Nem tudsz megszabadulni tőle?
Rejtett félelmeid és a rendrakás
Képtelen vagy kidobni évek óta nem használt dolgaidat? Tudatalatti félelmeid akadályoznak benne!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Aligha akad olyan otthon, amelyikben ne bújna meg egy zsák régi ruha, néhány kimustrált konyhai eszköz, esetleg a gyerekek régi játékaiból egy tucat az évenkénti alapos lomtalanítás ellenére, vagy ne lenne olyan helyiség vagy sarok, amelynek az alapos kitakarítása valahogy sosem történik meg.

Vajon hogyan ússzák meg bizonyos tárgyak a szemétbe kerülést? Miért nem képes többségünk megválni bizonyos dolgoktól? Mi az oka annak, hogy egyes helyiségek valahogy sosem kerülnek sorra az évenkénti nagytakarítás alkalmával?

Bármennyire is furcsán hangzik, a válasz a tudatalattiban keresendő. Nem hiszed? Gondolj csak bele: pontosan meg tudod indokolni, hogy miért nem tetted meg, amit meg kellett volna, igaz? Igaz. De vajon mi rejtőzik ezen indokok mögött? Eláruljuk!

"De hát ennek semmi baja!"

Vajon hányszor hangzott már el tőled ez a mondat, miközben derékig turkáltál a ruhásszekrényedben? Bizonyára nem egyszer. De vajon miért nem vagy képes kidobni azokat a dolgokat, amelyeket egyébként tényleg nem használsz? Mert úgy érzed, pazarlóvá válsz azzal, hogy megvettél valamit, legfeljebb háromszor hordtad, majd most megszabadulsz tőle. Egyszóval: hogy kidobod a pénzt az ablakon.
Ahelyett azonban, hogy ismét visszatennéd a szekrénybe, és visszalépnél a mókuskerékbe, keress egy szervezetet, ahová beadhatod azokat az általad már nem használt ruhákat és tárgyakat, amelyek egyébként még másoknak jól jöhetnek.

"Lehet, hogy ezt még használni fogom."

Ülj le, és gondold végig: szerinted valóban helytálló azzal az indokkal tartogatni évekig egy csomó dolgot a lakásban, hogy egyszer még jól jöhet? Ha a válasz igen, akkor azt vedd számba, hogy az ilyen, vészhelyzet esetére tartogatott dolgokból az évek során mennyinek vetted hasznát? Nem túl soknak, igaz? Hogy miért? Mert talán túl sokat foglalkozol a jövővel, és az életedet is igyekszel úgy élni, hogy egyetlen lépésedet se bánhasd meg később.

Ez azonban nem a legjobb stratégia, hiszen az otthonod szempontjából ez azt jelenti, hogy sosem leszel képes megszabadulni a nem használt dolgokról. Rád nézve pedig azt, hogy sosem élvezed ki eléggé a pillanatot. Talán igyekezned kellene ezen változtatni, és akkor a használaton kívüli tárgyaktól is könnyen megszabadulsz majd.

"Mindegyikre szükségem van!"

Sokan bármikor és bármekkora erővel is fognak neki az otthonuk lomtalanításának és a rendszerezésnek, a kiválogatott tárgyak között időről időre alig akad olyan, amitől meg tudnának válni. Hiszen erre is szükség van, meg arra is, azt pedig semmiképpen nem lehet kidobni. Az órákig tartó válogatás tehát megtörtént, az első lépést megtették, ám a végeredmény ugyanaz: minden marad ott, ahol volt. Vajon egyesek miért nem képesek semmitől sem megválni? Miért gyűjtenek maguk köré mindent, amit csak tudnak? A válasz az elégedetlenségben keresendő. Azok, akik képtelenek bármiről is lemondani, attól félnek, hogy kevesebbek lesznek azáltal, hogy keveset birtokolhatnak. Pedig a sok nem feltétlenül jelent egyet az elégedettséggel! A mondás, miszerint a kevesebb több, itt is érvényes: ha megszabadulsz a kevésbé kedvelt tárgyaktól, és csak néhányat, azok közül is a legkedvesebbeket és a leginkább használtakat tartod meg, a mindennapokban is elégedettebbnek érzed majd magad!

"Egyelőre ideteszem, majd meglátjuk, mi lesz vele."

Természetesen mindenkivel előfordul, hogy a nagy pakolásban az éppen keze ügyében lévő vázát ideiglenesen a legközelebbi polcra teszi, mondván, majd a legközelebbi fordulónál annak is talál helyet.

Vannak azonban olyanok, akik nem emiatt helyezik el ideiglenesen az egyes tárgyakat, sokkal inkább azért, mert egyszerűen képtelenek eldönteni, hogy a lakásban hová lenne is a leginkább érdemes letenni.
Azok, akiknél a nagytakarítás azért tart napokig, mert egy-egy vázával vagy gyertyatartóval a kezükben képesek órákig gondolkodni, tulajdonképpen a döntéstől félnek. Természetesen semmilyen következménnyel nem jár, ha a gyertyatartónak nem találnak elsőre megfelelő helyet, de nem is erről van szó: az ilyen emberek döntésképtelensége általában a tudatalattijukban gyökeredzik, amely a hétköznapi életükre és általában a munkájukra is hatással van.

A megoldás? Addig nem lesz, amíg nem fogják fel, hogy a döntések többsége nem élet-halál kérdés. Mindig van visszaút és lehetőség is arra, hogy az ember meggondolja magát. Szóval tessék csak azt a vázát letenni oda, ahol jól mutat...

Ezt is szeretjük