Így tisztítsd hatékonyan a redőnyöket: az ablakpucolás önmagában kevés
A redőnyre rakódott por és egyéb szennyeződések a legmakacsabb foltok hírében állnak. Elmondjuk, mit tehetsz, hogy sokáig makulátlan lehessen.

redony tisztitasa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután az ember kiválasztotta a megfelelő árnyékolót, a legtöbb esetben megfeledkezik a rendszeres takarításáról. Ami nem csoda, hiszen meglehetősen nehéz rendesen hozzáférni a redőny csíkjaihoz, ahogy az ideális tisztítószer megtalálása is feladhatja a leckét.

Kevesen tudják, de a redőny nagyon gyorsan bepiszkolódhat, elszíneződhet, ezért a rendszeres tisztítás legalább olyan fontos, mint a lakáson belüli portörlés. Szerencsére a művelet ritkán bonyolult, csak az árnyékoló típusát kell ismerned, hogy kiválaszthasd a megfelelő tisztítási technikát.

Műanyagredőny tisztítása

A népszerű árnyékoló portalanítása legegyszerűbben porszívóval, egy száraz kendővel, esetleg egy régi zoknival kivitelezhető. Illetve időnként célszerű nedves ronggyal is áttörölni, hogy a rárakódott kosztól is megszabadulhass. A konyhai redőnynél némiképp más a helyzet, arra ugyanis a főzés következtében a poron kívül zsíros szennyeződések is tapadhatnak.

Ennek tisztításához fogj egy közepes tálat, és töltsd meg fele rész vízzel, fele rész ecettel. Márts a keverékbe egy tiszta törlőkendőt, majd egyesével tisztítsd meg a csíkokat! Meglátod, az ecet gyönyörűen eltávolítja majd a koszt!

Faredőny tisztítása

Bár a fából készült árnyékolók beépítése nem olcsó, évtizedekig is megmaradhatnak, amennyiben gondoskodnak a megfelelő felületkezelésről. A tisztítás nem túl körülményes, egy nedves ronggyal vagy egy bútortisztító szerrel megoldható. Előbbinél figyelj, nehogy eláztasd vízzel a léceket, ez ugyanis nem tesz jót a fának.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zsalugáter és a reluxa

A zsalugátert évente egyszer, alaposan töröld át meleg, mosószeres vízzel. A reluxát portalaníthatod akár egy hajszárítóval is, de legalább havonta egyszer érdemes előbb nedves, mosószeres, majd száraz ronggyal letörölni.

Hosszabb ideig élvezheted a redőnyök és a reluxa tisztaságát, amennyiben a takarításuk után pluszban áttörlöd őket egy csésze meleg víz és két evőkanál citromlé egyvelegével.

Minden redőny tisztítható?

Okkal merülhet fel a kérdés, hogyan lehet kívülről is megtisztítani a redőnyt, kiváltképp az emeleti lakásoknál. Ezt a beépítésről tudod eldönteni, ami kétféle lehet: ha a reluxát már előre beszerelték - mint az emeletes házak többségénél - , akkor a redőny külső része belülről is megtisztítható. Amennyiben leszereled a redőnytok belső részét, szemben találod magad az árnyékoló külsejével, ezek után pedig nem kell mást tenned, mint lassan feltekerni, közben pedig letörölni az éppen eléd kerülő szakaszt.

Ellenben, ha utólag építették be a redőnyt, sajnos csak hozzáértő segítséggel lehet megtisztítani, ezeket a típusokat ugyanis úgy alakítják ki, hogy a lakás felől ne lehessen hozzáférni. Egy másik probléma, amibe sokan nem gondolnak bele, hogy mi történik abban az esetben, ha fix ablakra szereltetnek redőnyt. Ilyenkor csak úgy lehet kívülről is letakarítani, ha van erkély, ahonnan lehetséges megközelíteni.

Ezért a rossz döntések elkerülése érdekében érdemes még a lakásvásárlás előtt átgondolni, hogyan tudod később tisztán tartani a redőnyöket.

Ezt is szeretjük