Amikor a munkáltató fizeti a rezsidet: pontosan mi kell hozzá?

Ha a munkahelyeden van cafeteria, akár rezsire vagy hiteltörlesztésre is igénybe veheted.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a felmérések szerint a hazai munkáltatóknak csak 15-20%-a ad valamilyen béren kívüli juttatást, egyre többen ismerik fel a cafeteria jelentette előnyöket, melyekhez hozzájárul az is, hogy egyre szélesebb lesz a felhasználás köre.

2013 januárjától például már a munkavállaló rezsiköltségeinek egy részét is fedezni lehet béren kívüli juttatás formájában, így, ha olyan munkahelyen dolgozol, ahol lehetőséged van kiválasztani, milyen utalványt szeretnél, illetve milyen formában szeretnéd megkapni a pluszjövedelmet, érdemes külön kérned főnöködtől, hogy ezt támogassa. Nem árt azonban tudnod, ez milyen feltételek mellett lehetséges.

Egyre többen ismerik fel a cafeteria előnyeit

A cafeteria, bár ezt még nem ismerte fel minden cég, vagy épp nincs lehetősége megvalósítani, kitűnő módszer a munkavállalók motivációjának növelésére, valamint a versenyképesség növelésére, ugyanis különféle vizsgálatok rámutattak, hogy a munkabér növelése bizonyos szint felett nem járul hozzá a nagyobb elégedettséghez, ellentétben az egyéb, személyre szabott juttatásokkal. Mindemellett a béren kívüli juttatások a bérhez képest alacsonyabb adózási kötelezettség mellett adhatók.

A munkavállalók szempontjából komoly pozitívumot jelent, hogy a béren kívüli juttatások felhasználásának köre egyre szélesedik, így a támogatás már korántsem csak étkezési vagy épp üdülési utalvány formájában használható fel. Idén januártól például már a rezsi is fizethető ilyen formában.

Így működik a rezsiutalvány

Létezik úgynevezett rezsiutalvány is, mely úgy működik, mint az étkezési utalvány, ez azonban csak a rezsi bizonyos részének fedezésére használható fel, az esetleges bővülésig csak a mobiltelefon-, a vezetékestelefon-, a TV- és internet-előfizetésre. Az átlagos költés 34%-át lehet így fedezni, az utalvány azonban 51,17%-os adóteher megfizetése mellett korlátlan értékben adható.

7 bevált módszer a kiadások csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Támogatás önsegélyező pénztárakon keresztül

Előbbinél azonban tovább is lehet menni, lehetőség van ugyanis arra is, hogy a lakás egyéb rezsiköltségeinek megfizetését a munkáltató úgynevezett önsegélyező pénztárakon keresztül támogassa. Ezek hasonlóan működnek, mint az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztárak, azzal a különbséggel, hogy mások a célok, például a tag szociális kiadásainak fedezésére is felhasználhatók a befizetések. Lehetőség van ilyen formában fizetni a törlesztőrészletedet, ha az árfolyamváltozás miatt annak részlete 20%-ot meghaladó mértékben nőtt, emellett fedezhető vele főiskolás kollégiumi vagy albérleti díja, nem utolsósorban pedig a lakás áram-, gáz-, víz-, valamint csatornadíja.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rezsi általában csak akkor fizethető ilyen formában, ha védendő fogyasztó vagy: a minősítést az önkormányzat jegyzőjétől vagy a gyámhivataltól kell igényelni. Védendő fogyasztónak minősülsz például, ha magasabb összegű családi pótlékra vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre vagy jogosult, lakásfenntartási és otthonteremtési támogatásban vagy ápolási díjban, időskorúak járadékában részesülsz, ha nevelőszülő vagy, ha jogosult vagy aktív korúak ellátására, illetve, ha életedet vagy egészségedet közvetlenül veszélyezteti az áram vagy a gáz kikapcsolása.

Lakásfenntartási támogatás

Ha még nem igényeltél rezsitámogatást, de úgy érzed, szükséged lenne rá, nézd meg a videót!

Ahhoz, hogy ilyen formában kaphass támogatást, fontos, hogy tagja legyél önsegélyező pénztárnak, csakúgy, ahogy munkáltatódnak is szerződést kell kötnie, majd a pénztárhoz befizetni a béren kívüli juttatást. A támogatás havi összege legfeljebb a havi minimálbér 15%-ának megfelelő összeg lehet, mely 2013-ban 14 700 forint. A pénztár a támogatást a kiállított és teljesített számla alapján nyújtja.

Ezt is szeretjük