Ragyogó ablakok pillanatok alatt - A legjobb ablaktisztító praktikák
Egy jó ablaktisztító sem árt, de házi praktikákkal is megszabadíthatod az ablakokat a kosztól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki az ecetre esküszik, más a mosogatószeres lemosásra, megint más kizárólag erős ablaktisztító folyadékkal hajlandó csak nekifogni az ablaktisztításnak. És vannak olyanok is, akik nem hajlandóak a foltokkal és a csíkokkal bajlódni, és inkább másra bízzák a piszkos munkát. Pedig az ablaktisztítás egyszerű is lehet, csak a megfelelő praktikákat kell ismerned és használnod.

Eláruljuk, nagyanyáink hogyan varázsolták pillanatok alatt ragyogóvá az ablakokat anélkül, hogy azok csíkosak vagy maszatosak maradtak volna, és azt is, hogy mit használtak az ablakkeretek tisztításához.

Szalmiákszesz az ablakkeretekhez

A világosra lakkozott vagy fényezett fából, valamint műanyagból készült kereteket nedves ruhával töröld le. A színesre festett kereteken viszont a szalmiákszesz segít.

Hozzávalók:

  • fél liter langyos víz
  • 2 evőkanál szalmiákszesz

Egy kis vödörben keverd össze a vizet és a szalmiákszeszt. Töröld át a keretet, majd tiszta vízzel alaposan öblítsd le, és jól szárítsd meg. Ha ezt a szert használod, akkor az alapos tisztításra csak évente kétszer van szükség.

Ecettel a csillogásért

Az ablakok szokásos tisztításához gyakran elég az ecetet használni az alábbi hígításban. Ha azonban az ablakok nagyon koszosak, az ecetet hígítás nélkül használd. Az is segít, ha először egy félbevágott hagymával átdörzsölöd az üveget.

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • negyed liter ecet

A vizet töltsd egy vödörbe, öntsd hozzá az ecetet, és egy szivaccsal vagy ruhával tisztítsd meg az ablakokat. Ezután konyhai törlőkendővel dörzsöld szárazra, végül újságpapírral fényesítsd ragyogóra az üveget.

Gyorstisztító denaturált szesszel

Ezt a szert tartaléknak készítheted el arra az esetre, ha egyszer-egyszer gyorsan szeretnéd megtisztítani az ablakokat.

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 3 csepp mosogatószer
  • 3-4 csepp denaturált szesz

A vizet tölcséren át töltsd szórófejes üvegbe, majd add hozzá a mosogatószert és a denaturált szeszt. Enyhén rázd össze a keveréket, majd spricceld be vele az üveget. Ezután töröld át az ablakot, dörzsöld szárazra, végül újságpapírral fényezd át.

Párásodás ellen glicerinnel

A tisztításuk mellett ne feledkezz meg az ablakok párásodásának megakadályozásáról sem. Ehhez elég, ha nagyanyáink következő, különleges, filléres szerével kezeled az ablakokat.

Hozzávalók:

  • másfél liter víz
  • 1 evőkanál kenőszappan
  • fél evőkanál glicerin

A vizet, a kenőszappant és a glicerint keverd alaposan össze, és dörzsöld át vele az ablakokat. A felesleget egy szivaccsal itasd fel.

Öt további praktika, ami még könnyebbé teszi a munkát

Ha ragaszkodsz bevált tisztítószeredhez, viszont fokoznád az erejét, akkor adj hozzá egy kevés sót. Már egy kávéskanálnyi elég ahhoz, hogy még ragyogóbbá varázsolhasd vele az ablakokat. A só mellett a borszesz is megfelelő, igaz ugyan, hogy nyáron magához vonzza a legyeket.
A sóhoz hasonlóan az egyébként kiváló lúgosító hatásáról is ismert burgonyának is nagy hasznát veheted, ezzel azonban teljesen kiválthatod az ablaktisztítódat.

Nincs más dolgod, mint alaposan megmosni, majd meghámozni néhány krumplit, és a tiszta héjat forrásban lévő vízzel leönteni. Ezzel a vízzel tisztítsd meg az ablakokat. Az olyan apró trükkök is segítenek, hogy a munka tökéletes legyen, mint az időjárás figyelése és az újságpapír használata. Ha ugyanis kerülöd a közvetlen napsugarat, és akkor tisztítod az ablakokat, amikor nem tűzi a nap, biztosan nem lesznek csíkosak. Az újságpapír pedig abban segít, hogy az üvegeket a lehető legkönnyebben fényezhesd ragyogóvá.

Néhány segédeszköz is megkönnyíti a munkát. Az autók szélvédőjének tisztításához használt gumilehúzónak a lakásban is nagy hasznát veheted, ahogy az ablakbőrrel és ecetes vízzel történő átdörzsölés is megkönnyíti a munkát. Ezután a legjobb egy régi, tiszta frottírtörölközővel átfényezni az ablakokat.

Ha pedig azt szeretnéd, hogy az ablakkeretek is csillogjanak, a nem lakkozott típusokat tisztítás után lenolajjal dörzsöld át, a festett kereteket pedig enyhe ecetes-vizes tisztítás után színtelen padlóviasszal kezeld.

Cikkünk megírásában a Nagymama házipraktikái című könyv segített.

Ezt is szeretjük