3 veszélyesnek hitt eszköz a lakásban: tényleg rákot okoznak?

Egyes otthoni eszközök akár komoly egészségügyi fenyegetettséget is jelenthetnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem is gondolnád, hogy akár a saját otthonodban is veszélyek leselkedhetnek rád, pedig akad néhány olyan szerkezet szerte a lakásban, mely akár még az egészségednek is árthat. Nézd meg, melyek ezek!

Mikrohullámú sütő

A rettegett mikrohullámú sütő megosztja az embereket, egyesek szerint ártalmatlan, mások szerint kifejezetten veszélyes eszközről van szó. Ugyan nem bizonyított tény, hogy a mikró kibocsátott sugarai valóban nagy kockázatot jelentenének, azonban az biztos, hogy a sugárzás - még ilyen kis mértékben is - nem egészséges, pláne abban az esetben, ha napi szinten használod a készüléket melegítésre.

Lehetőleg, amikor valamit éppen próbálsz ehető hőmérsékletűvé varázsolni, ne állj a sütő elé, ne figyeld, hogyan melegszik az étel, vagyis ne hajolj hozzá közel. Ha ugyanis a készülék ajtaja nem zár megfelelően, akkor a sugárzás - amit egyébként az ajtó valamennyire szigetel - kikerül a légtérbe. Bár a gyártók már nagyon ügyelnek arra, hogy minél kisebb mértékű legyen ez a mikrohullám-mennyiség, a legjobb, ha működés közben távol tartod magad a készüléktől.

Wi-fi

A vezeték nélküli hálózatok már a mobiltelefonok megjelenésével kétségeket keltettek, hiszen mégiscsak olyan jelről van szó, ami, mondhatni, a levegőben terjed. Az így keletkezett rádióhullámok - amilyeneket a wi-fi is jelent - folyamatosan kapcsolatban állnak a közeli adótoronnyal, így egyfolytában sugározzák a jeleket, melyeknek hatótávolsága 50 méter is lehet.

Tehát nemcsak a saját routered az, aminek a hatósugarába belekerülhetsz, hanem a szomszédoké is. Az biztos, hogy az efféle jelek befolyásolják a szervezetet, akár fejfájást vagy rossz közérzetet is okozhatnak, ám egyes tudósok szerint akár a leukémia kialakulásának kockázatát is megnövelhetik. Ezért a legjobb, ha a routertől minél távolabb ülsz.

Rádiós ébresztő

Az elektromos berendezések, legyen szó bármilyen használati tárgyról, például hajszárítóról, számítógépről vagy hűtőről, elektromágneses sugárzást bocsátanak ki magukból, ami összegyűlve úgymond szennyezi a lakás levegőjét: ez az elektroszmog.

Tudományosan eddig nem bizonyították, hogy ez valóban káros lehet az egészségre nézve, ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy létező jelenségről van szó, ami kérdéseket vet fel. Egyesek úgy gondolják, hogy az elektroszmog a szervezetre is hatással van.

Még több káros tárgy

A több ezer éves térrendezési tudomány, a feng shui szerint is számos káros tárgy létezik. Nézd meg a videót!

Már a mobiltelefonokkal kapcsolatban is felmerült, hogy az agy működését befolyásolhatják, ezért állítólag napi fél óránál többet nem egészséges telefonon csevegni, de a rádiós ébresztőt sem ajánlott közvetlenül a fejed mellé rakni. Egyrészt kellemetlen, mikor reggel a füledbe ordítva ébreszt a masina, másrészt a rádió- és elektromos hullámok így pont az agyadat érik.

A békesség kedvéért jobb, ha kicsivel távolabb teszed az ébresztőt, hiszen a tudósok még mindig kutatják, az agydaganat és a rádióhullámok között van-e valamilyen összefüggés.

Szerinted veszélyesek ezek a tárgyak?

Ezt is szeretjük