani a helyileg érvényes kérelmet és a hozzá szükséges igazolásokat, csatolmányokat. A jegyző megállapítja, hogy hány lakás rendeltetési egység van az ingatlanban, és 8 napon belül hatósági bizonyítványt ad ki erről. Az igénylőnek a jegyző által kiállított dokumentumot kell beadni a szolgáltató felé.

A cikk az ajánló után folytatódik

A helyileg érvényes kérelem úgy értendő, hogy nincs egy országosan érvényes űrlap, a benyújtandó kérelemnyomtatvány településenként eltérő lehet. Ezeket ugyanis önállóan dolgozzák ki az önkormányzatok. Az is megesik, hogy más-más igazolások (tulajdoni lap, használatba vételi engedély, vázlatrajz, egyebek) benyújtását kérik mellékletként. Mindenkinek érdemes előre érdeklődni, hogy pontosan milyen dokumentum és csatolmányok szükségesek az adott településen.

Nagyon nagy az érdeklődés

Számítani lehetett rá, hogy hatalmas lesz az érdeklődés a továbbra is csökkentett árú gázra. Az Index cikke szerint a jegyzői irodákat már hétfőn megrohamozták az érdeklődők, holott a rendeletet csak péntek éjjel tették közzé, tehát a hivataloknak még nem volt ideje kellően felkészülni az ügyintézésre.

A jogosultságot igazoló dokumentum kiállítása egyébként nem megy egyik napról a másikra, ennél hosszadalmasabb, nemhiába 8 napos a jegyzők számára biztosított határidő. A felgyülemlő igénylések pedig tovább bonyolítják a helyzetet.

Az is problémát okoz, hogy a jegyzői hivatal nem tud minden házat ellenőrizni, hogy valóban megfelel-e az ingatlan a kritériumoknak, azaz minden lakrészében van szoba, konyha, fürdőszoba. A helyiségek meglétét a hatósági nyilvántartásból lekérhető dokumentumokkal ellenőrzik. 

Sajnos nagyon sok esetben maguknak az igénylőknek sem egyértelmű, ők jogosultak lehetnek-e a kedvezményre. Például - ahogy az Index említett cikke írja - vannak olyan telkek, ahol egy melléképületet időközben lakhatóvá tettek, de ezt nem minősíttettek át, ami problémát okozhat az igénylés során. Ugyancsak gond, ha több generáció él egy fedél alatt, és bár felhasználják a szóban forgó gázmennyiséget, mégsem tudják igényelni a kedvezményt, mert az épületben nincsenek külön lakrészek külön fürdőszobákkal, konyhákkal. Az még a hivatalok számára sem egyértelmű, hogy egy ilyen esetben van-e mégis lehetőség az igénybevételre.

Fontos, hogy ha valaki illetéktelenül, valamilyen trükközéssel veszi igénybe a kedvezményt, és erre a szolgáltató ellenőrzése során fény derül, a jogosulatlan mennyiséget a versenypiaci ár másfélszeresén kell megtérítenie.

7 dolog, ami rengeteg áramot és gázt fogyaszt

Korábbi cikkünkben arra hívtuk fel a figyelmet, milyen otthoni berendezések emelhetik meg látványosan a havi rezsiszámlák összegét. Érdemes odafigyelni rájuk.

7 dolog, ami zabálja az áramot és a gázt: ezeken foghatod meg az egekbe szökő rezsit

Csökkentsd a rezsit kis odafigyeléssel: ezeket az eszközöket használd okosan, módjával.

Elolvasom
Ezt is szeretjük